A Fehér Faszik Harrisért egy zoom hívás alatt 4 millió dollárt gyűjtött Kamala Harrisnek

külföld
július 31., 11:49
photo_camera Jeff Bridges is meghívott volt.

Annyira megijedtek a demokraták, hogy a prűd és humortalan amerikai politikai életben szokatlan módon ironikus-viccelődős eseményt szerveztek Kamala Harris kampányának támogatására. A White Dudes for Harris, vagyis a Fehér Faszik Harrisért lényegében egy 180 ezer résztvevős Zoom call volt, amit a Demokrata Párt néhány fehér férfi prominense és pár, a holdudvarba tartozó szimpatizáns talált ki. Sőt, az esemény az öniróniától sem volt mentes, hiszen a „fehér férfi” jelzős szerkezetet nem kis részben az amerikai progresszívok balszárnya tette szinte szitokszóvá és kultúrharcos témává. Meg is lepődtek, hogy mennyire bejött az ötlet. A 3 és fél órás közösségi videós beszélgetés alatt 4 millió dollárt kalapoztak össze Kamala Harris kampányára.

A bevétel egy része White Dudes for Harris feliratos baseballsapkák eladásából folyt be. A szervezők egyike, Ross Morales Rocketto a Ku-Klux-Klan-tagok fejfedőire célozva azzal nyugtatta a közönséget, hogy nem hegyes sapkákról van szó.

A meghívottak között ott voltak Kamala Harris potenciális - fehér és férfi - alelnökjelöltjei is: Pete Buttigieg szállítási miniszter, Tim Walz minnesotai, JB Pritzker illinoisi és Roy Cooper észak-karolinai kormányzók. Utóbbi a hívás előtt percekkel jelentette be, hogy nem kíván alelnökjelölt lenni.

A meghívott hírességek között természetesen ott volt Jeff Bridges színész, aki a Nagy Lebowskiban a the Dude-nak, vagyis a Faszinak nevezett szereplőt játszotta, bár a magyar fordításban titokzatos okokból Tökinek nevezték. De jelen voltak Josh Groban és Lance Bass énekesek és olyan fehér férfiszínészek, mint Joseph Gordon-Levitt, Mark Hamill, Josh Gad, Paul Scheer, Sean Astin és Bradley Whitford a West Wingből, valamint a hollywoodi rendező-producer J.J. Abrams.

„Fekete nők több generáció óta szavaznak progresszív fehér faszikra, itt az idő, hogy visszaadjuk a kölcsönt” - fogalmazott Rory O’Malley színész.

(via NBC News)

Kiemelt videóink