Lázadás a vitorlásszövetségben

életmód
2013 május 11., 09:33
  • Évek óta először két jelölt küzdött az elnökségért a Magyar Vitorlásszövetségben.
  • Fonyó Károly, aki a Közgéppel közös cégével, a Swietelskyvel konzorciumban elnyerte a balatonfüredi kikötő hasznosítását, Gál megválasztásához kötötte, hogy vállalja-e az elnökségi tagságot.
  • Gál végül elbukta a választást, így Fonyó sem elnökségi tag már.
  • Soltész Miklós államtitkár is úgy járt, mint Fonyó.
  • A közgyűlésen személyes konfliktussá egyszerűsödött a probléma, a nagyobb kérdésekről csak érintőlegesen esett szó.

Bóka István zavarban volt. Akik nem ismerik Balatonfüred polgármesterét, azoknak ez nem sokat mond. Én nyolc éve ismerem, amióta a szüleim Balatonfüredre költöztek. Még sosem láttam zavarban. Öt perccel korábban hirdették ki a Magyar Vitorlásszövetség elnökválasztásának eredményét. A kihívó, Kollár Lajos érsebész professzor nyert. Ő száznál több szavazatot kapott, a regnáló elnök, Gál András Levente hatvanegynéhányat. És ez meglepte Bókát, aki a balatonfüredi vitorláskikötő hasznosítása mellett a Balatonfüredi Yacht Clubnak (BYC) nyújtott pályázati támogatások miatt is egyre szorosabb kapcsolatban volt az MVSZ-szel. A közgyűlés elején elmondott köszöntőjében maga is az együttműködés szorosabbra fűzéséről beszélt.

Pedig nem kellett nyitott fülekkel járni a vitorlások között, hogy sejteni lehessen az eredményt. A balatonfüredi vitorláskikötő történetét kutatva akárhány vitorlással beszéltem, kéretlenül is sorolták panaszaikat. Problémáik voltak a vitorláskörökben csak "szövinek" hívott füredi kikötő hasznosításával, de a Magyar Vitorlás Akadémiára és Gál vezetési stílusára is panaszkodtak. A közgyűlésen mindebből már csak Gál stílusa volt a téma.

Ismerősei intenzív emberként jellemzik Gált. Azok, akik együtt dolgoztak vele, ezt gyakran jelzős szerkezetbe is foglalják. Elviselhetetlenül intenzív. Gál 2011. november 30-ig a közigazgatási minisztérium államtitkára volt. Távozását a vele dolgozó forrásaim kivétel nélkül megkönnyebbüléssel fogadták.

Gál a vitorlások szívét sem hódította meg. "Idegen volt a közegtől" - mondta róla egy elnökségi tag. A problémára Gál is reagált a közgyűlésen. "Sokaknak nem vagyok szimpatikus. Nem vagyok szeretetfüggő, csak a családom szeretetére vágyok. De valaki mondja már meg, mik voltak azok a centrális intézkedések, amik a klubok kárára voltak?" - mondta. Sokan ugyanis azért bírálták, hogy centralizálta, egyszemélyi irányítása alá vonta a szövetséget, amit kihívója, Kollár, inkább a klubok érdekképviseleteként irányítana.

photo_camera A "szövi" és a Hotel Uni területe Balatonfüreden

Gál a közgyűlésen nem kapott választ a kérdésére. Akikkel beszéltem, azt mondták, amikor tavaly augusztusban Gál kormánybiztosi megbízatását is elvesztette - hivatalosan lemondott -, pár hónapig legközelebbi szövetségesein, a Közgéppel közös ingatlanipari vállalkozást gründolva a balatonfüredi kikötőt hasznosító Fonyó Károlyon és a Gál utánpótlásképzési programját jegyző Fundák Györgyönn kívül senkivel sem beszélt. Előtte és utána viszont "heti egynél több, délután háromtól este nyolcig tartó" elnökségi ülést is tartott, ami elég megterhelő azoknak, akik ezt a feladatot társadalmi munkában, családjuk és munkájuk mellett vállalták.

A közgyűlés előzményeihez még hozzátartozik, hogy az utolsó hetekben Gál intenzív kampányba kezdett. A Vitorlásszövetség közgyűlésén a küldötteket a klubok méretük és eredményeik alapján delegálhatják, így gyakorlatilag három klub, a legnagyobb tagságú Túra Vitorlás Sport Klub és a két legeredményesebb, a BYC és a Spartacus közösen bármit eldönthetnek. Ezek közül a BYC májusban váratlanul kétmillió forint támogatást kapott a szövetségtől. (Erről bővebben a Hajó Magazinban olvashatnak, ahol a közgyűlés főszereplőit is bemutatták - .pdf)

Gál a politika támogatására se panaszkodhat. Már a balatonfüredi kikötőről szóló cikkben is volt szó a Hotel Uniról, a műegyetem balatoni kikötőjéről, amit Gál meg akart szerezni a vitorlásszövetségnek. A Hotel Uni államosítása elvileg már a március 27-i kormányülésen is szerepelt, de folyamatosan halogatták a döntést. Egészen május 9-ig, amikor egy nappal a közgyűlés előtt a szövetséggel januárban stratégiai együttműködési megállapodást kötő Zánka-Új Nemzedék Központ kezelésébe adták azzal, hogy a telepet a vitorlásszövetség hasznosíthatja.*

photo_camera A Hotel Uni

Próbáltuk kideríteni, hogy mire kell a szövetségnek egy kikötő - az MVSZ-nek csak kishajói vannak, amiket nem tartanak vízen, így igazából kikötőhelyekre sincs szüksége, nemhogy saját kikötőre - de ez ügyben mindenki, akit kérdeztünk, Gálra mutogatott. Ő pedig eddig nem válaszolt a kérdéseimre - ezért nem is mennék bele a Magyar Vitorlásakadémia sztorijába sem, amiről szintén csak az ellenérdekeltek beszéltek még. Gál főtitkára, Gerencsér Gergely a hétvégére ígért választ - amint megérkeznek, az a cikk is elkészülhet.

Gálék tán az utolsó hetek kampányában bízva reméltek győzelmet. De ha egy kicsit is figyeltek volna a közgyűlés legelején történtekre, nem érhette volna őket meglepetésként a végeredmény. Még a napirendet se fogadták el, amikor meg kellett választani a szavazatszámlálókat. Hogy ki a szavazatszámláló, annak azért túl nagy jelentősége nem szokott lenni. Az elnökség mondott három nevet, de ekkor felált Rutai István, aki magára vállalta a lázadók vezérének a szerepét, és bemondott egy negyediket is. (Rutairól is a Hajó Magazinban olvashatnak - .pdf) Aztán jött a szavazás. Az első két jelöltet lényegében egyhangúlag választották meg, a harmadiknál viszont a küldöttek úgy harmada nemmel szavazott, negyede tartózkodott.

Leírhatnánk a leszavazott jelölt nevét, de nem fontos. "Azt beszéltük meg, hogy a harmadikat nem szavazzuk meg" - mondta Feri, akivel az elnökválasztás eredményét várva átbeszéltük az addig történteket.

A szavazás klasszikus parlamentáris trükk volt. A közgyűlésre a klubok delegálnak küldötteket, a küldöttségek vezetői pedig irányítják a szavazást. A cél az erőfelmérés volt, hogy hány küldöttet, hány szavazatot tudnak irányítani. A harmadik szavazatszámláló bukása jelezte, hogy megvan a többség Gál leváltásához. Ezután Rutai, aki beterjesztett egy, az elnök jogköreit korlátozó alapszabály-módosítást, visszavonta azt. Hiszen az Gál ellen készült, és addigra ő már tudta, hogy Gál bukni fog.

És Gál magával rántotta Fonyó Károlyt is. Fonyó és négy másik elnökségi tagjelölt - Soltész Miklós államtitkár, Hajdú Balázs, Schneider István és Ugron Gáspár feltételes elfogadó nyilatkozatot adtak ki, amiben Gál megválasztásához kötötték a jelölés elfogadását. Az elnökválasztás eredménye után így nem maradt más választásuk, visszaléptek.

_____________

*HELYESBÍTÉS, (2013. 05. 13., 14:49): Az 1248/2013. (V. 9.) kormányhatározat pontos szövege szerint a kormány egyetért a Hotel Unit és a hozzátartozó kikötő sportcélú hasznosításával és azzal, hogy a vagyonkezelő Zánka-Új Nemzedék Központ "ezen ingatlanokból származó hasznai a vitorlás sport tevékenység támogatására, fejlesztésére kerüljenek felhasználásra" [sic!]. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.