Mégsem szigorítják az abortusztörvényt Texasban

külföld
2013 június 26., 06:42

FRISSÍTÉS: A CNN szerint megbukott a javaslat, a szenátus tényleg kifutott a határidőből.

Sokáig nem lehetett tudni, átment-e a texasi állami törvényhozáson a republikánusok abortusztörvényt szigorító javaslata.

A módosítás következtében nemcsak a 20. hét utáni terhességmegszakítást tiltanák be, de (a nők védelmére hivatkozva) a jelenleginél jóval magasabb felszereltséget írnak elő az abortuszklinikák működtetéséhez. Azt is feltételül szabták, hogy 30 mérföldes körzetben legyen olyan kórház, ahol az abortuszt végző orvosnak joga van operálni. Ez a javaslat ellenzői szerint azt jelenti majd, hogy alig marad majd abortuszklinika az USA második legnagyobb területű, 26 millió lakosú államában, és a vidéki lakosság számára gyakorlatilag elérhetetlen lesz a terhességmegszakítás. Ez pedig azzal jár majd, hogy a nők számára veszélyes illegális és ellenőrizetlen körülmények között végeznek majd abortuszokat kétséges felkészültségű angyalcsinálók.

Wendy Davis demokrata párti szenátor annak érdekében hogy megakadályozza a módosítás elfogadását, úgy döntött, 13 órán át beszél majd, így a javaslat megszavazására nem marad idő és a republikánus többség nem tudják elfogadtatni a javaslatot az előírt 30 napos határidőn belül.

Az Elnök embereiből is ismert filibuster (a magyar parlamentarizmus történetben obstrukciónak nevezett ellenzéki időhúzó eszköz a törvényhozás működésének blokkolására) ideje alatt a beszédet csak a hozzá intézett kérdések alatt lehet megszakítani, végig állni kell, támaszkodni nem lehet, a mosdóba sem mehet ki a politikus, enni sem ehet, tehát nem kis fizikai kihívást vállalt az ötvenéves demokrata szenátor. A beszámolók szerint rózsaszín edzőcipőben kezdett neki délelőtt negyed tizenkettőkor maratoni beszédének: felolvasta a javaslatot, a neki írt leveleket, és végül sikerült megakadályoznia a törvénymódosítás elfogadását. Este tízig, 10 óra 45 percen át beszélt, a határidő előtt két órával fejezte be, ekkor kezdődött meg a szavazás.

A szavazás azonban a jelenlévő riporterek szerint nem fejeződött be éjfélig, azaz a javaslatot hivatalosan nem fogadták el, hatalmas volt a káosz és jó ideig nem lehetett tudni, mi a hivatalos eredmény. Az austini szenátus körül ezrek tüntettek, az épület folyosóit és az emeleti páholyokat tiltakozó nőjogi aktivisták töltötték meg, akik egész éjjel kitartottak Davist támogatva.

2010 óta a konzervatív republikánusok előretörésének következtében 11 államban szigorították a korábbi abortusztörvényeket. Missisipiben egyetlen abortuszklinika küzd a megmaradásért. Ugyanakkor szövetségi szinten nemrég született döntés arról, hogy recept és életkori korlátozás nélkül mindenki számára elérhetővé teszik a sürgősségi fogamzásgátló tabletta megvásárlását.

(via CBSNews, CNN)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.