Az ellenzék jelöltje fölényesen nyerte meg a pécsi időközi önkormányzati választást

POLITIKA
szeptember 22., 20:11

A Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület jelöltje, Fürj Csaba nyerte meg a pécsi időközi önkormányzati választást a 15-ös egyéni választókerületben.

A június 9-i önkormányzati választáson a fideszes Vörösné Deák Andrea és az egyesült ellenzéki jelölt, Fürj Csaba is 1224-1224 szavazatot kapott, ezért időközi választást írtak ki. A mostani választáson Fürj újra elindult, Vörösné Deák Andrea helyett viszont Kővári János indult el, aki júniusban egy másik választókerületben már kikapott.

Most a júniusi indulók közül nem indult az egyesült ellenzékből kivált, a párbeszédes országgyűlési képviselő Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje, az egykori DK-s Bognár Szilvia vezette Tiszta Kezek frakció jelöltje és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje sem. Márpedig hárman együtt több mint 20 százalékot szereztek, és akkor alighanem inkább a (majdnem) egyesült ellenzéki jelöltjének fájhatott az indulásuk, mint a fideszesnek – írtuk pénteken a pécsi választásról szóló cikkünkben.

Ez meg is látszik a mostani eredményen: Fürj a szavazatok 58,82 százalékát kapta meg, Kővári pedig 36,99 százalékot (742) szerzett.

Fürj Csaba irányt mutat Pécsen
photo_camera Fürj Csaba irányt mutat Pécsen Forrás: Fürj Csaba Facebook-oldala

A független Körömi Attila és Horváth Sándor László (Mi Hazánk) is 2,09 százalékot (42 szavazat) ért el.

A részvétel egyébként jóval kisebb volt a legutóbbinál (amikor egyben EP-választást is tartottak): akkor 52,46 százalék szavazott, most csak 30,79.

Péterffy Attila polgármester sokkal népszerűbb a helyi ellenzéki politikusoknál: a választást 46 százalékos eredménnyel nyerte meg a 35,7 százalékos fideszes Csizmadia Péter előtt. Az egyéni választókerületekben viszont amíg 2019-ben még 16 egyéni választókerületben győztek, most csak 6 helyen.

Kiemelt videóink