Három éve nem járt Ukrajnában, de Brenzovics László szerint a kárpátaljai magyarság a történetének egyik legnehezebb időszakát éli

POLITIKA
január 01., 10:30

„A kárpátaljai magyarság helyzet épp úgy, mint az egész országé, tragikus. Hiszen második éve tart a háború, emberek sokasága hal meg, köztük kárpátaljai magyarok is. (....) Általános a bizonytalanság, nem lehet kikémlelni azt, hogy mit hoz majd a jövő,” kezdte a TV21 Ungvárnak adott évértékelő interjúját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Brenzovics László szerint a kárpátaljai magyarság a történetének egyik legnehezebb időszakát éli: „a háború okozta bizonytalanság, a biztonság hiánya, az elszegényedés” minden családot sújt. A magyar kormány támogatásait kezelő, Fidesz-közeli szervezet vezetője minderről úgy beszélt, hogy

három éve nem járt Ukrajnában. Brenzovics 2020. november 30-án költözött Budapestre, miután az ukrán titkosszolgálat nyomozást indított több általa vezetett alapítvány ellen.

A 2020-as helyhatósági választások után fegyveres SZBU-sok jelentek meg az irodáikban, Brenzovicsot és az alapítványok vezetőit hazaárulással és szeparatizmussal vádolva. Ilyen esetben nem lehet szabadlábon védekezni, akiket pedig ezzel vádolnak meg, akár évekig is előzetesben ülhetnek, Brenzovics Magyarországra költözött. Kárpátaljai otthonában nagy mennyiségű készpénzt is lefoglaltak, amiről azt mondta, nem az övé.

„Minden nehézség ellenére a kárpátaljai magyarság mint közösség fennmaradt ebben a nehéz esztendőben is” - folytatta az évértékelést. Brenzovics, aki a rövid interjú során egyszer sem nevezte meg az agresszor Oroszországot, a 2024-es esztendőről megállapította:

„Bár ugye felcsillanni látszanak némi esélyek: az Amerikában, Európában és Oroszországban tartandó választások talán változtathatnak a helyzeten és közelebb kerül a béke. De ebben nem lehetünk biztosak.”