Semjén Zsolt megtalálta a megoldást, hogyan élhet minden gyerekben a tudat és az a büszkeség, hogy érdemes ehhez a nemzethez tartozni

oktatás
szeptember 04., 13:29

„Országossá válik a nemzeti emlékezetpedagógiai program, amelynek célja, hogy minden gyermek legalább egyszer jusson el iskolai szervezésben egy nemzeti vagy történelmi emlékhelyre” – ezt jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI beszámolója szerint a program országos kiterjesztését bejelentő budapesti sajtótájékoztatón.

A program a 7. évfolyamtól a 11. évfolyamig 78-80 ezer tanulót érint jelenleg háromezer osztályban, és hatvan tankerületi központ és negyvenhét nemzeti emlékhely vesz részt benne. Semjén azt mondta a kormány egymilliárd forintot biztosít erre a célra ebben a tanévben.

Semjén szerint ez egy „három az egyben” program, mert egyesíti „az iskolai történelemórát, a történelmi emlékhelyek emlékezetpedagógiai jó gyakorlatát és a tanórákon kívüli közösségteremtést”.

Azt mondta, „a diákokat korszerű eszközökkel és szakszerű idegenvezetéssel ismertetik meg a nemzeti és történelmi emlékhelyekkel, a konkrét történelmi események, nemzetünk nagyjainak és hőseinek életpéldája személyesen és élményszerűen átélhetővé válik”. Sőt, úgy fogalmazott, hogy „a nemzeti identitás megélése antropológiai lételeme az embernek”, illetve hogy „akkor van megmaradás egy létszámában kis nemzet számára, ha minden egyes tagjában benne él az a tudat és az a büszkeség, hogy érdemes ehhez a nemzethez tartozni, mert az őseink nagyszerű dolgokat cselekedtek”.

Kiemelt videóink