Felháborítja a szentendrei múzeum új igazgatóját, hogy egy vezető beosztásban dolgozó nő még mindig csak valaki lotyója, szeretője lehet

belföld
június 29., 08:47

A szentendrei közgyűlés június 26-án, vagyis e hét szerdáján egy nagyon hosszú és szövevényes procedúra végén egyhangú szavazással támogatta Borbély-Tardy Anna kinevezését a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói posztjára. A kialakult drámáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A posztra pályázott a magyar művészek krémje által támogatott Gulyás Gábor is, aki 2015 és 2020 között már vezette az intézményt. A pályázat végeredményét azonban látszólag nehezen viselte, hiszen kőkemény, egyes pontjaiban kifejezetten durva Facebook-posztban szállt bele a döntésbe és Borbély-Tardyba. A posztban, aminek az elején leszögezte, hogy a döntést „csalásnak” tartja:

„(...) idén tavasszal beadtam a pályázatomat – annak ellenére, hogy számos embertől hallottam, nem lesz „korrekt” a kiválasztási folyamat, mert a korábbi kulturális miniszter, a mai püspök Balogh Zoltán támogatottját kívánja elhelyezni a múzeum élére, s a püspök úr ilyen irányú tevékenysége közismerten sikeres.”

Majd Borbély-Tardyt emberként és nőként súlyosan megalázó kontextusba helyezte:

„Ha ugyanis akkor felvállalta volna az önkormányzat, hogy kinevezi a szentendreiek által rosszindulatúan »Balogh lotyójának« becézett hölgyet (félreértés ne essék: ezzel a minősítésével nem értek egyet, s magam nem fogalmaznék így, de az ügy színlelés és játszmák nélküli ismertetéséhez ez is hozzátartozik), az – a kegyelmi botrány utóhatásaként – számukra kedvezőtlen módon befolyásolhatta volna a kampányt.”

Mindezekre szintén a Facebookon reagált Borbély-Tardy Anna, aki felháborítónak tartja, hogy 2024-ben még mindig ott tartunk, hogy saját érdemei alapján egy nő nem lehet vezető pozícióban:

„végtelenül elkeserítő és felháborító, hogy 2024-ben (még mindig) ott tartunk, hogy aki nő és vezetői pozíciót lát el, vagy arra pályázik, az csak valakinek a lotyója, kurvája, szeretője lehet”.

Majd leírja, azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét, a város hagyományait és kultúráját.

Az esetre szombaton Szentedre önkormányzata is reagált, közleményükben visszautasítják Gulyásnak az igazgatói pályázatának törvényességét és tisztességét kétségbe vonó vádjait és a győztes pályázót emberi méltóságában súlyosan sértő megnyilvánulásait. Kijelentik ugyanakkor, hogy a képviselő-testület tagjai saját meggyőződésüket követve, politikai befolyásolástól mentesen, egyhangúlag hozták meg döntésüket.

Az önkormányzat szerint Gulyás Gábor már a pályázati eljárás korai folyamatában etikátlan nyomásgyakorlással kívánta befolyásolni a döntési folyamatban közreműködőket. Majd a döntést követően valótlan állításokkal és durva inszinuációkkal terhes írásban kérdőjelezte meg a választás szakmaiságát.

„Gulyás Gábor mind tartalmában, mind stílusában elfogadhatatlan – szerzőjéhez is méltatlan – posztja durva támadás a pályázat győztese, a pályázati folyamat minden résztvevője és a szentendrei önkormányzat ellen. Felszólítjuk a szerzőt, hogy vizsgálja felül írását és vonja vissza azt. Ennek hiányában válaszként az önkormányzat a jogi lépéseket is mérlegeli” – írja az önkormányzat a honlapján.

Kiemelt videóink