3D-s nyomtatóval készített chip vethet véget a gyógyszeres állatkísérleteknek

TUDOMÁNY
2023 december 27., 14:13

Tudósok 3D-nyomtató segítségével kifejlesztettek egy műanyag chipet, aminek köszönhetően a jövőben hamarabb kaphatják meg a gyógyszerek az engedélyeket és az állatkísérleteknek is vége lehet.

Az Edinburghi Egyetemen kifejlesztettek egy body-on-chip névre keresztelt eszközt, amely tökéletesen utánozza, hogyan áramlik át a gyógyszer a páciens testében és milyen hatást gyakorol egyes szervekre. Ez az első ilyen típusú készülék a világon.

A kis műanyag chip öt rekeszében az emberi szívet, tüdőt, vesét, májat és agyat replikálják. Az emberi keringési rendszert utánzó csatornák kötik össze őket, amelyeken keresztül eljuttatják a szervekhez a gyógyszereket. A chip pozitronemissziós tomográfiás (PET-vizsgálatot) szkennelést használ, hogy részletes 3D-s képeket készítsen, amelyek megmutatják, mi történik az apró szervek belsejében. A PET-szkennelés során kis mennyiségű radioaktív vegyületet fecskendeznek be a chipbe, hogy jeleket továbbítsanak egy rendkívül érzékeny kamerának, így a tudósok jobban fel tudják mérni az új gyógyszerek hatását.

Jelenleg évente több ezer állatot vonnak be gyógyszerek tesztelésének korai fázisába világszerte. (Guardian)