https://444.hu/assets/rodman_korea_1.jpg

Mi az istent művel Dennis Rodman a haverjaival Észak-Koreában?

külföld
2014 január 08., 16:45
comments 68
  • Észak-Koreáról több mint fél évszázada még az amerikai hírszerzés is alig tud valamit.
  • Dennis Rodman volt kosaras és botrányhős viszont simán összehaverkodott a világ egyik legvéresebb diktátorával.
  • A világ értetlenül áll az egész előtt, főleg, hogy Rodman valószínűleg nem is kém, hanem egy elszabadult hajóágyú.

Az 52 éves Dennis Rodmannek többször volt dolga az amerikai rendőrséggel évek óta tartó alkoholizmusa, ittas vezetések és családi veszekedések miatt. A volt NBA-sztár, aki a 90-es években gyakran nőnek öltözve hívta fel magára a figyelmet, úgy tűnik, Kim Dzsongun legjobb barátja lett.

photo_camera A híres ölelés GIF-ben. Fotó: AFP / KCNA

Kim Dzsongun, aki Svájcban tanult, állítólag hatalmas számítógépesjáték- és Chicago Bulls-rajongó volt. Valószínűleg ma nagyot bulizik Rodmannel, mivel Észak-Korea ura – akit Rodman csak úgy emleget, hogy „a marsall” – ma lett 31 éves. Az alkalomból Rodman egy közös képpel díszített vodkát kapott, ő pedig egyszemélyes észak-koreai Alma együttesként énekelte el a Happy Birthdayt Kim Dzsongunnak:

Mintha Adolf Hitlert hívná meg ebédelni

– mondta egy kongresszusi képviselő arról, hogy Rodman egy éven belül négyszer is meglátogatta az észak-koreai diktátort.

  1. 2013. február 26: Rodman először ment Észak-Koreába a Harlem Globetrottersszel egy kosarasrendezvényre. Rodman és a kísérete voltak az első amerikaiak, akik bizonyítottan találkoztak Kim Dzsongunnal. (A látogatásról a Vice készített egy nagyon jó dokumentumfilmet.) Rodman később azt mondta, hogy Kim a barátja lett egy életre, és azt javasolta Obamának, hogy kapja fel a telefont, és hívja fel Dzsongunt, hiszen mindketten szeretik a kosárlabdát. Májusban, miután elolvasott egy cikket Kenneth Bae-ről, Rodman egy Twitter-posztban kérte Kim Dzsongunt, hogy engedje el Bae-t. Később azt mondta magáról, hogy Nobel-békedíjat érdemelne.
  2. 2013. szeptember 3: Rodman megint Phenjanba repült, ekkor derült ki, hogy ő lesz az edzője a nemzeti kosár-válogatottnak. Tőle tudjuk azt is, hogy Dzsongunnak van egy lánya. Ekkor megint arra kérte Obamát, hogy közeledjen a diktátorhoz.
  3. 2013. december 19: Rodman újra ellátogatott Észak-Koreába egyeztetni, de ekkor nem találkozott Dzsongunnal.
  4. 2014. január 6: Rodman decemberben bejelentette, hogy néhány volt NBA-játékossal visszatér Észak-Koreába, és egyrészt bemutatóturnét tartanak, másrészt felkészítik a koreai csapatot a januárban induló bajnokságra. Hétfőn megérkezett Pekingből, az amerikai külügyminisztérium el is határolódott tőle.
photo_camera Rodman találkozik Ri Mjung Hu korábbi észak-koreai kosarassal amerikai és észak-koreai játékosok közös edzésén. Fotó: MTI / AP / Kim Kvang Hjon

Diktátort így még nem szerettek

Időről időre akadnak amerikai hírességek, akik önszántukból vagy a kormány felkérésére diktatúrákba mennek jótékonykodni, valakiért közbenjárni vagy kémkedni.

Voltak, akik a jó ügyért harcoltak, például Josephine Baker amerikai énekes-táncos azért maradt Franciaországban a náci megszállás alatt is, mert beszervezte a francia titkosszolgálat. George Clooney a Nespresso-reklámokért kapott pénzét egy műholdra költi, amivel megfigyeli a szudáni elnököt. Jane Fonda a vietnami háború alatt kevésbé átgondoltan a kommunisták rádiójában bírálta az amerikai hadsereget, ami miatt évekig kellett mosakodnia, és be is ismerte, hogy hiba volt. A 40-es években pedig néhány értelmiségi – akik még nem hallottak a gulagról – még a szovjetekkel is rokonszenveztek.

Olyanok is voltak, akik simán pénzért diktátorok születésnapján énekeltek, például Jennifer Lopez a türkmén elnöknek, Mariah Carrey, Beyoncé és Nelly Furtado Kadhafinak, Hilary Swank pedig egy csecsen vezetőnek.

De amit Rodman tesz az utolsó sztálini típusú diktatúrában, az példa nélkülinek tűnik. Elég csak arra gondolni, hogy pár hónapja még együtt ivott Dzsongun koncepciós perben halálra ítélt bácsikájával, de a kivégzés után is ugyanolyan jó barátjának tartja a diktátort, mint előtte.

photo_camera Fotó: AFP / KCNA

Ami pedig a 44 éves amerikai Kenneth Bae-t illeti (tavaly májusban ítélték 15 év kényszermunkára, miután egy turistacsoportot vezetett, és az észak-koreai hatóságok szerint meg akarta dönteni a kormányt), még furább, amit Rodman művel.

Kém vagy idióta?

Rodman kedden összefüggéstelenül hörögve, egy szivarral hadonászva takarózott a körülötte ülő volt NBA-játékosokkal, amikor a CNN riportere Kenneth Bae-ről kérdezte.

„Tudja, mit tett Bae?”

– üvöltötte.

Természetesen senki sem tudja, igazából miért csukták le Bae-t, még az is lehet, hogy tényleg kém. (Mindenesetre furcsa az életútja: Dél-Koreában született és élt 16 éves koráig, aztán az USA-ba költözött. 2005-ben viszont Washingtonból Kínába ment, ahol állítólag Észak-Koreába szervezett turistautakat.) Tavaly májusban Rodman még azt mondta, mindent meg fog tenni, hogy kiszabadítsa, ősszel viszont már elhatárolódott, azt mondta, hogy Obama dolga tenni valamit, ő nem fog tovább foglalkozni ezzel az emberrel.

És ahogy most a láthatóan módosult tudatállapotú Rodman reagált, az elég sok mindenre választ ad. Lehet, hogy csak a további médiafelhajtás, de talán a félelem is közrejátszott az őrjöngésében, amikor arról beszélt, hogy tudja-e a riporter, mekkora felelősség van a kezében. Rodman viselkedésén Bae családja teljesen kiborult.

Hogy Rodman nem kém, arra elég sok érvet elő lehet szedni. Például nincs kiképezve, állandó felügyelet alatt van Észak-Koreában, és amúgy sem kerülhet a tűz közelébe. Tavasszal egyébként azt állította, hogy az FBI be akarta szervezni informátornak. Akkor még józanul is beszélt:

„Nem vagyok teljesen idióta. Tudom, hogy Kim Dzsongun katonai csapással fenyegetőzik, de remélem, ez nem történik meg, mert Amerika megtesz mindent, hogy megvédje magát és a szövetségeseit.”

photo_camera Fotó: Reuters / Jason Lee

Rodman bohócai

De még csak az sem valószínű, hogy a vele együtt utazó egykori NBA-játékosok képzett ügynökök lennének, mert akik most Rodmannel együtt szórakoztatják a szülinapost, azoknak a múltja szintén nem teljesen tiszta. A költségeiket állítólag Észak-Korea fedezi, de hogy kapnak-e fizetést, azt nem tudják. A biztonságukat (és az akadálytalan távozásukat) az Észak-koreai Olimpiai Bizottság garantálja.

  • Kenny Anderson egy sikertelen dél-floridai kosáredző (volt, hogy a csapata 78-7-re kapott ki), akit ittas vezetés miatt rúgtak ki. Az NBA-ben összesen 65 millió dollárt kereshetett, de rosszul gazdálkodott, és mára csődbe ment.
  • Vin Baker 100 milliót keresett az NBA-ben, és 2000-ben olimpiai aranyat szerzett. Mégis elvesztette a kastélyát és az éttermét, alkoholista és depressziós lett (2007-ben ittas vezetésért került bíróság elé), már kijózanodott, és lelkész lett.
  • Sleepy Floyd mára sikeres üzletember, aki problémás embereken segítve jótékonykodik.
  • Doug Christie minden évben újra elveszi a feleségét, és nem olyan rég felnőtt filmeket kezdtek készíteni (de nem szerepelnek bennük).
  • Cliff Robinson 61 millió dollárt keresett aktív kosarasként, de néhány éve ő is becsődölt. Játékosként volt egy kis drogproblémája, de a 15 éves karrierje során nagyon népszerű volt.
  • Charles D. Smith a veterán NBA-játékosok ügyvezető igazgatója volt, mielőtt 2010-ben ki nem túrták. Floydhoz hasonlóan ő is sikeres üzletember lett. Azt mondta, alig várja, hogy találkozhasson Dzsongunnal, és hogy mesélhessen a kíváncsi észak-koreai kosarasoknak Amerikáról.
photo_camera Az amerikai kosarasok egy phenjani szállodában. Fotó: MTI / AP / David Guttenfelder

Smith volt az, aki a CNN-interjúban átvette a szót az őrjöngő Rodmantől, hogy elmondja: ők nem politizálnak, csak a dolgukat teszik.

Kim Dzsongun csicskája

A legvalószínűbb magyarázat a szokatlan jelenségre, hogy Dzsongun tényleg csak elszórakozik Rodmannel. De Amerika közben abban bízik, hogy ez a közeledés valami olyasminek lehet az alapja, mint amikor 1971-ben amerikai asztaliteniszezők jártak Kínában, majd három hónappal később Henry Kissinger ment oda, előkészíteni a terepet Richard Nixonnak.

Csakhogy miközben akkor normális emberek puhatolóztak óvatosan, most egy szétcuccozott, önjáró celeb sétálgat Kim Dzsongun luxusszigetén, ami „olyan, mint Hawaii vagy Ibiza, csak nincs rajta senki”, és olyanokat mond, hogy:

„Obama szart se tud tenni Kenneth Bae szabadulásáért.”

Mintha Észak-Koreában nem most is éppen foglyokkal ásatnák a saját sírjukat, és megerőszakolt nőket tüntetnének el nyom nélkül.

Források: Washington Post, CNN, Boston, CNNGawker, CNNLos Angeles Times, CNNSportsgrid, Huffington Post, Raw Story, Global Post.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.