Már 48 halálos áldozata van a japán földrengésnek

külföld
január 02., 05:34

Japánban kedden is mentőcsapatok igyekeztek elérni az újév napján történt erős földrengés miatt elszigetelt területeket. A jelentések szerint több mint húsz ember halt meg a katasztrófában.

Az előzetes becslések szerint 7,6-os erősségű rengés hétfőn a délutáni órákban történt, a part menti területek lakói magasabb területekre menekültek, mielőtt a rengés nyomán kialakuló cunami hullámai Japán nyugati partvidékére csapódtak. Néhány autó és part menti házak a tengerbe sodródtak.

Vadzsima város látképe január 2-án.
photo_camera Vadzsima város látképe január 2-án. Fotó: YUSUKE FUKUHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A hadsereg több ezer katonáját, tűzoltókat és rendőröket küldtek az ország minden részéből a legsúlyosabban érintett területre, az Ishikawa prefektúrába, Noto-félszigetre. A mentési munkálatokat azonban rendkívül megnehezítik a súlyosan megrongálódott és elzárt utak. A hatóságok szerint egyelőre nehéz felmérni a katasztrófa teljes mértékét.

Anamizu várost elvágta a külvilágtól a leomlott út.
photo_camera Anamizu várost elvágta a külvilágtól a leomlott út. Fotó: YOSHINOBU GOTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Nem jár a vonatok nagy része, leállították a kompokat és a notoi repülőtér kifutójának sérülése miatt a légi közlekedés is szünetel. A reptéren 500 ember rekedt a parkolóban.

Több mint 20 ember már meghalt, és még többen rekedtek az összedőlt épületekben – jelentette több japán hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva. Az AP azóta azt írja, az áldozatok száma elérte a 48-at.A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a hétfői első rengés óta több mint 140 utórengést észleltek. Figyelmeztettek arra, hogy az elkövetkező napokban további erős rengések érhetik a földet.

(Reuters)