„A kebab Németországhoz tartozik” – közölte Cem Özdemir miniszter, mivel Törökország szabályoztatná a német döner kebabot

gasztronómia
szeptember 20., 15:58

A németországi döner kebab státusza veszélybe kerülhet, ha az Európai Bizottság jóváhagyja Törökország ajánlatát annak szabályozásáról, hogy mi viselheti legálisan a döner kebab nevet.

A berlini székhelyű Európai Török Döner Gyártók Szövetsége szerint egy olyan iparág a tét, ami csak Németországban évi kb. 2,3 milliárd euró, Európa-szerte legalább 3,5 milliárd euró forgalmat bonyolít.

A döner szó a török dönmek igéből származik, ami azt jelenti, hogy forog. A húst sokáig grillezik nyárson, és a külső rétegét akkor vágják le, amikor a hús ropogós és barna lesz. Törökországban az étel eredetileg bárányhúsból készült, és csak tányéron árulták. De az 1970-es években a berlini török bevándorlók úgy döntöttek, pitában tálalják, és a receptet úgy alakították át, hogy a berlinieknek különleges legyen.

Áprilisban Törökország kérte, hogy a döner kebabot a „hagyományos különleges termék” elnevezésű jogállással védetté nyilvánítsák. Ez a státusz nem éri el a nagyra becsült „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” szintjét, ami a földrajzi régióra jellemző termékekre vonatkozik (mint például a franciaországi Champagne a névadó régióból származó pezsgőre), de még mindig hatással lehet a kebabosokra, egyedi receptjeikre és vásárlóikra egész Németországban.

A török javaslat szerint a marhahúsnak legalább 16 hónapos szarvasmarhából kellene származnia. A húst meghatározott mennyiségű állati zsírral, joghurttal vagy tejjel, hagymával, sóval és kakukkfűvel, valamint fekete, piros és fehér paprikával pácolnák. A végterméket a függőleges nyársról 3-5 mm vastagságú darabokra kellene szeletelni. A csirkét hasonlóan szabályoznák.

Angela Merkel akkori német kancellár kebabozik Berlinben 2016. július 5-én.
photo_camera Angela Merkel akkori német kancellár kebabozik Berlinben 2016. július 5-én. Fotó: Erbil Basay/Anadolu Agency

Az Európai Bizottságnak szeptember 24-ig kell döntenie arról, hogy a kérelemmel szembeni 11 kifogás, köztük a német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium kifogása megalapozott-e. Ha igen, akkor Németországnak és Törökországnak hat hónapja van arra, hogy kompromisszumot kössön. A végső szót az Európai Bizottság mondja ki.

„Meglepetéssel vettük tudomásul a Törökország által benyújtott kérelmet” – közölte a német szövetségi élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztérium az AP-vel. „A kebab Németország része, és az elkészítési módok sokfélesége tükrözi hazánk sokszínűségét – ezt meg kell őrizni. A sok németországi rajongó érdekében elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a döner kebab megmaradhasson úgy, ahogyan itthon elkészítik és fogyasztják” – közölte a minisztérium.

Úgy tűnik, a zöldség-, a pulyka- és egyes borjúhúskebabok (amik mind népszerűek Németországban) Törökország kérelme alapján nem lennének többé engedélyezettek, mivel az nem említi őket külön, és ez zavart okozna a német élelmiszeriparban.

„A kebab Németországhoz tartozik. Mindenkinek meg kell engedni, hogy maga döntse el, hogyan készíti el és eszi itt. Nincs szükség iránymutatásokra Ankarából” – írta az X-en Cem Özdemir, Németország szövetségi élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztere, aki maga is török származású. (AP)

Kiemelt videóink