Milliárdokat ölt az állam a csigagyárba, most 160 millióért sem kell a volt gyárterület

gazdaság
február 28., 13:27

Nehezen megy az állam által 2,6 milliárd forintos támogatással, valamint eximbankos és MKB-s hitellel megsegített kisvárdai, csigafeldolgozással foglalkozó cég felszámolása. A Bourgogne Gastronomy Kft. még 2021 nyarán került csődeljárás alá, majd szűk egy évvel később megindult a felszámolási eljárás. Mivel a társaság állami támogatást és hitelt is kapott, a kormány közbeavatkozott és stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté minősítette a céget, így a felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. lett.

A folyamat pedig nagyon döcögősen halad, hiszen a napokban ért véget a második nyilvános árverési kör, ami szintén eredménytelenül zárult, mivel egyetlen ajánlat sem érkezett. Pedig az árverésre bocsátott zalaszentgróti ingatlanok kikiáltási árát csökkentették is: a 199,2 millió forint értékűre becsült vagyonelemek kikiáltási árát a második körben közel 40 millióval 159,3 millió forintra csökkentették.

Nem volt jó biznisz a csigagyártás Magyarországon.
photo_camera Nem volt jó biznisz a csigagyártás Magyarországon.

A pakk legértékesebb darabja a több mint 62 ezer négyzetméteres, teljesen közművesített kivett telephely besorolás alá eső ingatlan, de a csomag része még egyebek mellett egy saját használatú út és egy kivett víztározó is.

Az ugyanakkor egyáltalán nem lényegtelen információ, hogy bár a kisvárdai gyár megvalósulását segítette az állam vissza nem térítendő támogatással, az Eximbank pedig hitellel, a Bourgogne Gastronomy banki hitelt is felvett, melynek fedezete a zalaszentgróti gyár volt.

Az MKB Bank még 2017-ben nyújtott 653 millió forintos hitelt a Bourgogne anyavállalatának, az Imofi S.R.W.S. Kft.-nek, fedezetül pedig a zalaszentgróti ingatlanok szolgáltak. Ezek 2019-ben apport formájában kerültek a BG-hez, ezt követően pedig a cég a tevékenységét teljes egészében Kisvárdára tette át.

A cég legutóbbi elérhető beszámolója szerint 2021 tavaszán 10,5 milliárd forintos tartozást görgetett maga előtt.