https://444.hu/assets/frkac.png

Újságírók, sportolók és celebek a frakciók fizetési listáján

POLITIKA
2013 május 16., 07:29
comments 1
  • A 444.hu kikérte és meg is kapta az országgyűléstől a parlamenti frakciók szerződéseit
  • A 2011 és 2013 közötti időszakból összesen 1542 szerződésről kaptunk adatokat
  • 2011 és 2013 tavasza között 6,4 milliárd forintot költöttek a frakciók
  • A teljes szerkesztőségi gépezet a lista feldolgozásán pörög
  • Csütörtökön hosszabb-rövidebb cikkekben publikáljuk az újdonságokat, ahogy haladunk a listán.

frkaciokoltesek2

A 444.hu április végén kérte ki az országgyűléstől a frakciók tételes költéseit. Első adatkérésünk után a parlament tisztviselői egyeztetni hívtak, és megállapodtunk, hogy az eredetinél kevesebb adattal is beérjük, hogy ne adjunk teljesíthetetlen feladatot a hivatalnak. Nem sokkal ezután nyújtotta be két fideszes képviselő a Ne-zavarj-épp-lopok-törvényt, állítólag részben a mi adatkérésünk miatt. Ezt egyébként Áder János visszaküldte a parlamentnek. Az országgyűlés ígéretének megfelelően, május 15-én végül megkaptuk a kialkudott listát, összesen 1542 szerződés adataival.

Hajrá Grosics!

Első ránézésre a 87 éves Grosics Gyula volt futballista, az Aranycsapat kapusa a legnagyobb és legváratlanabb találat a parlamenti frakciók szerződéseiből álló listán. Grosics 2011 eleje óta 23 alkalommal kapott pénzt a Fidesztől, jellemzően 190 és 400 ezer forint közötti összegeket, összesen 8,4 milliót.

Grosicsról a szerződések alapján bátran ki lehet jelenteni, hogy főleg tanácsadásban és háttéranyag gyűjtésben erős.

Kapott már pénzt sport- és turizmusügyi tanácsadásra, a sport szakmai és fejlesztési programját 2020-ig összefogó Hajós Alfréd koncepció kidolgozásával összefüggő tanácsadásra kétszer is, valamint a Hajós terv népszerűsítésére az egyetemeken. A sláger viszont a "törvényjavaslattal összefüggő háttéranyaggyűjtés".

Neki egyébként egészen biztosan nem a Fidesz az egyetlen bevételi forrása, a Nemzet Sportolójaként is kap havonta félmilliót.

photo_camera MTI Fotó: Beliczay László

Fidesz <3 rákayék< />2>

Négy alkalommal, összesen 2,4 millió forintért kapott kommunikációs tanácsadói megbízást a Füleky Kft, aminek korábban Rákay „Philip” Kálmán, a közszolgálati M1 tévécsatorna intendánsa volt résztulajdonosa.

A Fidesz Rákay feleségével, Wieber Orsolyával is szeret együtt dolgozni, és ő is kommunikációs tanácsadásban jó. Testvérével közös cége, a WIEBER and WIEBER Kft.22 szerződésre kapott összesen 13,2 milliót.

Rubovszky lánya megkéri az árát

A jó tanácsadó nincs ingyen, még kollégáknak sem. Rubovszky György KDNP-alapító lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla pedig elég menő tanácsadó lehet. Eddig összesen 3 jogi tanácsadásról szóló szerződését találtuk meg, összesen közel 12 millió forint értékben. Amikor egyébként nem tanácsot ad a Fidesz frakciónak, akkor KDNP-s alpolgármester az V. kerületben, és idejébe 2013 áprilisa óta még egy kis idősügyi miniszteri biztoskodás is belefér.

Huth Gergely és a Gerilla Press

A volt Magyar Hírlap-os Huth Gergely cége, a Gerilla Press Kft. 2013-ban legalább négyszer, összesen 4,4 milliót kapott kommunikációs tanácsadásért. A cég másik tulaja, Szenvedi Zoltán szintén a Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló Magyar Hírlapnak írt. Az ő cégük csinálja a Portik-ügyben elég jól értesült pestisracok.hu portált is.

Századvég és a többiek

A Fideszben nem meglepő módon a Századvég (és munkatársai), a Nézőpont Intézet és Giró-Szász András kormányszóvivő mindenféle kapcsolt része volt még népszerű, ezzekkel a szerződésekkel külön posztban foglalkozunk majd.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Támogatják a sajtót

A médiaipar válsága az MSZP-t sem hagyta hidegen. A párt a Népszavát például legalább három alkalommal szerződtette összesen majdnem 9 millió forint értékben kiadványterjesztésre 2011-ben és 2012-ben.

Tanácsadói szerződéssel támogatnak több volt szocialista képviselőt, így Legény Zsoltot és Teleki Lászlót is.

A legjobb szerződések a Jobbiknál

Míg a többi, rutinos párt a legtöbb szerződést csak valamilyen "tanácsadásként" intézte el, addig a Jobbik sokkal komolyabban veszi a transzparenciát. Itt a frakció által fizetett tanulmányok címét is megadták.

Az összes szerződés áttekintése nélkül is szinte biztosan kijelenthető például, hogy a legérdekesebb munkát dr. Ilkei Csaba, az elmúlt rendszer népszerű televíziósa, az Új Reflektor magazin felelős szerkesztője készítette a pártnak "Titkos szervezetek a nemzetközi nagytőke globális rendszerében" címmel. A tanulmányról szóló elemzésünk erre.

Usztics Mátyás három kommunikációs tréninggel, összesen 5,4 millióért próbálta megtanítani a jobbikosokat beszélni.

Visszatérő ügyfele a Jobbik-frakciónak a párt gyömrői elnökének, Sas Zoltánnak tulajdonában lévő Kárpáti Kerecsen Kft. A céget legtöbbször a képviselők által felderíteni kívánt korrupciós, visszaélésgyanús ügyek kivizsgálására, elemzésére kérik fel 600 és 900 ezer forint közötti összegekért.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Jól beszélnek, és érdekli őket az LMP

Akinek feltűnt esetleg, hogy 2012 közepe óta mintha jobban beszélnének a jobbikosok, az nem képzelődött. Ekkor tartott ugyanis a frakciónak beszédtechnikai és kommunikáció tréninget Usztics Mátyás színész, rendező, a Magyar Gárda Egyesület alapítója, összesen 1,8 millió forint értékben.

A párt ellenfelei megismerésére sem sajnálja a pénzt. 2012-ben 2,3 millió forintot költöttek egy "Az LMP feljövetele, az elötte álló lehetőségek" című tanulmányra. Lehet hogy így egyedül ők látták előre, hogy nem sokkal később szakad a Schiffer-frakció.

UPDATE1: Huth Gergely, már nem Magyar Hírlapos, javítottuk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.