Az ukrán ellenzék öt megölt tüntetőről tud

külföld
2014 január 22., 17:09
comments 71

Tovább folytatódnak a heves harcok Kijevben

  • Az ukrán ellenzék orvosi központjának szerda esti közleménye szerint öt tüntető vesztette életét az összecsapásokban, és 300-an megsebesültek.
  • Korábban három halálos áldozatról lehetett tudni, ketten lőtt sebek miatt vesztették életüket.
  • Szerda délután nagyjából harmincezren tiltakoztak Kijev főterén.
  • A kormány szerdán megváltoztatta a tömegoszlatásokról szóló belügyi rendeletet, és engedélyezte, hogy a fagypont alatti hidegben is bevethessenek vízágyúkat a rendvédelmiek.
  • A Berkut rohamrendőri alakulat tagjai könnygáz- és hanggránátokkal, gumilövedékekkel támadják a tüntetőket, míg ez utóbbiak kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendvédelmi erőket.
  • Jelenleg a sérülteket az ellenállás parancsnokságán, a Szakszervezetek Házában látják el, mivel az Európai téren lévő egészségügyi állomást a belügyi egységek lerombolták.

Három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnök az ellenzéki vezetőkkel

  • Három ellenzéki parlamenti frakció vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Btyakivscsina), Vitalij Klicsko az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok a Szabadság (Szvoboda) párt képviseletében vett részt a találkozón.
  • Részleteket egyik fél sem hozott nyilvánosságra.
  • Vitalij Klicsko este a Majdajon fog beszámolni a Viktor Janukovics ukrán elnökkel folytatott tárgyalásokról.

A hadsereg nem avatkozik be

  • Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belügyi alakulatok és a tüntetők közötti összecsapásokba, valamennyi katona és minden haditechnikai eszköz az állandó állomáshelyén van.
  • A zavargások kora este sem csitultak a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utca két végében, a Függetlenség terének szomszédságában lévő Európai térnél, illetve a Dinamo futballklub stadionjánál. A tüntetők továbbra is kövekkel és Molotov-koktélokkal támadják a rendvédelmieket, akik közben vízágyús autókkal locsolják az utcában gyújtott tüzeket, időről időre fény- és hanggránátokat vetnek be a tüntetők ellen.
  • A demonstrálók újabb barikádot kezdtek deszkákból és mindenféle alkatrészekből építeni az Európai térnél, és újabb frontot nyitottak a kormánynegyedben az elnöki hivatalnál az épületet őrző rohamrendőrökkel szemben.
photo_camera Lángoló abroncsokból építenek barikádokat ellenzékiek (REUTERS/Gleb Garanich)
photo_camera REUTERS/Gleb Garanich
photo_camera REUTERS/Gleb Garanich
photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

(via MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.