Nem tudták, hogy gyerekek vannak az épületben - állítja az összeomlott székelyudvarhelyi kollégium kivitelezője

külföld
2023 december 19., 14:39

Nekik senki sem szólt arról, hogy az internátus a munkálatok közben is működik, és tele van gyerekekkel - állítja annak a kivitelező cégnek a vezetője, akik egy mély árkot ástak közvetlenül a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának fala mellett.

Bár a vizsgálatok még tartanak, az első gyanú szerint az elhibázott, előzetes szakértői vizsgálat nélkül megkezdett vízelvezető árok miatt omlott össze hétfő délután a székelyudvarhelyi kollégium. A tragédiában meghalt egy 18 éves fiú, három középiskolás lányt pedig élve húztak ki a romok alól. Egyikük gerinctörést szenvedett, őt a helyszínen újra kellett éleszteni, és bár stabilizálták, továbbra is kritikus állapotban fekszik a marosvásárhelyi kórházban.

A Tamási Áron Gimnázium több épületét magyar kormányzati támogatással újították fel az elmúlt években. Már csak a kollégium volt hátra, amit Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkárának ígérete szerint 2024-re terveztek be. Arra, hogy ez mennyire időszerű lett volna, egyetlen nappal a tragédia előtt beszélt a helyi sajtónak Laczkó György igazgató.

„Gyakorlatilag már ott tartunk, hogy nagyobb esőzésekkor az étkező ablakán befolyik a víz”

- mondta az intézményvezető. A kritikus helyzet oka a beszámolója szerint, hogy nincs az esővíz befogadására alkalmas csatornarendszer, ezért, mint mondta, már meg is kezdték a halaszthatatlan munkálatokat, hogy a közeli református kollégium esővíz-elvezetőjéhez csatlakozzanak rá.

A munkálatokkal a tulajdonos katolikus érsekség a Lareno-Fa Kft. kivitelező céget bízta meg, a képek pedig arról tanúskodnak, hogy ők közvetlenül az internátus falainál kezdtek egy mély árkot ásni. Az internátusban lakó gyerekek azt mondják, már a munkák elejétől repedések jelentek meg a falakon, és ezek folyamatosan tovább nőttek.

“Közvetlenül a kollégium összeomlása előtt értesítette a felügyelő tanárt egy diák, hogy egy nagy repedés keletkezett a falon, de mire a tanár odaért, már megtörtént a tragédia"

- mondta egy bentlakásos tanuló a román Adevarul című lapnak.

A legtöbb tanuló még éppen ki tudott menekülni az épületből, amikor elkezdtek kiabálni, hogy mindenki azonnal menjen ki, mert az épület össze fog omlani.

A tragédiában életét vesztő Sipos Dávid ezt a szobatársa szerint nem hallhatta, hiszen fülhallgatóval a fülében aludt a szobájában. A baleset után a romok alá szoruló fiú eleinte még tudott kommunikálni a keresőcsapatokkal, de egy idő után már nem válaszolt a hívásokra. A művészeti középiskolás fiúnak december 25-én lett volna a 18. születésnapja.

link Forrás


A kivitelező cég vezetőjét a román Antena 3 tv riportere kedden a helyszínen meg tudta szólaltatni, és azt állította, hogy kívülről figyelmeztető jelzéseket tettek ki, de arról állítólag nem volt tudomásuk, hogy az épületben (ami 97 tanulónak az otthona) gyerekek vannak. Az eddigi információk szerint rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, de előzetes felméréseket nem végeztek, mielőtt körbeásták volna az épületet.

A cégvezetőt erdélyi sajtóértesülések szerint már kihallgatja a rendőrség, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak. A tragédia másnapján a helyszínre érkezett a román oktatási miniszter is, Marcel Ciolacu miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a bűnösöket „kivétel nélkül” felelősségre vonják.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium előtt az iskolai osztályok egymás után gyújtották a gyertyákat és mécseseket, az iskolában pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel. A városban a tragédia miatt elmaradnak az utcai karácsonyi ünnepségek és nem lesz szilveszteri tűzijáték sem.