Már csak pár napig él a CSOK-szigorítás átmeneti kedvezménye

gazdaság
március 25., 06:21

Idén januártól jelentősen megszigorította a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) feltételeit a magát családbarátnak mondó kormány, a CSOK Plusznak nevezett, de valójában CSOK Mínusznak mondható változásokkal többek között ebben a podcastban foglalkoztunk hosszabban. Az egyik legfontosabb változás az, hogy ettől az évtől már csak azok kaphatnak CSOK-ot, akik a meglévő mellé további gyerekeket is vállaltak (és a részben vissza nem térítendő támogatás teljes mértékben kamattámogatott hitellé változik).

Viszont volt, vagyis néhány napig van még egy átmeneti kedvezmény. Azok ugyanis, akiknél idén születik a gyerek, és már nem akarnak másikat vállalni, március 31-ig még úgy igényelhetik az úgynevezett CSOK Pluszt, hogy nem vállalnak több gyereket. A Bank360 összeállítása szerint a szabály úgy szól, hogy „a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott CSOK Plusz igénylések esetében a már 2024-ben, de még a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett vagy örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni az igénylés elbírálásakor.”

Tehát ha egy házaspárnak – ez is szigorítás a korábbi szabályokhoz képest – idén már született gyermeke, akkor egy március 31-ig benyújtott igénylés esetén jár a legalább 15 milliós hitel, áprilistól viszont már nekik is kell vállalniuk még egy gyereket. A Bank360 szakértője szerint ezzel a kedvezménnyel a jogalkotó azt akarta elkerülni, hogy egyes házaspárokat azért érjen hátrány az új támogatás első hónapjaiban, az igénylés előkészítése során, mert például a vártnál előbb születik meg a gyermekük.