Azzal kampányol a pornómilliárdos Gattyán pártja, hogy egy buszon körbehurcolnak egymilliárd forint készpénzt az országon

POLITIKA
április 24., 14:46

Több frissen megosztott videóban is azzal kampányol a Megoldás Mozgalom, hogy egy speciális kampánybuszon

egymilliárd forint készpénzt hordoznak körbe Magyarországon. Az alanti klipben azt állítják, hogy a készpénzt meg is lehet majd érinteni, tapogatni, szagolni.

link Forrás

Ez az egymilliárd forint, mint kiderül, a kampányuk alapja. A videókban annyit mondanak erről, hogy az összeget azon települések között osztják el, ahol MEMO-s jelöltet választanak meg polgármesternek. A pártnak jelenleg nincs egyetlen polgármestere sem, hiszen 2021-ben alakult és eddig csak a 2022-es választáson tudott résztvenni, ahol éppen 1 százalék feletti eredményt ért el.

De a párt egész kampányát teleshopos-mobilfoxos hangulatú nyereményjátékká alakította át: azok között, akik a weboldalukon beregisztrálnak, majd beírnak egy mondatot arról, hogy ők mire költenék a milliárdot a településükön, hetente egymillió forintot sorsolnak ki. Sőt ez a nyereményjátékos kampány - konkrét pörgetős szerencsekerékkel - a nagyobb magyar városok köztereire is beköltözik, ugyanis Mistery Box néven bódékat állítanak fel, például a Deákon vagy a Nyugatinál, amikben regisztrálni és kereket pörgetni is lehet.

A párt weboldaláról az is kiderül, hogy a milliárd - igencsak valószínűtlen - szétosztását valami okból pályázati formában bonyolítják le, vagyis a MEMO-s polgármesterjelölteknek kell „pályázniuk” a pénzre, amit akkor osztanak szét, ha nyer bármelyikük, ami e pillanatban valószínűtlennek tűnik, hiszen szövetségesek nélküli 1 százalékos pártról van szó.

link Forrás

A TASZ választási kisokosa felsorolja, hogy a Btk. szerint mikor valósul meg választás rendje elleni bűncselekmény.

  • Az egyik pont szerint akkor, ha valaki erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást vagy aláírást
  • illetve ha választásra jogosult személyt a választásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik.
  • valamint ha a jelölési eljárás során az ajánlásáért anyagi juttatást fogad el
  • és ha szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el.

A MEMO nem az ajánláshoz köti a pénznyeremény lehetőségét, hanem regisztrációhoz, de a szó köznap értelmében nem is kérdés, hogy az egymilliárd belengetésével a választókat „anyagi juttatással befolyásolni törekszik”. Ezt a juttatást viszont nem maguk a választók, hanem a településük kapná, szóval a jogi helyzet mindenképp összetett. Kértünk szakvéleményt, ha megérkezett, újra jelentkezünk!