Vége a teljes abortusztilalomnak Írországban

abortusz
2013 július 11., 14:54

Két teljes napnyi ülésezés után az ír parlament éjjel 127-31 arányban elfogadta az ország első abortusztörvényét. A katolikus országban most először vált legálissá a terhességmegszakítás. A korábbi teljes tiltás után annyi engedményt tettek, hogy az anya életveszélyes állapota esetén (a megmentése érdekében) engedélyezik a magzat abortálását. A módosítás szerint életveszélyes állapotnak számít az öngyilkosság elkövetésének lehetősége is: három orvos (ebből két pszichiáter) egybehangzó szakvéleményben kell hogy megerősítse ezt ahhoz, hogy elvégezhető legyen az abortusz. A megerőszakolt nőkkel nem foglalkozik a törvény.

Az abortusz bármilyen indokkal való engedélyezése meglehetősen megosztja az ír társadalmat, a javaslat elfogadása mellett érvelő képviselők meglehetősen durva zaklatásnak voltak kitéve, volt aki életveszélyes fenyegetést is kapott az elmúlt hetekben. Enda Kenny miniszterelnök arról számolt be a sajtónak, hogy vérrel írt leveleket és műanyagból készül magzatfigurákat küldtek neki, a háza előtt pedig egy alkalommal csontvázjelmezes tüntetők sorakoztak fel.

Írországban mindig is tiltott volt az abortusz, még 1957-ben is halálbüntetés járt a műtétet elvégző orvosnak. 1983-ban fogadták el az alkotmány nyolcadik kiegészítését, amely rögzítette a magzat élethez való teljes és megkérdőjelezhetetlen jogát. Csak 1992 óta (egy 14 éves megerőszakolt lány ügyét követően) vált legálissá, hogy az ír nők más országokban végeztessék el a műtétet. Tavaly négyezer nő utazott e célból az Egyesült Királyságba. Azt, hogy az ország partjai közelében, de már nemzetközi vizeken állomásozó, nőszervezetek által üzemeltetett "abortuszhajókon" hány műtétet végeznek, nem tudni.

Bár a legfelsőbb bíróság egy döntése lehetővé teszi az anya életveszélyes állapota esetén a terhesség megszakítását, a törvényhozáson két évtized alatt még sohasem ment át teljes abortusztilalom enyhítésére vonatkozó javaslat, a népszavazások is hasonló eredménnyel végződtek. 2010-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága is felhívta az ország vezetésének figyelmét a helyzet tarthatatlanságára. Az ír püspöki konferencia januárban népszavazás kiírását szorgalmazta a várandós nő és magzat élethez való jogának egyenlőségét hangsúlyozva.

Az abortuszvita időről időre fellángol Írországban, amikor egy újabb olyan haláleset kap nyilvánosságot, amelynek oka az, hogy az orvosok a magzat életének védelmére hivatkozva nem láttak el várandós nőket. Tavaly ősszel óriási botrányt keltett annak a 31 éves indiai bevándorló nőnek az ügye, aki azért halt meg vérmérgezésben, mert az orvosai nem voltak hajlandóak a folyamatban lévő vetélése művi befejezésére. Minden valószínűség szerint a tiltakozáshullám miatt futottak most neki ilyen elszántsággal az terhesség alatti életvédelem szabályozásának. A parlamenti vita két éjszakája alatt rengetegen virrasztottak a dublini törvényhozás épületénél várva az eredményt, a rendőrség igyekezett szétválasztani a javaslatot támogató és ellenző tüntetőket.

(a fotó innen van, a tavaly őszi halálesetet követő tízezres dublini tüntetésen készült.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.