Úgy osztogatták a nyugtatókat és pörgetőket Trump elnöksége alatt a Fehér Házban, mintha nem lenne holnap

külföld
január 29., 19:42

Rendszeresen visszaéltek a dolgozók a Fehér Ház orvosi és gyógyszertári részlegével Donald Trump elnöksége alatt a védelmi minisztérium nemrég publikált jelentése szerint. A legtöbb nyugtatókból, altatókból és a kokainéhoz hasonló hatású pörgetőkből fogyott, indokolatlanul drágán - recept nélkül.

Az első panaszok 2018-ban érkeztek a mindenkori amerikai elnök hivatalos rezidenciájának orvosi részlegéről - ami több klinikát fog össze Washingtonban és környékén -, de a jelentésben megszólalnak olyanok is, akik 2009-ben dolgoztak a Fehér Házban. A beszámolók szerint az orvosok nem ritkán recept nélkül osztogattak egyébként vényköteles gyógyszereket a tisztviselőknek, és a gyógyszertárba helyettük leugró asszisztenseiknek. A nem vényköteles gyógyszerek pedig ki voltak pakolva a pultra, és mindenki akkor és annyit vihetett belőle, amennyit csak akart.

Trump a Fehér Ház Ovális irodájában
photo_camera Trump a Fehér Ház Ovális irodájában Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A gyógyszertári dolgozók gyakran utazós csomagokat raktak össze a tisztségviselőknek, amikben néhány szem vényköteles gyógyszert készítettek össze. Főleg pörgetőket és altatókat.

„A vezető tisztviselők vagy a képviselőik sokszor [...] csak átugrottak a klinikára, hogy átvegyék a csomagokat. Ez tényleg csak annyiból állt, hogy »hé, azért jöttem, hogy ezt elvigyem X úrnak«, és az volt az elvárás, hogy simán adjuk ki”,

áll az egyik kihallgatott dolgozó vallomásában. A jelentés szerint a Fehér Ház 2017 és 2019 között nagyjából 46 ezer dollárt - több mint 16 millió forintot - költött csak az Ambien nevű szedatívra - ez a gyógyszert egyébként 170 százalékkal drágább, mint az ugyanolyan összetételű, de kevésbé márkás változata -, és közel százezer dollárt - 36 millió forintot - a Provigil nevű stimulánsra, aminek a hatása a kokainéhoz és az amfetaminokéhoz hasonló. Ennek is létezik lényegesen olcsóbb változata.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy olyanok is csont nélkül hozzáfértek az elnöki rezidencia ingyenes orvosi ellátáshoz és beavatkozásaihoz, akik nem voltak rá jogosultak. A minisztérium új átláthatósági rendszerek és szabályok bevezetését javasolja.

(Telex via NBC)