Nyakon szúrták a dél-koreai ellenzék vezetőjét

külföld
január 02., 05:40

Lee Jae-myung éppen sajtótájékoztatót tartott, amikor egy idősebb férfi odalépett hozzá, látszólag autogramot akart tőle kérni, azonban egy hirtelen mozdulattal nyakon szúrta őt - írja a BBC.

photo_camera Lee Jae-myung sajtótájékoztatót tart január 2-án, néhány perccel az őt ért támadás előtt.
Fotó: -/AFP

A támadót a helyszínen elfogták.

Az ellenzéki politikus nagyjából 1 centis sérülést szenvedett a nyaka bal oldalán, de eszméleténél volt, amikor kórházba szállították. A hatóságok tájékoztatása szerint sérülése nem életveszélyes, de műteni kell.

photo_camera Lee Jae-myung a támadás után a földre zuhant, többen azonnal a segítségére siettek, egy zsebkendőt szorítva a nyakára. Fotó: -/AFP

A támadásról több felvétel is készült, amelyek már a közösségi médiában keringenek, ezeken az látható, hogy Lee a földre zuhan, miközben többen igyekeznek megfékezni a támadót.

A Demokrata Párt szóvivője, Kwon Chil-seung közölte: határozottan elítélik a támadást, amelyet a demokrácia megsemmisítésére tett kísérletnek tekintenek.

Lee Jae-myung 2022-ben a Demokrata Párt színeiben indult a dél-koreai elnökválasztáson, és többek közt azzal kampányolt, hogy állami támogatással venné fel a küzdelmet a kopaszodás ellen. Végül azonban alig 0,73 százalékos szavazatkülönbséggel veszített a konzervatív és antifeminista Yoon Suk-yeollal szemben, jelenleg a törvényhozásban dolgozik. Az 59 éves Lee Jae-myung azonban várhatóan az általános választáson is megméretteti magát, és 2027-ben ismét indul az elnökválasztáson is.

Időközben azonban korrupciós vádak merültek fel vele szemben, az ügyészség vizsgálatot is indított. Lee azonban tagadta és politikai lejáratókampánynak nevezte a vádakat.

Lee Jae-myung tavaly ősszel éhségsztrájkba kezdett, hogy ezzel tiltakozzon Yoon Suk-yeol bel- és külpolitikája ellen, a 24 napos éhségsztrájk következményeként kórházba kellett szállítani.

via BBC