Darabokra szedték Novák új üzlettársának dokumentumfilmjét

KÖZÉLET
szeptember 16., 08:09

Stephen J. Shaw demográfus oldalán tért vissza a közéletbe Novák Katalin, a kegyelmi botrányba belebukó volt köztársasági elnök, aki az X-en jelentette be, hogy az X-Y Worldwide társalapítója és vezérigazgatója lett. Az új nonprofit szervezet „úttörő megoldásokat keres az összeomló globális születésszámra.”

A cég másik alapítója Stephen J. Shaw, akiről az Mfor azt írja, a Birthgap – Childless World című dokumentumfilmjének vetítése ellen több helyen, például az Egyesült Királyságban is tiltakoztak, a többi között transzfóbnak és rasszistának titulálva a filmet.

Egy kutatókból álló csoport tételesen cáfolta a film állításait, amelyek nincsenek alátámasztva kutatási eredményekkel. Azt írták, „egy hiteles demográfiai előrejelzés sem utal semmilyen típusú népesség összeomlására. Épp ellenkezőleg, a világ népessége tovább fog növekedni a század közepén túlzottan is. Ezzel együtt a kutatások azt is mutatják, hogy a termékenységi ráta csökken, mert a nők a nagyobb reproduktív autonómia miatt kevesebb gyermeket vállalnak.”

A filmet egyébként Budapesten is levetítették, ahol Shaw egy panelbeszélgetésen azt mondta, a világban burjánzik a születésellenesség tendenciája, és ez egy olyan trend, „amelyet olyan emberek gerjesztenek, akik arra buzdítanak, hogy ne vállaljunk gyerekeket.”

Novák Katalin és Stephen J. Shaw
photo_camera Novák Katalin és Stephen J. Shaw Fotó: Novák Katalin X-oldala

Emellett szerinte sokan későn döbbennek rá, hogy kifutottak az időből. Kifogásolta, hogy míg a középiskolai biológiai tankönyvekben „azt népszerűsítik”, hogy hogyan ne essenek teherbe a lányok, addig a termékenység korlátairól már nem esik szó.

„Sokat beszélnek a világban a születésszabályozásról és az abortuszhoz való jogról, de kevés figyelem jut az emberi termékenység végességére.”

A demográfus szerint a megoldás az lenne, ha az emberek minél korábban vállalnának gyereket. Más megszólalásában a liberális médiát is hibáztatta, amely szerinte hamis képet tár a világ elé a túlnépesedés hangsúlyozásával, miközben a társadalmak elöregedéséről hallgat.

Kiemelt videóink