Berlusconit kizárták az olasz szenátusból

külföld
2013 november 27., 17:17
comments 2
photo_camera REUTERS/Remo Casilli

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt ma azonnali hatállyal kizárták az olasz szenátusból – írja a BBC. Az olasz politika elmúlt 20 évét meghatározó 77 éves, meztelen nők mellét fogdosó jobboldali politikus ezzel elvesztette a mentelmi jogát, és bíróság elé állíthatják különböző bűnügyek miatt. Berlusconi ezt államcsínynek nevezte, és azt mondta:

„Ez a demokrácia gyásznapja.”

A szenátusi vitán a többség elutasított 9 javaslatot is, amiknek az volt a céljuk, hogy az adócsalásért jogerősen 4 évre elítélt politikusra ne alkalmazzák az úgynevezett Severino-törvényt, ami kimondja, hogy nem lehet a parlament tagja olyan személy, akit több mint két év börtönbüntetésre ítéltek jogerősen. Mivel ezeket a javaslatokat nagyjából 200 szenátor következetesen elvetette és csak 120-an támogatta, automatikusan érvényben maradt a mentelmi bizottság javaslata Berlusconi szenátorrá választásának érvénytelenítésére.

Bonyolította a vitát az is, hogy az olasz semmítőszék (legfelsőbb bíróság) a Mediaset-perben augusztus elsején hozott ítéletében megerősítette a másodfokon kiszabott négy év börtönbüntetést, de ebből hármat automatikusan elengedtek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében, így most csak egy van érvényben.

Berlusconi most legalább hat évig nem indulhat az olaszországi választásokon (beleértve az európai parlamentit is), de továbbra is a közélet meghatározó szereplője lesz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.