5 ok, amiért a kávé a világ legjobb itala

életmód
2013 október 20., 08:09

A kávé szélsőségesen diszkriminált italfajta. A 444 szerkesztőségébe érkezett tűzvédelmi szakember például úgy állította be, mintha a kokain és Gyurcsány Ferenc szerelemgyereke lenne. Itt az ideje, hogy leszámoljunk a kávébűnözés mítoszával, és teljes mellszélességgel kiálljunk a kávéivók szubkultúrája mellett. Itt van kapásból öt ok, amiért érdemes kávét inni.

Jó a kettes típusú diabétesz ellen

Persze nem az van, hogy ha betolunk fél kiló cukrot és ráiszunk egy pohár kávét, akkor minden rendben van. A Journal of the American Medical Association kutatása szerint minden napi pohár kábé 7 százalékponttal csökkenti a kettes típusú cukorbetegség esélyét.

A májnak is jót tesz

Szintén nem érdemes halálra innunk magunkat, aztán a másnap reggeli kávé után megnyugodni. Az European Journal of Gastroenterology and Hepatology szerint viszont az átlagos napi kávéfogyasztóknál kevésbé alakul ki abnormális májműködés, májzsugor, vagy májdaganat.

Jó a Parkinson és az Alzheimer megelőzésére is

A rendszeres kávéivás segít megőrizni az idegrendszer egészségét. A Missouri Journal of Medicine kutatása szerint az átlagos kávéfogyasztók a kevésbé vannak kitéve a neurodegeneratív betekségeknek, mint az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór. Mondjuk még elég bizonytalan a kutatás, szóval senki ne menjen biztosra.

Még a szívnek is jót tesz

Egy 2012-es kutatás szerint az átlagos kávéfogyasztás csökkenti a szívelégtelenségek esélyét. Legjobban azoknál csökkent, akik napi négy kávét isznak átlagosan.

Finom.

dealwithit

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.