Ukrajna bejelentette, hogy két orosz hadihajót talált el egy nagyszabású krími támadásban

külföld
március 25., 05:46

Ukrajna azt állítja, hogy a krími Szevasztopol kikötője elleni éjszakai nagyszabású támadásban eltalált két orosz hadihajót, egy kommunikációs központot, valamint az orosz fekete-tengeri flotta több más létesítményét. Az ukrán Pravda több videót és képet tett közzé egy Telegram-csatornáról. Ezeken nagy robbanások sorozata látható a városban, tűzgömbök és sűrű fekete füst emelkednek a levegőbe. A távolban egy másik robbanás is látható.

Orosz védelmi tisztviselők nem nyilatkoztak, bár Mihail Razvozsajev orosz politikus, Szevasztopol kormányzója a Telegram-csatornáján elismerte, hogy ez volt „az utóbbi idők legsúlyosabb támadása” – írja a CNN. Razvozsajev nem tett utalást a megtámadott katonai objektumokra, csak annyit közölt, hogy egy ember meghalt a támadásban, és „részben megrongálódott” a város tengeri és szárazföldi közlekedése.

link Forrás

Ukrajna szerint a két eltalált hajó a Jamal és az Azov voltak, mindkettő kétéltű partraszálló. A károk mértékét nem közölték.

Orosz katonai bloggerek szerint az ukrán erők az elcsatolt Krím-félsziget nyugati és középső részén más helyszíneket is célba vettek, többek között a Krím közigazgatási központjától, Szimferopoltól északra fekvő Hvardijszkét. A helyi Telegram-csatornára videót posztoló felhasználók szerint egy ottani olajraktárat támadtak meg.

A CNN megjegyzi: miközben Moszkva egyértelműen felülkerekedik a szárazföldi hadjáratában, a kijevi erők tartós sikereket értek el Oroszország Fekete-tengeri Flottája ellen, akár rakétacsapásokkal, akár tengeri dróntámadásokkal.

Mostanra több mint 20 orosz hadihajót tettek mozgásképtelenné vagy semmisítettek meg, ami a teljes flotta egyharmada, az oroszok néhány hadihajójukat át is helyezték Szevasztopolból a múlt év végén. Ha a Jamal és az Azov elleni vasárnapi csapások megerősítést nyernek, az azt jelentheti, hogy Oroszországnak már csak három működő partraszálló hajója maradt a Fekete-tengeren. Ukrajna szerint Moszkva 13 ilyen hajóval kezdte meg a teljes körű inváziót.