Lemondott a plagizálás ellen harcot indító norvég miniszter, miután kiderült, hogy ő is plagizált

külföld
január 25., 08:23

Lemondott a kutatásért és felsőoktatásért felelős norvég miniszter, Sandra Borch. Ez önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy a hír bekerüljön lapunkba, de a történet szerencsére ennél jóval pikánsabb.

Borch annyira komolyan vette a plágium elleni harcot, hogy egy diák ügyét egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. Az egyetemistát felmentette az önplagizálás vádja alól az alsóbb fokú bíróság, de a miniszter fellebbezett az ítélet ellen. Azzal érvelt, hogy az ügy minden norvég diák számára fontos, mert tisztázza, hogy milyen szabályok vonatkoznak a csalásra, és azokat hogyan lehet betartatni.

Az önplagizálás ellen indított harca azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Egy oslói közgazdász-hallgatót például annyira felháborított a dolog, hogy részletes plágiumvádakat tett közzé Borch diplomamunkájáról. Többek között olyan helyesírási hibákat is bemutatott, amik teljesen megegyeztek egy másik szakdolgozat hibáival.

A norvég E24 újság is megvizsgálta a dokumentumot, és arra jutott, hogy Borch a szakdolgozat 20 százalékát 6 másik tudományos munkából másolta át.

Sandra Borch
photo_camera Sandra Borch Fotó: RODRIGO FREITAS/AFP

Borch január 19-én beismerte a plágiumot, és bocsánatot kért. Azt mondta, nagy hibát követett el, amikor 10 évvel ezelőtt forrásmegjelölés nélkül vett át részeket mások munkáiból. Lemondását pár nappal később, január 23-án nyújtotta be a miniszterelnöknek.

Jonas Gahr Støre kormányfő azt mondta az ügyről, hogy a plágium nem fér össze egy felsőoktatásért felelős miniszterről alkotott képével. Borch utódjának Oddmund Løkensgard Hoelt nevezte ki, aki rögtön biztosította a miniszterelnököt, hogy nem plagizálta a szakdolgozatát.

(via Politico)