Megbilincselték Krakkóban Olekszandr Uszik nehézsúlyú bokszvilágbajnokot, Zelenszkij elnök maga lépett közbe

külföld
szeptember 18., 15:30

„Felháborító, ahogy állampolgárunkhoz és bajnokunkhoz viszonyultak. Utasítottam Andrij Szibiha külügyminisztert és Ihor Klimenko belügyminisztert, hogy tisztázzák a krakkói repülőtéren történt incidens valamennyi részletét.”

Ezzel a tartalommal jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos Telegram-csatornáján egy bejegyzés keddről szerdára virradóra. Zelenszkij arról is írt, hogy beszélt telefonon Olekszandr Uszikkal, még akkor, amikor azt őrizetben tartották. Illetve jelezte, időközben értesítették, hogy immár minden rendben, a bajnokot szabadon engedték. Ami előzőleg történt: a krakkói repülőtéren kedden délután megbilincselték Olekszandr Uszik ikonikus ukrán bokszbajnokot.

link Forrás

A 37 éves Usziknak példátlan a népszerűsége a hazájában és annak határain túl is. (Annyira, hogy azt is megengedhette magának, hogy kiálljon a Moszkva-ügynökséggel vádolt, ellehetetlenített, üldözött ukrán pravoszláv egyház mellett.) Már azelőtt övé volt a legnagyobb sztársportoló státusza Ukrajnában – egy ideig a szintén profi ökölvívó, de néhány súlycsoporttal lejjebb versenyző Vaszil Lomacsenkóval megosztva –, hogy májusban a profi nehézsúly vitathatatlan bajnoka lett. Amikor a szaúd-arábiai Rijádban megosztott pontozással legyőzte az addig veretlen brit Tyson Furyt – megszerezve minden nagy szervezet világbajnoki övét –, végképp legendává emelkedett.

Uszik kedden Krakkóból indult volna a spanyolországi Valenciába, együtt az edzőjével, Szergej Lapinnal, konkrétan azért, hogy elkezdje a felkészülést a Fury ellen december 21-ére kiírt visszavágóra.

photo_camera Olekszandr Uszik a Tyson Fury elleni győzelme után Rijádban, 2024. május 19-én Fotó: MOHAMMED SAAD/Anadolu via AFP

Hogy pontosan mi történt, arról részben ellentmondó információk jelentek meg. A lényeg, hogy a bajnokot nem engedték fel a járatra, mivel a reptér munkatársai úgy ítélték meg: nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy repüljön. Hogy ez pontosan mit jelenhetett, arról eddig nem közöltek semmit. Annyi biztos, hogy Uszik tiltakozott, nem is kicsit, ezért a helyi erők megbilincselték és elvezették.

Utóbb a lengyel határőrök hivatalos közleményben ismertettek néhány részletet. Eszerint a bokszolót nem engedték fel a gépre – hogy pontosan miért, továbbra sem mondták –, ő azonban nem volt hajlandó elhagyni a beszállókapu előterét. Ekkor hívták oda a hatóságok képviselőit, de Uszik nem lett higgadtabb, „erősen gesztikulált”, ezért kapott bilincset. Miután elvezették, ismertették vele a szabályokat, amelyek miatt nem szállhatott fel. Ekkor megérkezett az ukrán konzul, mire Uszikot figyelmeztetésben részesítették és szabadon engedték, ő pedig a határőrök szerint „mondhatni, elnézést kért”. Szerintük amúgy őrizetbe vételről nem is volt szó.

A világbajnok az állapotukra vonatkozó állításokról utóbb azt mondta, csak fáradtak voltak, lévén, hogy előzőleg 14 órát autóztak, mire eljutottak Kijevből Krakkóba. Instagram-oldalán arról írt, hogy félreértés történt, ami gyorsan megoldódott. Uszik emellett megköszönte az ukrán diplomatáknak a támogatást. „Tisztelet a lengyel rendfenntartóknak, akik végezték a munkájukat, függetlenül magasságtól, súlytól, karhossztól és bajnoki övektől” – igyekezett még oldani a feszültséget.

photo_camera Olekszandr Uszik lengyel határőrök gyűrűjében a krakkói reptéren, 2024. szeptember 17-én

Volt mit, minthogy az ukrán külügy előzőleg maximális sebességre kapcsolt. Egyrészt a krakkói konzul azonnal a reptérre robogott, hogy tisztázza a helyzetet, másrészt közleménye szerint Szibiha külügyminiszter is felhívta lengyel kollégáját, Radoslaw Sikorskit, azzal a céllal, hogy „haladéktalanul oldják meg ezt a problémát”. Ehhez jöttek nem sokkal később Zelenszkij fentebbi észrevételei.

Az Uszik-affér azért is érdekes, mert az utóbbi időben egyre több a hír lengyel–ukrán nézeteltérésekről. Az egyik legolvasottabb lengyel online újság, az Onet.pl arról írt, hogy múlt pénteken gyakorlatilag veszekedésbe torkollott Volodimir Zelenszkij és Radoslaw Sikorski kijevi megbeszélése. A lap forrásai szerint az ukrán elnök meghökkentően éles hangnemben kifogásolta többek közt azt, hogy Lengyelország nem támogatja kellő mértékben Ukrajna európai uniós csatlakozását, sőt amiatt is tiltakozott, hogy a lengyelek mindenáron napirenden akarják tartani a volhíniai mészárlás kérdéskörét.

Az ukránok mindenesetre most jelezték: a bokszbajnokkal szembeni bánásmód miatt hivatalos tiltakozó jegyzéket készülnek átadni Varsóban a lengyel félnek.

Kiemelt videóink