Bezárják a szekszárdi és az egri börtönt

bűnügy
szeptember 25., 14:45

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) megkezdi a Heves és a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítését. Az egri és a szekszárdi börtönt azért kellett bezárni, mert az intézmények annyira elavultak, hogy a legújabb technológiai fejlesztések csak aránytalanul magas ráfordítással lennének megvalósíthatók.

Ez a két intézet együtt csak 239 fogvatartott elhelyezését tudja biztosítani , ami alig haladja meg a szervezet teljes férőhely-kapacitásának 1 százalékát, miközben a rezsiköltségek - a korszerűtlen épületgépészeti és energetikai jellemző miatt - rendkívül magasak.

A fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról később döntenek. Az ütemezett kiürítést várhatóan novemberben fejezik be. Ugyanakkor az intézetek kiürítése nem jár elbocsátással, a szekszárdi és egri börtönben eddig szolgálatot teljesítők új szolgálati helyen és beosztásban folytathatják munkájukat.

Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője arról beszélt az MTI-nek, hogy az elmúlt években a 21. századi biztonságtechnikai vívmányok szakmai alkalmazása mellett igyekeznek javítani kollégáik munkakörülményein. Okoseszközök és informatikai innovációk sora segíti a büntetés-végrehajtásban dolgozók napi munkáját az intézetek többségében. A börtönökben kiépültek a távtárgyalásokat lehetővé tevő informatikai központok, a fogvatartottak számára elektronikus ügyintézési pontokat hoztak létre, de a telemedicina rendszerrel képesek digitális eszközökön keresztül történő egészségügyi vizsgálatok elvégzésére is. A következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben Magyarország első high-tech börtönében. (MTI)

Kiemelt videóink