Egy denveri nagymamának 3,7 millió dollárt ítéltek, miután a rendőrség a Find My iPhone miatt tévedésből lerohanta a házát

külföld
március 05., 18:42

Az esküdtszék 3,76 millió dollárt ítélt meg egy denveri nagymamának, miután a rendőrség rajtaütött az otthonában, és kiderült, hogy egy téves Find My iPhone-helymeghatározás alapján mentek ki hozzá a lopott áruk felkutatására.

A 78 éves Ruby Johnsont arra kényszerítették, hogy elhagyja otthonát, és a rendőrautóban várjon, miközben csak fürdőköpenyben volt. Az esküdtszék megállapította, hogy a 2022. január 4-i razzia „valószínűsíthető ok” nélkül történt, és megsértette az alkotmányos jogait. 1,26 millió dollár kártérítést és 2,5 millió dollár büntető kártérítést kapott.

photo_camera Forrás: ACLU

A denveri rendőrség azután adott ki házkutatási parancsot, hogy állítólag elloptak egy teherautót egy szálloda parkolóházából. Az NBC News szerint a jármű tulajdonosa, aki a szállodában volt, azt mondta a rendőrségnek, hogy a teherautóban hat lőfegyver (köztük egy katonai puska) volt, két drón, 4000 dollár készpénz és egy régi iPhone 11.

Azt is elmondta a rendőröknek, hogy a Find My iPhone alkalmazást használva megtalálta a telefont Ruby Johnson lakóhelye közelében. Egy denveri őrmester házkutatási parancsot adott, amit a denveri kerületi ügyészség jóváhagyott.

A rendőrök kommandós felszerelésben és fegyverekkel hajtották végre a házkutatást Johnsonnál. Nem találtak semmit, pedig faltörő kossal betörték a garázsajtót, összetörtek egy gyűjthető babát és tönkretették a nő otthonát – panaszkodott az asszony.

A coloradói Amerikai Polgári Jogok Szövetsége (ACLU), ami Johnson nevében pert indított, a 3,7 millió dolláros kártérítést „az igazságszolgáltatás felé tett kis lépésnek” nevezte. Johnson „és otthona” még mindig „aznaptól származó sebeket hordoz, amik nem gyógyultak be” – közölte az ACLU, ami szerint a nagymama elköltözött, és egészségügyi problémái lettek a traumától.

„Ez egy kritikus eset államunk alkotmánya értelmében, ami most először erősíti meg, hogy a rendőrség felelősségre vonható, ha valószínűsíthető ok nélkül behatol valakinek az otthonába” – mondta a szervezet jogi igazgatója, Tim Macdonald. Colorado alkotmánya előírja, hogy a házkutatási parancsot írásos eskü alatt tett nyilatkozattal és megfelelő valószínűsíthető okokkal kell alátámasztani, mielőtt a rendőrség razziát tartana valakinek az otthonában – mondta. (BBC)