https://444.hu/assets/slavery.jpg

Magyarország a 34 ezer rabszolga országa

életmód
2013 október 17., 09:58

Rossz hír: Magyarország az előkelő 54. helyet szerezte meg a rabszolgatartó országok listáján. Komolyan.

A Global Slavery Index 2013 szerint Magyarországon 34 000-38 000 rabszolga van, amivel a népességre vetítve simán megelőzzük Mongóliát (109. hely), Líbiát (78) vagy Szaúd-Arábiát (82), és olyan rabszolgatartó nagyhatalmakkal vagyunk egy súlycsoportban, mint Görögország (56) vagy Lengyelország (61).

A Walk Free nevű nonprofit szervezet idén először készítette el a listát, és úgy definiálja a rabszolgaságot, hogy

  • egy ember teljesen egy másik ember irányítása alatt áll
  • ezt az irányítást erőszakkal tartják fenn
  • az irányítás egyetlen célja a kizsákmányolás.

A jelentés egyik készítője, Kevin Bales, a brit Hull Egyetem professzora szerint a rabszolgaság lényege, hogy valaki nem hagyhatja ott a helyzetét, még egy rosszabb helyzet kedvéért sem, mert szó szerint nincs szabad akarata és mozgási lehetősége.

A jelentés szerint 29,8 millió rabszolga él a világon, szám szerint a legtöbben Indiában, Kínában és Pakisztánban.

Népességre vetítve egyébként Mauritánia az első, Haiti a második és Pakisztán a harmadik a listán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.