Gulyásnál lobbizott az Ibiza-botrányba belebukó osztrák alkancellár a plázastop kikerüléséért

külföld
június 19., 15:15

Gulyás Gergelynél, a Miniszterelnökséget vezető miniszternél lobbizott az OBI osztrák tulajdonosa, hogy Debrecenben a plázastop ellenére új üzletet nyithasson a barkácsáruház. Miután a szabadságpárti alkancellár, Heinz-Christian Strache közbenjárt az érdekében, Alois Wegscheider arról számolt be Strachénak, hogy „Gulyás elmondása szerint a jóváhagyás és végrehajtás előtt már nincs akadály.”

A 2019-es sms-ek annak az osztrák parlamenti vizsgálóbizottságának az anyagában szerepelnek, amely Strache ibizai videói miatt jött létre. 2019-ben az osztrák FPÖ vezetőjének egy magát orosz milliárdosnőnek beállító ügynök választási kampánytámogatást ígért ausztriai befektetések fejében. Az ügyletre nyitottnak mutatkozó Strache belebukott a botrányba, az FPÖ azonban mostanra kiheverte azt, június 9-én simán nyerte Ausztriában az EP-választásokat.

A vizsgálóbizottság dokumentumai eljutottak a Der Standard osztrák napilaphoz, a magyarországi vonatkozásokat pedig a HVG írta meg részletesen. Ez alapján Strachét a bukása előtti hetekben magyarországi befektetésekkel kapcsolatban kereste meg az OBI vezetője, ő pedig Gulyás Gergellyel kapcsolta össze Wegscheidert. Az üzenetváltásokba hamarosan bekapcsolódott a Miniszterelnökség államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince korábbi bécsi nagykövet is (ő a honvédelmi miniszter Szalay-Bobrovniczky Kristóf testvére), aki hamarosan megnyugtató üzenetet küldött Strachénak. Erwin Müller, a Müller feje ugyanezt az utat járta végig, és ezután az OBI és a Müller is tudott terjeszkedni Magyarországon, a plázastop ellenére.

Strache a karmelita kolostorban
photo_camera Strache a karmelita kolostorban Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházak létesítésére vonatkozó plázastop törvény alól egy olyan bizottság adhat mentességet, aminek miniszterként Gulyás Gergely delegálja az elnökét. Az illetékes kormányhivatal a HVG kérdésére azt válaszolta, hogy döntéseik a jogszabályok alapján születnek, nem „lobbierők hatására”. A Miniszterelnökség válasza szerint Gulyás Gergely „semmilyen gazdasági ügyben semmilyen segítséget sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően soha nem nyújtott”.

FRISSÍTÉS

A HVG cikkére aztán a Miniszterelnökség külön közleményben is reagált, az osztrák vizsgálóbizottság által vizsgált sms-eket titkos információgyűjtésnek minősítve:

„A propagandisztikus cím és képi ábrázolás ellenére a hvg.hu cikke titkos információgyűjtés segítségével is csak megerősíti a Miniszterelnökséget vezető miniszter állításait. Erre külön is bizonyítékot szolgáltat azzal, hogy az egyetlen magyarországi (debreceni) beruházás, amely a korábbi osztrák alkancellár mással folytatott beszélgetéseiben szóba kerül, soha nem valósult meg. A plázastoppal kapcsolatos hatályos magyar szabályozást az Európai Bizottság is az uniós joggal összhangban állónak találta.

Gulyás Gergely semmilyen gazdasági ügyben semmilyen segítséget sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően soha nem nyújtott, a plázastop bizottság munkájába pedig soha nem avatkozott be.”

Kiemelt videóink