Még a kozákcopfját is levágták a meztelenül alázott ukrán tüntetőnek

külföld
2014 január 24., 21:46
comments 75

gavriljuk

Pénteken sajtótájékoztatón mutatkozott be a nagyvilágnak Mihajlo Gavriljuk, az az ukrán tüntető, akinek a megalázásáról készült videó csütörtökön bejárta a világsajtót. A felvételt mostanra már kétmilliónál is többen látták a Youtube-on.

Gavriljuk a Szakszervezetek házában, az Euromaidan, a tüntetést szervezők főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatót. A Csernivciből származó kozák építőmunkást a rendőrség a videó nyilvánosságra kerülése után engedték el a rendőrök. Ő pedig azonnal visszatért a Hrusevkó útra, ahol az összecsapások zajlanak, és újra beállt abba a harci különítménybe, amit azért hoztak létre, hogy megvédje a tüntetőket a rohamrendőrök támadásaitól.

Mivel péntek este 24 órányi viszonylagos nyugalom után kiújultak az összecsapások - a legfrissebb jelentések szerint a rendőrök újra hang- és gázgránátokkal próbálják feloszlatni a tüntetőket -, minden bizonnyal akad is dolga.

Gavriljukot január 22-én kapták el a rohamrendőrök, amikor egy sebesült társát próbálta biztonságos helyre kísérni. Körbevették és elvonszolták.

"Folyamatosan ütöttek. Botokkal vertek és rugdostak. Aztán úgy döntöttek, megnézik, hogy nem vittem-e nekik valamilyen ajándékot" - viccelődött.

Miután meztelenre vetkőztették és a földre lökték, folytatták az ütlegelést. "De aztán úgy döntöttek, hogy ez nem elég, szóval lefejtették a kezem a fejemről és elkezdték levágni a skalploknimat" - mesélte. A skalplokni a doni kozákok középkor óta hagyományos hajviselete.

Miután végeztek az ütlegekkel és visszaterelték a buszba, egy másik letartóztatott adott neki ruhát. "Nem tudom, hogy hívják, de az Isten áldja őt és az egész családját. Ha ő nincs, halálra fagyok" - mesélte. Nadrágot, övet és kabátot kapott letartóztatott tüntetőtársától.

A rabomobil egy rendőrőrsre szállította, ahol elájult. Kórházba vitték, de addigra már világbotrány lett az esetéből, így onnan már szabadon engedték.

Gavriljuk nem tervez jogi lépéseket kínzói ellen. "Isten lesz a bírájuk. Ha pedig nem, az emberek nemsokára bosszút állnak" - mondta, mert meggyőződése, hogy a tüntetők győzni fognak. (Via Kyiv Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.