Francia kamasz tervezett terrortámadást a párizsi olimpiára

terror
április 24., 17:44
photo_camera La Défense, az üzleti negyed, amely a nyári párizsi olimpia fontos helyszíne is Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Letartóztattak egy 16 éves tinédzsert Marignier-ben, Felső-Savoya megyében azzal a gyanúval, hogy dzsihadista támadást készített elő a párizsi olimpia idejére - tudta meg a Le Figaro a terrorizmusellenes ügyészségtől, amely „terrorista bűnszövetkezet” ügyében indított nyomozást. A fiatalembert a belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) rendőrei vették őrizetbe.

A kamasz fiú a Telegramon tett közzé aggasztó tartalmakat, ezeket jelentették a helyi ügyészségnek. Azt mondta, hogy robbanóöv készítéséhez szükséges anyagot akar beszerezni, hogy „mártírként haljon meg az iszlám kalifátus nevében” - közölte egy rendőrségi forrás.

A fiatalembert a szülei otthonában tartóztatták le. A házkutatás során a nyomozók kézzel írott dokumentumokat találtak, köztük egy, az Iszlám Államra tett hűségesküt. A gyanúsított mobiltelefonját is lefoglalták.

Kihallgatása során a tinédzser elismerte, hogy az olimpiai játékok alatt támadást akart végrehajtani „fegyverrel vagy robbanóövvel”.

Egy rendőrségi forrás szerint a francia állampolgárságú fiatalkorút „már figyelték a radikalizálódása miatt”. A nyomozás folytatódik.