Szemben a Pető Intézettel, nekik jutott pénz

gazdaság
2013 szeptember 17., 09:51
comments 53

A Pető Intézet már augusztusban jelezte, hogy fogytán van a pénze, amire az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy 420 millió forinttal segítenek. Aztán kiderült, hogy még tárgyalnak.

A független, de volt LMP-s képviselő Szabó ez után javasolta, hogy

a költségvetési tartalékból adjanak félmilliárd forintot a szaktárcának, amit aztán az a Pető Intézetre költhet.

Ezt a javaslatot az országgyűlés leszavazta.

A költségvetési tartalék elvileg másra van, de Magyarországon gyakorlatilag a kormány magánkasszájaként működik. Jut belőle olyan rendkívüli kiadásokra is, mint például a dunai árvíz utáni helyreállítás, de valójában inkább arra megy el, amire az egyes miniszterek vagy maga a miniszterelnök el szeretnék szórni.

500 millió forint soknak tűnhet, de valójában csak alig több mint 0,1 százaléka annak a 400 milliárd forintnak, ami 2013 elején a költségvetési tartalék volt. Annak fényében pedig különösen nem sok, hogy 2013-ban a kormány mi mindenre adott pénzt ugyanebből az általános csodafegyverként használt tartalékból.

752,3 millió Philipnek

Az egyik legfrissebb, és érthető módon sok szemöldököt felrándító apanázs. Rákay Itthon vagy – Magyarország szeretlek című köztévés műsorötlete, ami nem is műsor, hanem "kulturális műsorfolyam", kapott ennyit, de szerencsére volt olyan minisztérium, ami ezt a megalázó összeget megtoldotta még egy kicsivel.

2 milliárd Navracsics Tibornak

Egészen pontosan a veszprémi járási hivatal kialakítására. Ez volt az egyik legnevetségesebb kifizetés 2013-ban. Egyrészt mert e miatt már január 4-én, az év harmadik munkanapján hozzá kellett nyúlni az idei költségvetési tartalékhoz. Másrészt pedig mert - ahogy az Index megírta - a januártól felálló járási rendszerben az ország 198 járási és kerületi kormányhivatalából 197-ben sikerült is megoldani külön pénzek nélkül az épületgondokat.

4 millárd az egyházaknak

Ennek a nagy része egyébként templomfelújításra megy el.

450 millió Canalettónak és Caravaggiónak

A Szépművészeti Múzeum 2013 októberében nyíló, "Caravaggiótól Canalettóig - Két évszázad itáliai festészetének remekművei" kiállítására nagyjából annyi pénz jutott, amennyi most a Pető Intézetnek kellene.

1 milliárd a Magyar Művészeti Akadémiának

Amit központjuk, a rendkívül reprezentatív Pesti Vigadó működésére kellene költenie Fekete Györgyéknek.

1,2 milliárd a Magyar Turizmus Zrt-nek

Turisztikai marketingre. Pedig a HVG szerint a MT költségeit elvileg betervezték a Turisztikai Célelőirányzatba

17,5 milliárd sportra

Ennyi pénz még Orbán Viktor másik kedvence, a Terrorelhárítási Központ sem kapott az idei költségvetési tartalékból. Ha nem lett volna olyan nagy az árvíz a Dunán, az is lehet, hogy a sport lett volna a tartalék legnagyobb kedvezményezettje.

258 millió a Vasasnak

Az egyesület vívócsarnokának és kézilabdacsarnokának bővítésére, felújítására jutott ennyi.

6,9 milliárd a Fradinak

Kubatov Gábor új stadionjára kellett a pénz.

X milliárd Szombathelynek és a Haladásnak

Pontos összeg még nincs - és ez nincs is benne a fenti 17,5 milliárdos számban - arra azonban mérget lehet venni, hogy a Hende Csaba által bejelentett, 9,6 milliárd forintba kerülő új nyugat-magyarországi stadion jelentős része a költségvetési tartalékból lesz finanszírozva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.