19 hónap után szabadon engedtek egy új-zélandi pilótát a nyugat-pápuai lázadók

külföld
szeptember 21., 10:15

Több mint másfél év fogság után kiszabadult Phillip Mehrtens új-zélandi pilóta, akit 2023 februárjában ejtett túszul a Nyugat-Pápua Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (TPNPB). A szervezet az Indonéziától való függetlenségért harcol.

Mehrtens azután esett fogságba, hogy egy kis utasszállító géppel leszállt Ndugában, a függetlenségi mozgalom központjában. A pilótán kívül még a gépen utazó öt utast is elrabolták, de őket nem sokkal később elengedték.

photo_camera A több mint másfél év után elengedett új-zélandi pilóta, Phillip Mehrtens a fogsága körülményeiről beszél
Fotó: MARCEL LELA ONA/AFP

Kedden a TPNPB egy közleményben ismertette a szabadon bocsátás feltételeit, amely szerint az indonéz kormánynak számos feltételt kell teljesítenie, többek között lehetővé kell tennie a médiának, hogy szabadon tudósítson a pilóta elengedéséről. Továbbá felszólították az indonéz kormányt, hogy ez idő alatt függesszék fel a katonai műveleteket, az új-zélandi kormányt pedig arra, hogy „biztosítson teret” Mehrtens számára, hogy „elmondhassa hogy érezte magát” a Felszabadítási Hadseregnél töltött fogságában.

Az új-zélandi pilóta elrablása újra figyelmet szerzett a régóta fennálló konfliktusnak, ami az Új-Guinea sziget Pápua (vagy Nyugat-Pápua) nevű területén dúl.

link Forrás

1969 óta a szigetnek ez a része Indonéziához tartozik, miután átvették az irányítást az egykori holland gyarmat felett. A TPNPB a Szabad Nyugat-Pápua Mozgalom fegyveres szárnya, amely továbbra is demokratikus szavazást követel a függetlenedésükről. (Guardian)

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink