Hiába akarta Bayer Zsolt, nem lesz Békemenet március 15-én

POLITIKA
március 07., 17:53

A CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke, Csizmadia László az RTL kérdésére közölte: „Március 15-én nem tervezünk Békemenetet, célunk az 1848-as forradalom hőseire emlékezni, hálánkat leróni nemzetünk megmaradását szolgáló tetteikért. Emlékezünk az akkoriban velünk küzdő lengyel szabadságharcosokra, és elhelyezzük a hála koszorúit a részükre emelt emlékművek előtt.”

Csizmadia azt írta: „A Békemenet időpontját a magyarországi és nemzetközi eseményekhez igazodva, szellemi honvédőink javaslatára fogjuk meghatározni”.

Gáspár Győző és Fásy Ádám az első sorban a 2022. március 15-i Békemeneten
photo_camera Gáspár Győző és Fásy Ádám az első sorban a 2022. március 15-i Békemeneten Fotó: Halász Júlia/444

Februárban Bayer Zsolt azt mondta: „Nekünk viszont erőt kell demonstrálnunk, mert a hiénafalka, ezek a teljesen amorális, hazug gazemberek, akik ott üvöltöztek tegnap a Sándor-palotánál meg a csőcselék, az most vérszagot érez, mert azt hiszi, hogy eljött a pillanat.” Bayer akkor azt mondta, március 15. lenne ideális egy ilyen erődemonstrációra.

Csizmadia viszont nem sokkal később azt írta: „Történelmi tanúságtételük [Novák Katalin és a Varga Judit visszavonulása] a magyarok számára örökre megszívlelendő, erkölcsi és lélektani erő, amely bármely utcai demonstrációnál előbbre mutat.”

Bár Orbán az utóbbi években vidéki városokban töltötte a nemzeti ünnepeket, idén március 15-én 10:30-kor a Nemzeti Múzeum előtt beszél majd.