Kutyapárti játékpénzzel fizetett, majd kést rántott a józsefvárosi Cs. Dezső

belföld
április 10., 06:51

Cs. Dezső március 31-én, húsvét vasárnapjának reggelén betért a VIII. kerület egy, az ünnepnap ellenére nyitva tartó vegyeskereskedésébe, és ott bevásárolt. Miután hazaindult, az egyébként egy panelház aljában lévő kisbolt eladója felfedezte, hogy ezzel a pénzzel fizettek neki:

Hát ez nem pont a sárga Széchenyi, kapott észbe, és a vevő után szaladt, társul véve a ház gondnokát. Cs. Dezső viszont nem volt nyitott készpénzforgalmi viták lefolytatására, és hogy ezt nyomatékosítsa, „kést rántott, majd közölte, hogy »Ez az enyém, kifizettem!«, és a késsel megfenyegette őket, majd elmenekült a helyszínről”, ahogy a rendőrség erről szóló hírében szerepel.

Cs. Dezsőt hamarosan elfogták a Kálvária téren, és felfegyverkezve elkövetett rablás miatt hallgatták ki.

A rendőrség egyébként az esetről szóló közleménye címében azt kérdezi: Mi nem stimmel ezzel az ötezressel?. Nem kell készpénzszakértőnek lennünk, hogy rávágjuk: minden stimmel vele. Mármint ha tudjuk, hogy ez az öt évvel ezelőtti kutyapárti Sorospénz-sorozat egy darabja. Abból is az ötezres címlet, amire a Sargentini-jelentéses Judith Sargentini arcképe került (más bankjegyeken például Soros György és Jean-Claude Juncker arcmása is felbukkan).

Egyébként már önmagában ezért is formabontó a kutyapárti forintsorozat. A magyar forintokon ugyanis az 1946-os, mindössze egy évet megélt sorozat első 100 forintosát leszámítva nem volt női portré, és az sem konkrét személy volt, hanem egy stilizált női profilkép (az egész forintsorozatban csak két bankjegy volt, a 10 forintos férfi és a 100 forintos nő). Ami azért is figyelemreméltó, mert korábban a pengőkön rendszeresen voltak női portrék, például az 1938-as sorozat 5 pengősén Tóth Rózsi hivatásos modell, vagy Rudas Valéria palóclány, aki a háború előtt még egy 2 pengősön, a háború után már egy 100 000 pengősön szerepelt.