A kutyahús árusítását betiltották Dél-Koreában, de ha valaki eszik belőle, azt nem büntetik

külföld
január 09., 07:52

Elfogadták Dél-Koreában azt az új törvényt aminek célja, hogy 2027-ig megszüntesse a kutyahús árusítását – írja a BBC. A törvény célja az, hogy véget vessen a kutyahús-fogyasztás évszázados szokásának, de azt ezután sem büntetik, ha valaki kutyát eszik, csak azt, aki kutyákat fogyasztás céljából tenyésztene vagy levágna. Emellett betiltották a kutyahús forgalmazását és értékesítését is.

Akik mégis kutyákat vágnak le, akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak, míg azok, akik kutyákat nevelnek a húsukért vagy kutyahúst árulnak, legfeljebb két évet kaphatnak.

A kutyaevés betiltását követelő civilek Szöulban (2021)
photo_camera A kutyaevés betiltását követelő civilek Szöulban (2021) Fotó: CHRIS JUNG/NurPhoto via AFP

Az új jogszabály azonban csak három év múlva lép hatályba, így a gazdáknak és az étterem-tulajdonosoknak lesz idejük alternatív foglalkozást és bevételi forrásokat találni. A helyi hatóságokhoz pedig majd egy előre kidolgozott tervet kell benyújtaniuk vállalkozásuk fokozatos megszüntetéséről.

A kormány emellett ígéretet tett arra is, hogy teljes mértékben támogatja azokat a termelőket, henteseket és étterem-tulajdonosokat, akiknek a vállalkozásaikat be kell zárniuk, bár a kártérítés részleteit még nem dolgozták ki.

Egy 2023-as statisztika szerint az országban eddig 1150 kutyatenyésztő telep, 34 vágóhíd, 219 forgalmazó cég és mintegy 1600 kutyát felszolgáló étterem működött, a hasonló kezdeményezések pedig az iparág szereplői miatt korábban mindig elbuktak. Azonban egy tavalyi felmérésen az embereknek már csak mindössze 8%-a mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban megkóstolta a kutyahúst, szemben a 2015-ös 27%-kal. A megkérdezetteknek pedig kevesebb mint ötöde támogatta a hús fogyasztását. Az országban az elmúlt években számos tüntetést is szerveztek civilek a kutyaevés betiltásának érdekében.

A bejelentés után Jung Ah Chae, a koreai Humane Society ügyvezető igazgatója elmondta, meglepődött, hogy még életében megszületett a tilalom. „Miközben a szívem megszakad a kutyák millióiért, akik számára ez a változás túl későn jött, örömmel tölt el, hogy Dél-Korea most lezárja történelmünk e szerencsétlen fejezetét, és egy kutyabarát jövőt fogad el” - mondta.

Több kutyahústermelő azonban kampányolt a tilalom ellen. Ők azzal érveltek, hogy ha a fiatalok körében amúgy is folyamatosan csökken a szokás népszerűsége, akkor hagyni kellene, hogy a gyakorlat idővel természetes módon kihaljon. „Tíz éven belül az ágazat eltűnne. A 60-as és 70-es éveinkben járunk, és most nincs más választásunk, mint elveszíteni a megélhetésünket” - mondta, egy idős vendéglős hozzátéve, hogy ez „sérti az emberek szabadságát, hogy azt egyenek, amit akarnak”.