Az ateista kishivatalnok, akit Karácsonyék kirúgtak a véleménye miatt

2023 augusztus 17., 04:11

Mióta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, egy fiatal szakreferens kirúgása az általa vezetett hivatal talán legzavarbaejtőbb ügye. A történet lassan két és fél éves, de még messze nem ért véget, és annyira érthetetlennek tűnt, hogy megpróbáltuk kideríteni, valójában mi, és főleg miért történt.

Az akkor 26 éves Békés Gáspár 2020. december 7-én helyezkedett el szakreferensként a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályán. Az érdeklődéséhez jobban passzoló állást nemigen találhatott volna, de a hivatal is örülhetett: corvinusos alapképzése után a CEU-n, a londoni King's College-ban, végül a párizsi Sciences Po-n is mesterdiplomát szerzett környezettudomány és szakpolitika, fenntartható városfejlesztés és nemzetközi biztonságpolitika szakokon. A főváros klímaadaptációs stratégiáival, a fővárosi cégek környezeti lábnyomával, közösségi pilot-projektek energiacélú megtervezésével foglalkozott,

első két hónapjára 96 százalékos teljesítményértékelést kapott.

A korábban miniszterelnöki és köztársasági ösztöndíjban is részesülő Békés diákévei során a tanulmányai és a szorgalma mellett közéleti aktivizmusával is kitűnt. Koordinátor volt a Független Diákparlamentben, interjúk sorát adta ifjúságpolitikai témában, tüntetett a CEU elüldözése ellen, politikai blogot írt és ifjúsági lapot indított.

2018 júniusában publikált egy írást, párbeszédet sürgetve a gyerekek megkereszteléséről: szerinte sérti az Alaptörvény lelkiismereti szabadságról szóló cikkét, hogy a szülők a gyerekeket a megkérdezésük nélkül kezelik a saját felekezetük tagjaként és „kényszerítik” vallásos tevékenységre.

„A gyerek nem a szülő tulajdona, jószága, hanem állampolgár.

Amennyiben ezt nem fogadjuk el, akkor viszont nem kritizálhatjuk a fényevő, oltásellenes, nőket körülmetélő szülőket sem, hiszen akkor relatív, hogy ki mit tehet meg a gyerekeivel” – érvelt Békés.

2019 januárjában a saját blogján arról posztolt, hogy lehet-e a Don-kanyarnál elesett magyar katonákat hősnek nevezni, ha nem önszántukból harcoltak ott. Szerinte az tekinthető hősnek, aki saját, szabad akaratából tesz valami önzetlent, a Donnál elesett sorkatonákat inkább áldozatnak tartja.

Megjelenésükkor az írások nem keltettek nagy feltűnést, azonban a KDNP-közeli Vasárnap.hu 2021. január végi cikksorozatában az akkor már a fővárosnál dolgozó Békést Karácsony szakértőjeként említve és kereszténygyalázónak titulálva mindkettőt felidézte. A „sztorit” a teljes kormánysajtót átvette.

Békés 2020 decemberében és 2021 januárjában már a fővárosnál dolgozott. Ekkor osztott meg nyilvánosan több, a keresztény egyházak viselt dolgain, illetve a kormány valláspolitikáján élcelődő mémet és cikket, és újra linkelte a Don-kanyaros írását is. Később, amikor beindult a kormánymédia kampánya és az arra fogékony közönség reakcióözöne, kommentekben és közösségimédia-posztokban védte magát és állt ki évekkel korábbi cikkei mellett, magát ateistának, humanistának és pacifistának nevezve.

photo_camera Békés Gáspár

Egy posztban arra utalt, hogy az Alaptörvény kilencedik, hetekkel korábban elfogadott módosításának gyermekvédelmi része őt igazolja. Január 30-án egy bejegyzésben bejelentette, hogy nyilvános vitára hívta ki a róla szóló Vasárnap.hu-cikkek szerzőjét. Január 31-i posztjában azt írta,

„a gyerekkeresztelés témája azért fáj az egyházaknak, mert elavult tanaikra szinte csakis a gyerekek indoktrinációján keresztül tudnak híveket gyűjteni, melynek szimbolikus eleme a keresztelés is. Ennek kritizálása az amúgy is kihalófélben lévő egyházak maradék utánpótlását kezdi ki.”

Pont aznap lendült mozgásba a KDNP is: Semjén Zsolt és Vejkey Imre közleményben követelték, hogy Karácsony rúgja ki a gyermekek „megkeresztelését betiltani akaró szakértőjét”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.