Már gyerekként a felnőttek között versenyzett a párbajtőr magyar bronzérmese, Muhari Eszter

sport
július 27., 21:01

Muhari Eszter megnyerte a bronzmeccset, miután az elődöntőben kikapott a francia Auriane Mallo-Bretontól.

Az előddöntőt mindketten óvatosan kezdték, sokáig csak tapogatóztak. A francia látványosan defenzívebben játszott, mint Muhari eddigi ellenfelei. Az első harmadot 3-2-re nyerte a magyar. A második harmadban Muhari felbátorodott, fogást talált a francia védelmén, az utolsó harmad előtt 6-6-os döntetlennel vonultak szünetre. Az utolsó harmad a francia pontjaival kezdődött. Muhari sárga lapot is kapott, és egyre idegesebben vívott hátrányban. Mallo-Breton kihasználta a helyzetet, és magabiztosan zárta le a meccset.

Ezzel eldőlt, hogy a bronzmeccset az észt Nelli Differt ellen vívja.

A Differt elleni mérkőzést óvatosan kezdték a felek, de Muhari támadóbban lépett fel, mint az előző asszó után. A második harmadban fordult a kocka, Muhari hátrányba került, és úgy tűnt, ellenfele elléphet, de sikerült visszatérnie a meccsbe, és a harmad végére döntetlen lett.

Minden az utolsó harmadon múlt, ami észt ponttal kezdődött, de Muhari gyorsan egyenlíteni tudott. Ezt követően erről szólt a játék, Differt vezetett, Muhari egyenlített, volt, hogy két tus hátrányból. 29 másodperccel a vége előtt 14-14 volt az állás, döntő tus következett. Az idő letelt, ezt követően hosszabbítás következett. Muhari pedig megcsinálta, többször hátrányból felállva megverte Differtet, és olimpiai bronzérmes.

Muhari lett az ötödik magyar nő, aki párbajtőrben érmet nyer olimpián Nagy Tímea, Szász Emese, Szalay Gyöngyi és Mincza-Nébald Ildikó után.

Muhari Eszter a 2023-as vívó-világbajnokság női párbajtőr versenyén.
photo_camera Muhari Eszter a 2023-as vívó-világbajnokság női párbajtőr versenyén. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Eredetileg nem jutott ki az olimpiára

Muhari Eszter saját jogon nem tudta magát kvalifikálni Párizsba. Májusban, az olimpia előtt két hónappal viszont Kun Annáról kiderült, hogy vétett a doppingszabályok ellen. Kun Anna bűne az volt, hogy 12 hónap alatt háromszor sem sikerült tőle mintát venni a rutinszerű doppingellenőrzések keretein belül. Kunt két évre tiltották el.

Muhari végül világranglistás helyének köszönhetően jutott ki a párizsi olimpiára.

photo_camera Muhari Eszter (balra) a Jü elleni meccsen
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

„Rendkívül kettős érzések vannak bennem az elmúlt hónapokkal kapcsolatosan, ami néha a teljesítményemre is hatással volt, bármennyire küzdöttem ellene. Viszont most hatalmas kő esett le a szívemről, és nagyon szeretnék jól szerepelni az olimpián. A történtekről eddig sem nyilatkoztam, többet ezután sem szeretnék” - nyilatkozta a vívószövetség honlapjának.

Gyerekként a felnőttmezőnyben

Muhari Eszter generációjának legnagyobb tehetsége volt, 14 évesen már felnőtt országos bajnoki címet nyert csapatban. Versenyző alkat, a Nemzeti Sportnak adott interjújában felidézett egy történetet, ahol egy nála gyengébbnek tartott vívótól való vereség után fél órát sírt. Utánpótláskorú versenyzőként úgy gondolta, hogy szélesebb taktikai repertoárja kiemeli az ellenfelek közül. Ebből a taktikai érzékből az olimpián is sokat mutatott már.

Fontos eleme a játékának a balkezessége, amit jól használ ki a jobbkezes játékosok ellen

Még mindig rendkívül fiatal, 21 éves, éppen ezért kiemelkedő felnőtt eredménye még nincs, de több világkupán is nyert már érmet.

Muhari az olimpiai menetelése mellett is sikeres évet fut. A budapesti világkupán ezüst- a barcelonai világkupán bronzérmes lett, Nankingban csapattal harmadik helyen zárt.

Muhari Eszter szerezte meg a 2024-es nyári olimpia első magyar érmét.

Kiemelt videóink