48 év börtön után derült ki, hogy ártatlanul ítélték el az amerikai férfit

külföld
2023 december 21., 06:01

„A bíróság egyértelmű és meggyőző bizonyítékok alapján megállapítja, hogy a bűncselekményt, amelyért Simmonst elítélték és bebörtönözték (...), nem Simmons követte el” – áll egy oklahomai bíróság keddi végzésében, amely ártatlannak nyilvánította Glynn Simmonst, aki 1974 óta ült.

photo_camera Glynn Simmons az ítélet után egy támogatójával Fotó: DOUG HOKE/THE OKLAHOMAN/USA TODAY NETWORK via Reuters Co

A 70 éves Simmons közel fél évszázadot, 48 évet ült a börtönben egy 1974-es gyilkosságért, amit, mint kiderült, nem ő követett el, írja a BBC. Ezzel ő lett a leghosszabb ideig jogtalanul elítélt rab a nemzeti nyilvántartás szerint. A férfi júliusban szabadult, amikor egy bíró, Amy Palumbo új eljárást rendelt el az ügyében.

A bíróság azért érvénytelenítette az ítéletet, mert kiderült, hogy az ügyészek a meghozatalakor nem adtak át minden bizonyítékot a védőügyvédeknek – többek között azt sem, amely szerint az egyik tanú több gyanúsítottat is azonosított. „Ez lecke volt rugalmasságból és kitartásból – mondta Simmons. – Ne engedd, hogy azt mondják, az ilyesmi nem történhet meg, mert megtörténhet.”

Simmons 22 éves volt, amikor őt és egy másik vádlottat, Don Robertset 1975-ben halálra ítéltek. Később ez életfogytiglani börtönbüntetésre enyhült. Simmons jelenleg májrákkal küzd, de több ezer dollárt gyűjtöttek össze számára közösségi finanszírozással. Az Oklahomában jogtalanul elítélt személyek százhetvenezer dollár, azaz közel hatvanmillió forintnyi kártérítésre lehetnek jogosultak.