Már 116 milliárd forinttal tartoztak a kórházak március végén

Egészségügy
április 24., 09:50

Tovább hízik a kórházak adósságállománya, a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint március végén 116 milliárd forintos tartozást görgettek maguk előtt, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt az állomány – derül ki az Economx cikkéből. A négy orvosegyetem adóssága egy hónap alatt 5,6 milliárd forinttal, 25 milliárd forintra nőtt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézményeknél pedig 6,3 milliárd forinttal emelkedett az adósság.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a kórházi adósság 75 százaléka az orvostechnikai beszállítókkal szembeni tartozás. A szövetség egyik félelme pedig az, hogy megint el fogják téríteni az egyes intézményekre vetített plusz forrásokat, jutalmazó, büntető elv jöhet. Erről egyébként Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján a finanszírozási ösztönzők, akkor érnek el valódi hatást, ha az adott finanszírozási forma aránya a teljes finanszírozás összeg 10 százalékát eléri.

Kórterem a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban
photo_camera Kórterem a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Illusztráció: Varga György/MTI/MTVA

Az OSZ főtitkára kiemelte, hogy nagyon magas a kifizetetlen közüzemi tartozások aránya is. Csak az államháztartásban ez az összeg 22 milliárd forintot volt március végén, és az adósság 90 százaléka a Belügyminisztériumnál van, vagyis az egészségügyben.

Egy április közepén megjelent kormányrendelettel a kormány 63,4 milliárd forintot különített el adósságrendezésre. Az összegből a 2024. február 29-én fennálló, lejárt tartozásuk alapján részesülnek majd a kórházak. Az adósságokat május 31-ig kell az közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak rendezniük.