Vádat emeltek egy jánoshalmi háziorvos ellen, aki pénzért cserébe adott több mint 100 páciensnek COVID-19 elleni oltás felvételéről szóló igazolást

bűnügy
szeptember 26., 09:05

Egy jánoshalmi háziorvos pénzért cserébe csak sóoldatot fecskendezett a pácienseibe, ha egyáltalán valamit, majd COVID-19 elleni oltásról állított ki igazolást 2021-ben. Ellene a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A vádirat szerint a doktornőről 2021-ben köztudomásúvá vált, hogy hajlandó az őt felkereső, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára a védőoltás felvételének tényét valótlanul igazolni. A doktornő így összesen 135 betegének igazolta a védőoltás felvételét, közülük 101-en ezt pénzért, míg 34-en ingyen kapták meg.

A háziorvos nemcsak a saját körzetébe tartozó embereket fogadta, hanem a vármegye más részeiről érkezőket is, sőt volt, aki Budapestről, Pécsről, vagy Békés vármegyéből ment Jánoshalmára a hamis igazolásért.

A vádlott az átvett pénzeken osztozott az asszisztensével, az ügy egy másik vádlottjával. Ő a jelentkezőket koordinálta, valamint a doktornő felkérésére az EESZT rendszerbe rögzítette az oltások beadásának tényét és adatait. A doktornő tevékenységét még egy védőnő és egy szakápoló – az ügy további két vádlottja – is segítette, akik a védőoltás beadásáról szóló hamis igazolásokat állították ki, 30 illetve 45 esetben.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói korrupciós, illetve hivatali bűncselekmények miatt összesen 125 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 91 gyanúsítottal szemben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott, míg 34 személlyel szemben vádat emelt.

A főügyészség a doktornőt 101 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolja és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Kiemelt videóink