Május 3-ig kell 20 ezer érvényes ajánlást összeszedniük a pártoknak, hogy indulhassanak az EP-választáson

POLITIKA
március 12., 20:46

Hivatalosan is június 9-ére írta ki az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek választását Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden. Mi történik ezután?

Az április 3-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően 7,81 millió választópolgárnak kell április 19-ig kézhez kapnia az értesítőt arról, hogy felvették a névjegyzékbe. Aki nem kapja meg, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) új értesítőt igényelhet.

Az EP-választáson 7,86 millió, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár szavazhat, valamint szintén szavazhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, amennyiben sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük, de regisztráltak. A levélben szavazásra jogosultak május 15-én 16 óráig kérhetik regisztrációjukat, amennyiben ezt eddig nem tették meg. Jelenleg mintegy 127 ezren szerepelnek már ebben a névjegyzékben.

A magyar pártok listájára szavazhatnak az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ha május 24-én 16 óráig kérik felvételüket az itteni névjegyzékbe.

Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazhasson.

Az EP-választáson pártok indulhatnak, ehhez nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Bizottságnál. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz április 20-án kezdődik. A választáson indulni akaró pártok ekkortól kaphatják meg az aláírások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától.

Az EP-választáson az a nyilvántartásba vett párt állíthat listát, amelyik május 3-án 16 óráig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenti listáját a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Aki június 9-én nem tartózkodik Magyarországon, de az ország külképviseleteinek valamelyikén szeretne szavazni, május 31-ig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, május 31-éig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. (MTI)