Trump szerint a hívei 98%-a megbukna azon kognitív hanyatlást vizsgáló teszten, amit ő megcsinált

külföld
január 28., 15:34

Donald Trump volt amerikai elnök arról beszélt egy, a követőivel teli teremben, hogy a jelenlévőknek csak 2 százaléka menne át azon a kognitív hanyatlást mérő teszten, amit nemrég megcsinált. Trump szerint ugyanis a memóriafeladatokat és matekpéldákat tartalmazó teszt egyáltalán nem könnyű.

photo_camera Fotó: JOHN LAMPARSKI/AFP

Egy nevadai gyűlésen többek között elmondta, hogy teszten hat szót kellett memorizálni, ezekből öt szót idézett is. Az első kérdést egyszerűnek nevezte, mondván, csak állatokat kellett felismernie, az utolsó kérdés viszont már egy kifejezetten nehéz matekpélda volt, ahol 4733-at kellett 7-tel megszoroznia fejben, majd 4-gyel elosztania, majd hozzáadnia 37,5-öt.

„Hány ember tudná ezt megcsinálni a teremben? Nem túl sok.”

A Trump által is elvégzett szűrővizsgálatot körülbelül 20 évvel ezelőtt tervezték egy másik vizsgálat, a Mini-Mental State Examination lehetséges helyettesítőjeként, amit az 1970-es évek óta széles körben használtak a demencia kimutatására. A MOCA-t az amerikai Nemzeti Idősügyi Intézet mind a 31 Alzheimer-betegséggel foglalkozó központjában használják.

A MOCA körülbelül 30 kérdést tartalmaz, amik célja a memória, a figyelem és a koncentráció, a kontroll és az önszabályozás, valamint más mentális képességek rövid értékelése.

Az ilyen vizsgálatok nem olyanok, mint a mammográfia a mellrák és a kolonoszkópia a vastagbélrák esetében. Ezekkel a vizsgálatokkal az orvosok diagnózist állíthatnak fel, és megkezdhetik a kezelést. Az olyan szűrővizsgálatok viszont, mint a MOCA, nem zárják ki a gondolkodás vagy a memória romlását, illetve a tervezési vagy ítélőképességbeli nehézségeket. A teszt túl tompa eszköz, és sok magasan funkcionáló ember számára túl könnyű. Emiatt a demenciával foglalkozó szakemberek azt mondják, hogy nem állítanának fel diagnózist egy olyan szűrővizsgálat alapján, mint a MOCA.