Schmidt Mária és Iványi Gábor találkozása a széderasztalnál

POLITIKA
április 24., 12:34

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman április 23-án, kedden Széder-estet tartott a rezidenciáján, ahol egy beszélgetés keretében különböző vallásokat, politikai nézeteket és hátteret képviselő embereket látott vendégül - olvasható a nagykövetség közleményében, és utóbbiban semmi túlzás nincs.

Pressman jobbján a fideszes kultúrpolitika meghatározó intézője és ideológusa, Schmidt Mária foglalt helyet, vele szemben pedig az állam által évek óta szorongatott egyház, a MET alapítója, Iványi Gábor. De ott ült az asztalnál Vig Dávid, a kormánypropagandában évek óta ügynöközött Amnesty igazgatója is.

Schmidt és Pressman emeli poharát
photo_camera Schmidt és Pressman emeli poharát Fotó: Ambassador David Pressman/Twitter
Schmidt és Vig
photo_camera Schmidt és Vig Fotó: Ambassador David Pressman/Twitter
photo_camera Fotó: Ambassador David Pressman/Twitter

A közlemény szerint az asztaltársaság a Széderen a rabszolgaságból a szabadságba vezető út hagyományos történetét idézte fel:

„a beszélgetés kifejezetten arra összpontosított, hogy a történet hogyan kapcsolódik három olyan témához, amelyek a magyar kormány politikai programjának középpontjában állnak: migráció, gender, háború.”

A nagykövet szerint az est folyamán élénk beszélgetés zajlott különböző vallásokat és politikai nézeteket képviselő, különböző hátterű emberek közt, beleértve egy magyar holokauszt-túlélőt is. „A lenyűgöző széder-esti beszélgetés alkalmat adott a közös vitára és arra, hogy megvitassuk a Pészah történetét és annak politikai relevanciáját, amelyek gyakran megosztanak minket. Megtiszteltetés volt egy sokszínű, szenvedélyes, egyedi hangú csoportot vendégül látni egy széderasztal körül”.