Tóth úr ma börtönbe vonul

bűnügy
2013 november 25., 05:20

Augusztusban mutatta be a 444 Tóth Dánielt, az ötgyermekes erdőkertesi tanárt, aki annyira felidegesítette magát a rendőrség kekeckedésén egy pimf kis ügyben, hogy nem volt hajlandó kifizetni a rá kiszabott csekély bírságot. Tóth úr úgy érezte, igazságtalanul csesztetik otthon felejtett forgalmija miatt, ezért úgy döntött, nem fizeti ki a rá kiszabott 10 000 forintos büntetést, hanem inkább börtönbe vonul.

Először a rendőrség nem akarta elhinni, hogy Tóth úrnak elvei vannak, majd a bíróság próbálta meggyőzni arról, hogy jobban jár, ha kiköhögi azt a tízezrest. Tóth urat azonban semmi sem hatotta meg, és gerincessége 2013 november 25-én végre elnyeri méltó jutalmát: hétfőn reggel nyolckor a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában megkezdte büntetése letöltését.

A magyar állam jelenleg 5000 forint/nap árfolyammal számol, így Tóth úrnak mindössze két napot kell rács mögött töltenie. A jelenleg lakat alatt lévő Tóth úr a rács mögött a saját vérébe mártott tollal börtönnaplót ír, amit majd a 444.hu fog közölni, amint valemelyik testüregébe rejtve kicsempészi szabadlábon sajtó alá rendezi azt.

Tóth úr az utóbbi másfél hónapban sem volt rest, és volt szíves naplójában megörökíteni a várakozás heteit is. Ebből közlünk az alábbiakban szemelvényeket.

2013.10.08.

Ma van a születésnapom. Szabadlábon ünnepelek, pedig már majdnem egy hónapja meg kellett volna kapnom az ítéletet.

2013.10.12.

Egy hónapja lebeg fölöttem Damoklész kardja. Vajon hol késlekedik Justitia?

2013.10.20.

Lehet, hogy megúszom?

2013.10.30.

Sütött a nap. Semmi.

2013.11.04.

Megjött! Megjött! Megjött! Végre legördülőben van a szörnyű teher a szívemről. Igen, vétettem a Törvény ellen, de most majd fizetek, és könnyű szívvel távozom majd a Vármegyeházáról. November 25-én kell megjelennem Baracskán. Tisztálkodó szereket és 1 váltás fehérneműt vihetek magammal. Mi van, ha nem lesz elég???

2013.11.06.

16 éves, tiszta lelkű fiam kedvesen felhívta a figyelmemet, hogy semmiképpen ne vigyek szappant magammal.

2013.11.08.

Tanítványom jogi ügyekben jártas házastársa jóindulatúan figyelmeztetett, hogy mégis inkább gondoljam át a fizetést, mert amikor becsukódik mögöttem a cella ajtó és bent ülnek még Lakatos, Csercsa és Kis Tarzan urak, akkor nem biztos, hogy az annyira vicces lesz.

2013.11.20.

Tanítványaimmal egyeztettem, és lemondtam a jövő hét elején tartandó óráimat. A fiatalabbaknak nem mondtam meg, hogy hol leszek. Meglátogattam agg szüleimet és eléjük tártam a valóságot: rossz útra tévedt gyermekük jövő héten a Kormány vendége lesz.

2013.11.21.

Csak szegény feleségemet és a kicsikéket sajnálom. Mi lesz velük nélkülem?

2013.11.22.

Már csak 72 órám van szabadlábon. Lelki szemeimmel látom a főfoglár mogorva arcát, hallom, ahogy kulcsait csörgeti, amikor lekísér a kazamatákba. Vajon mi lesz? Azt tudom, hogy saját ruhámat hordhatom majd, mint Török Bálint úr a Jedikulában. Lesz-e oktatás? Szóba áll-e majd velem a nevelőtiszt? Kikapcsolják éjszaka a villanyt, vagy alvásmegvonás lesz? Megtalpalnak-e mint Faludy Györgyöt? Kell-e követ törnöm, mint Mandelának a Robben-szigeten? Nem vezényelnek-e ki egy kis rabmunkára a közeli stadionépítésre, Felcsútra? Rövid internetes szaglászás után a következőket találtam.

Egy őr szerint „van elzárás, fogház, börtön, fegyház és van Baracska”. Hmm. Vajon mit jelenthet ez? „A koszt még a nem-dolgozó részlegen is jobb, mint a pesti börtönökben.” Megkönnyebbülök. Magyar embernek ez nem mellékes.

Az egyik napilap egy évvel ezelőtti cikke szerintBaracskán egyetlen rab napi fogva tartásának közvetlen költsége 2200 forint. Az állandó költségekkel, a 470 fős őrszemélyzet bérével, a 17 kutya tartásával, az infrastruktúra működtetésével együtt azonban ez napi 5500 forintig kúszik fel. Amikor tehát valaki úgy dönt, hogy egy közlekedési bírság 15 ezer forintjának kifizetése helyett, mondjuk napi ezer forintjával mérve leüli a büntetést, kéthetes benntartózkodása az államnak 82,5 ezer forintba kerül, és persze a 15 ezer forintos bírságbevétel is ugrik.

A cikkíró tájékozatlan, hiszen én egy nap alatt 5000 forintot ülök. Jobb, mint egy közmunkásnak, és még dolgoznom se kell. Az állam tehát bukja a 10000 forintomat, és ráadásul legalább 11000 forintot költ rám. Ha tehát az a szerencsétlen mezitlábas rendőr megelégszik egy kis ejnye-bejnyével, máris ekkora summával kevesebbet kellene kiszedni adót is fizető olvasóim zsebéből.

Egy börtönös fórumon lilike19 így biztatja a párjuk után sóvárgó asszonyokat: „Kitartás mindenkinek, hiszen minden nappal kevesebb van a végéig!” Én is ezt üzenem kicsi feleségemnek.

2013.11.23.

Tibor barátom felhívott és kérte, adjam meg a számát a életem párjának, hogy szükség esetén segítségért fordulhasson hozzá amíg én odabenn vagyok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.