Janukovics menesztette a hadsereg vezérkari főnökét - ÉLŐ

külföld
2014 február 19., 08:08
comments 205
  • Szerda reggelig legalább 26 ember, köztük egy újságíró és 10 rendőr vesztette életét Kijev központjában az összecsapásokban.
  • A karhatalom kedd este páncélosokkal és gránátokkal támadt a tüntetőkre a Majdanon.
  • Az ellenzék szerint Janukovics tudatosan húzta az időt, hogy rákészülhessen a leszámolásra.
  • A háttérben Putyin kavar, kétmilliárd dollárt ígért, ha az lesz a miniszterelnök, akit Moszkva akar.
  • Az EU pedig szankciókat fontolgat, a 28 külügyminiszter csütörtökön válságtanácskozik.
  • Friss videók Kijevből itt.

A kedd éjszakai események összefoglalóját itt olvashatja.

23:00 Ukrajnában jelenleg sehol nem folyik komoly küzdelem a rendőrök és a tüntetők között. Janukovics elnök az ellenzéki vezetőkkel való tárgyalása során megígérte, hogy szerda éjjel nem támadnak a karhatalmi erők. Holnap folytatjtuk!

22:54 Egy helyszínen lévő magyartól megtudtuk, hogy téren jelenleg komoly csata nem folyik. Úgy tűnik tényleg nem támad a Berkut.

22:29 Molotov-koktél gyújtás a barikádon:

photo_camera AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

22:24 Az állítólagos tűzszünet ellenére a Berkut egységei továbbra is villanógránátokat lő ki, miközben a Majdanon kikapcsolták a közvilágítást.

22:20 Itt egy térkép, hogy hol és mi történik az ukrán fővárosban.

22:10 Nem csak a vonatközlekedés állt le nyugat felé Kijevből, hanem az utakat is lezárták, hogy a tüntetőtömegek ne tudjanak mozogni az országban. A Majdanról is megerősítették, hogy tűzszünet állt be. Jelenleg nem támadnak sem a rendőrök, sem a tüntetők. A barikádok égnek továbbra is. Yatsenyuk ellenzéki vezető szerint is tűzszünetet hirdetett Janukovics, a tervezett rendőrattak is elmarad.

21:53 Leállt Kijevből a vasúti közlekedés nyugat felé, így nem lehet elérni vonat L'viv vagy Ivano-Frankovszk városát.

21:52 Klicsko szerint Janukovics az egyeztetésen megígérte, hogy nem fognak támadni a belbiztonsági- és rendőri erők.

21:46 Jászberényi Sándor haditudósító is Kijevben van, az átlátszó.hu-ra írt beszámolójában a kiemelten jól szervezett, 39 századnyi majdani védőről ír. Kiemelve, hogy sok neonáci csoport és futballhuligán is már a kezdetektől a téren küzdenek.

21:42 Elképesztő videó a tér mellől, ahol az utcakövet szedik fel a tüntetők, köztük egy mozgássérült is, aki tolókocsijából töri a burkolatot:

21:39 Véget értek az egyeztetések Janukovics elnök és az ellenzéki vezetők közt. Eredményről nem tudni.

21:35 Helyszíni beszámolok szerint, hiába használ a rendőrség rengeteg hanggránátot, az emberek kitartanak. Már nem félnek semmitől, mondják.

21:34 Videón a Majdanon történt robbanás:

21:29 Leonyid Kucsma volt ukrán elnök szerint,

ami az országban történik, egy rémálom. Meg kell akadályozni a polgárháborút.

Sokáig úgy tűnt, hogy Ukrajna azon exszovjet államok közé tartozik, ahol vérrontás nélkül sikerült a demokratikus átmenet. Mára ez a remény elveszett, tette hozzá a volt állam elnök. Szerinte, minél tovább tart a konfliktus annál nehezebb lesz annak megoldása is. Felszólítja az országot, hogy mindenféle erőszakot szüntessenek meg, a tüntetők és a rendőrök is. Azonnali párbeszédet sürget, amiben kész szerepet vállalni Kucsma.

21:26 Az ukrán belbiztonsági szolgálat elismerte, hogy szerda este Hmelnyickijben, ahol több ezres tüntetés volt, a szolgálat tagjai használtak éles fegyvert a tüntetőkkel szemben. Négyen megsérültek, közülük egy ember meghalt. Poltavában szintén felgyújtották a Régiók Pártja székházát. Itt nem sérült meg senki.

21:12 Olvasónk ismerőse jelenleg is a Függetlenség téren van. Beszámolója szerint a tömegben elterjedt, hogy a rendőrök mellett ma a géppisztolyokkal felfegyverkezett nemzetbiztonsági alakulatok is bevetésre kerülnek, ezért sokkal agresszívabb támadásra készülnek. A tegnapi napról kiemelte, hogy annyi sérültet vittek kórházba, hogy leállítottak minden előre tervezett műtétet és csak a sürgősségi esetekkel foglalkoztak a doktorok. A tegnap bevetésre került fény- és hanggránátok a tüntetők szerint minden eddiginél hangosabb, fényesebb és pusztítóbb volt. A demonstrálok közt elterjedt vélekedés, hogy ezeket új eszközöket Putyin küldte, mint "humanitárius segély".

21:10 Eddig tíz rendőr halt meg az összecsapásokban, a nyilvánosságra hozott listából kiderül, hogy a legfiatalabb 1993 született közülük.

21:08 Janukovics, Klicsko és már ellenzéki vezetők, ahogy tegnap is, ma is tárgyalóasztalhoz ültek.

21:06 A BBC arról számol be, hogy az ukrán hadsereg speciális egységeivel védik katonai bázisokat.

21:00 Ban Kimun ENSZ főtitkár szerint,

az erőszak minden oldalról elfogadhatatlan.

Kéri a hatóságokat hagyjanak fel a túlzott erőszakkal és tartsák be a nemzetközi emberjogi normákat.

20:56 A KyivPost szerint a legharcosabb tüntetőcsoport a Függetlenség téri postahivatalból lövi a rendőröket tűzijátékkal és molotov-koktélokkal.

20:51 A BBC szerint két héttel ezelőtt még elutasította egy magas rangú amerikai diplomata, hogy az ukrán helyzettel érdemben beavatkozzanak. Ma Párizsban John Kerry külügyminiszter már francia kollégája mellett állt ki. Kerry hangsúlyozta:

Azt hiszem, a választás egyértelmű, a legjobb kompromisszumot kell elérni. Ha kell szankciót alkalmazunk Ukrajnával szemben.

20:48 A NATO vezetői kérik az ukrán katonaságot, hogy ne forduljanak a civilek ellen.

20:46 A belvárosi óvodák és iskolák péntekig biztosan zárva lesznek, határozott a Városháza. A gyermekek és a tanárok biztonságáért döntöttek így.

20:40 Zsitomírban a tüntetők elfoglalták a helyi kormányhivatalt. Az épületet védő rendőröknek felajánlották, hogy erőszak nélkül elhagyhatják az épületet. Az ultimátummal nem élt a rendőrség, de mire demonstrálók behatoltak az épületbe, a rendőrök elhagyták azt. Egyetlen rendőr sem sérült meg.

20:30 Obama elnök szerint, ha Ukrajna átlép egy határt, annak következményei lesznek. Az amerikai elnök Mexikóból üzent. (BBC)

20:25 A KyivPost szerint nagy robbanás volt a Függetlenség terén. A lap szerint a rendőrök fénygránátokat lőnek ki, a tüntetők molotov-koktélokkal válaszolnak. A Stella emlékműnél két vízágyú várakozik.

20:23 Friss kép a Majdanról: a barikádok égnek és több ezren vannak ma este is a téren.

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

20:20 A tegnapi összecsapások után jelenleg 277 ember ápolnak kórházban. Legtöbbjüket gumilövedék okozta sérüléssel és égési sebekkel kezelik.

20:17 Több mint 1000 ember tüntet a rendőrség előtt Zhytomyr városában. Az épületet benzines palackokkal dobálták meg.

20:15 A leváltott katonai vezetőt nevezte ki Janukovics elnök az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács élére. Ez a testület vezeti le a tüntetők ellen irányuló terrorellenes műveletet.

20:14 Obama: Az ukrán katonaságnak nem kellene beavatkoznia a szituációba és fellépni a civilek ellen.(Reuters)

20:10 Az ukrán hadsereg használhatja fegyvereit és korlátozhatja a forgalmat, a kihirdetett terroristaellenes intézkedések keretében. A katonaság megtilthatja a járművek és gyalogosok forgalmát. (AP)

20:04 Angela Merkel szerda délelőtt folytatott telefon beszélgetést Putyinnal. A kancellár elmondta, hogy egyetértetek abban, hogy mindent meg kell tenni az erőszak megfékezésének érdekében. Illetve tájékoztatta az orosz elnököt, hogy Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön Kijevbe érkezik. (MTI)

20:01 Ezen a videón a kiégett és szétvert Szakszervezetek székházát barangolják be. A ház sokáig a tüntetők központja volt, közvetlenül a Függetlenség tér mellett fekszik

19:59 Innentől Botos Tamás követi tovább az ukrán helyzetet. 

19:57 Kanada bezárta kijevi követségét, a brit követség pedig nem fogad látogatókat. Biztonsági okokkal magyarázzák a lépést.

19:41 A látvány a kedd estihez hasonló, a tüntetők a Majdanon égő barikádok mögött állnak. Egyelőre még nem indult roham ellenük.

photo_camera (REUTERS/Vasily Fedosenko)

19:36 Az orosz állami TV arról számolt be, hogy a Lvov városának hivatalit elfoglaló "terroristák" most Kijevbe tartanak, annak ellenére, hogy a városba vezető utakat a hatóságok lezárták.

19:29 Égő páncélos jármű Kijevben:

19:25 Zavargásokról érkeznek hírek a Kijev mellett fekvő Hmelnickij városából is. Felvételeken az látható, ahogy a tüntetők felborítanak egy buszt, hogy barikádot építsenek belőle. A hírek szerint egy nőt lelőttek a biztonsági szervek, a helyszínen életét vesztette.

19:20 A Reuters úgy tudja, Angela Merkel Vlagyimir Putyinnal beszélt telefonon, és arról volt szó, hogy tegyenek meg mindent, ami Ukrajnában az erőszak továbbterjedésének megakadályozásához szükséges.

19:11 A most menesztett Zamana tábornok pár hete azt nyilatkozta, hogy senkinek nincs meg a joga arra, hogy fegyveres erőket vessen be, hogy azzal a polgárok jogait korlátozza.

19:00 Péntekig nem utalják a kétmilliárd dolláros kölcsönt az oroszok a csőd felé haladó Ukrajnának. A csúszásnak hivatalosan technikai okai vannak, hogy valójában mi állhat a háttérben, arról itt írtunk részletesebben.

18:58 Janukovics menesztette az ukrán hadsereg vezérkari főnökét, Volodimir Zamanát. Erről az államfő honlapján jelent meg hír. (via BBC)

18:42 Az orosz külügyminiszter felszólította szerdán az Európai Uniót (EU), hogy győzze meg az ukrán ellenzéket a hatóságokkal való együttműködésről, valamint az államcsínyt akaró szélsőséges erőktől való elhatárolódásról. Szergej Lavrov német kollégájával, Frank Walter Steinmeierrel folytatott telefonbeszélgetés során kérte a 28-akat arra, hogy vessék latba befolyásukat az ukrán ellenzéknél.

18:41 John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Janukovicsnak választania kell a párbeszéd és az erőszak között.

Janukovicsnak megvolt a választása aközött, hogy megvédje a népét, amelyet szolgál, hogy a kompromisszumot és a párbeszédet válassza, vagy pedig az erőszakot és a zavargásokat. Úgy gondoljuk, hogy egyértelmű a választás.

18:38 Így távoztak belügyi dolgozók a megszállt lucki hivatalból

18:35 A Majdanon most vihar előtti csend van, egyelőre nem indult meg a belbiztonsági szervek akciója. Egy tüntető a gomolygó füstöt fényképezi:

photo_camera REUTERS/Yannis Behrakis

18:30 A belügyminisztérium lucki hivatalának dolgozói hagyják el az épületet, miután azt megszállták a tüntetők.

photo_camera REUTERS/Petro Krivoshey

18:22 A terrorellenes akció célja, hogy megállítsák a szélsőséges és törvénytelen cselekedeteket, amik milliók életét veszélyeztetik Ukrajnában, és ne engedjék, hogy polgárháborúba sodorják az országot. Erről a védelmi minisztérium adott ki közleményt.

18:17 A BBC szerint a biztonsági szolgálat (SZBU) hamarosan antiterrorista intézkedésekbe kezd. Kedd este is így nevezték azt, amikor nekimentek a téren lévő tüntetőknek. Kelet-Ukrajnából 500 fős, teljes fegyverzettel felszerelt ejtőernyős osztagot irányított át a védelmi tárca Kijevbe. Pavlo Lebegyev ügyvivő védelmi miniszter közölte, hogy a fegyverraktárak védelmére csoportosította át az egységet

18:07 David Cameron brit miniszterelnök is figyelmeztette Janukovicsot, hogy a világ figyeli a fejleményeket, és a felelősök el lesznek számoltatva.

18:00 Kárpátalján nyugodt a helyzet, az ukrajnai megyében vérontás nélkül folyik a hatalomátvétel, írja a rendőrség helyzetértékelésében.leg Podebrij, a Kárpátalja megyei rendőrség szóvivője szerint Kárpátalján a helyzet nyugodt annak ellenére, hogy Ungváron tüntetők elfoglalták a megyei állami közigazgatási hivatal épületét.

A térségben nincsenek összetűzések és áldozatok. A szóvivő bár hatalomátvételről beszélt, arra nem tért ki, hogy mit ért ez alatt, ki venné át a hatalmat. A szóvivő a szerdai épületfoglalással kapcsolatban elmondta, hogy a megyei közigazgatási hivatal elé vonuló tüntetők között volt néhány tucat radikális, de a többséget egyetemista diákok tették ki.

17:58 A nyugaton fekvő Ternopil városában tüntetők foglalták el az ügyészség épületét, és az ott talált hivatalos papírokat égetik el a képen.

photo_camera REUTERS/Rostyslav Kovalchuk

17:48 A BBC helyszíni beszámolója szerint a barikád mindkét oldalán állók védekezésre készülnek fel, a téren a maradék utcaköveket is felszedik.

photo_camera (REUTERS/Vasily Fedosenko)

17:38 A tüntetők a Janukovicsot támogató Régiók pártja egyik képviselőjének Porschéjét sem kímélték.

17:25 A kijevi Szent Mihály-székesegyház lett a tüntetők egyik átmeneti pihenőhelye, és a sérülteket is itt látják el.

photo_camera REUTERS/Stringer

17:15 Az Egyesült Államok érvénytelenítette több ukrán tisztségviselő vízumát. Az ország kijevi nagykövete szerint olyan személyekről van szó, akik az Egyesült Államok szerint közvetlenül kapcsolatba hozhatók az erőszak alkalmazásával. Politikánkban minden eszköz alkalmazását megfontoljuk, mondta Geoffrey R. Pyatt, hozzátéve, Washingtonban várhatóan új nyilatkozatok hangzanak el hamarosan az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

17:12 Franciaország, Németország és Lengyelország külügyminiszterei csütörtökön fognak találkozni Kijevben, hogy tárgyaljanak a kialakult helyzetről, mielőtt Brüsszel dönt az esetleges szankciókról.

17:06 Búcsúzom az egész napos közvetítés után, mostantól Horváth Bence követi az eseményeket. Viszlát!

16:55 A Kyiv Post mostanra kiharcolta, hogy az ukrán belügyminisztérium hozza nyilvánosságra az életüket vesztő rendőrök nevét:

  • Dmitrij Vlaszenko hadnagy - 1982-ben született karhatalmista.
  • Vitalij Goncsarov hadnagy - 1989-ben született karhatalmista.
  • Vladimir Jevtusko rendőrhadnagy - 1971-ben született közlekedési rendőr.
  • Andrew Fegyukin hadnagy - 1972-ben született berkutos (rohamrendőr).
  • Alekszisz Ivanenko zászlós - 1977-ben született, Harkovból Kijevbe vezényelt karhatalmista.
  • Peter Szavicki rendőrzászlós - 1972-ben született közlekedési rendőr.
  • Vaszilij Bulitka rendőrőrmester - 1986-ban született berkutos.
  • Szergej Cvigun rendőrőrmester - 1990-ben született berkutos.
  • Ivan Tepljuk közlegény - 1993-ban született karhatalmista.
  • Makszim Tretyak közlegény - 1993-ban született karhatalmista.

16:45 Az ellenzék másik vezére, Arszenij Jacenyuk még bízik a tárgyalásokban:

"Ebben a helyzetben nehéz tárgyalni, de még nehezebb nem tárgyalni."

16:40 Vitalij Klicsko oroszul osztja az ukrán kormányt:

Azt mondja, hogy a hatalom "megveti és semmibe veszi" az embereket. "Ezért lett a békés tiltakozásból erőszak. A hatalom fellépése az egyetlen oka a vérontásnak Kijev utcáin. Ezért már csak egy követelés maradt: Janukovics rezsimének mennie kell. Minél hamarabb, annál kevesebb vér fog folyni."

16:28 Csütörtökön Kijevben játszották volna a Dinamo Kijev - Valencia Európaliga-meccset, de a helyzetre tekintettel inkább Cipruson játszanak. Itt egy kép Kijev központjáról, a Dinamo stadionja a kormány székházával szemben, az összecsapások központjától pár száz méterre van csupán:

photo_camera AFP PHOTO / SKYBOX IMAGING

A magyar külügy nem riadna vissza a szankcióktól, Bajnai szerint a hallgatás gyanút keltene, a Jobbik szerint a kárpátaljai magyarok jobban tennék, ha kimaradnának az egészből.

16:13 A kórházakból próbálják begyűjteni a sebesült tüntetőket az ukrán rendőrök, nyilatkozta a BBC-nek egy, a Majdanon kialakított szükségkórház orvosa:

"Bemennek a kórházakba, és megpróbálják átvinni a börtönökbe a sebesülteket. Ezért most önkéntesek vették körbe a kórházakat, hogy a rendőrök ne juthassanak be."

15:54 Az amerikai kormány a rohamrendőrök visszavonására, tűzszünetre és azonnali tárgyalásokra szólította Janukovicsot.

15:53 Valóban zsákmányoltak fegyvereket a tüntetők: Ivano-Frankivszkban, ahol lerohanták a belügyi katonák laktanyáját, 268 pisztolyt, két puskát, három géppuskát és 92 gránátot szereztek, legalábbis az ukrán Interfax szerint.

15:52 Ungváron is tüntetnek, az ellenzékiek megszállták a helyi kormányhivatalt:

photo_camera MTI Fotó: Nemes János

15:38 BRÉKING! Országos "terrorellenes" akciót hirdetett az ukrán szövetségi biztonsági szolgálat, a helyi KGB-utód. Olekszandr Jakimenko kémfőnök szerint az elmúlt 24 órában "bűnözők" 1500 lőfegyvert zsákmányoltak országszerte. (BBC)

maidan

Mekkorát változott Kijev központja fél év alatt!

15:25 Fortélyos félelem igazgat Kijevben. A városban élő Yasir Aziz azt írta a BBC-nek, hogy a város olyan, mint a pokol. "Fura félelem vesz körbe mindenhol. A metró nem jár, mindenki a határán van mindennek. A háború a Majdanon a hétköznapok embereinek az életét is befolyásolja" - írta.

14:57 Magyarország támogatja az Ukrajna ellen tervezett szankciókat, mondta Kaleta Gábor, a külügyminisztérium szóvivője. "Az ukrán kormánynak döntő szerepe van a helyzet megoldásában, és ha ennek nem tesz eleget, akkor szankciókkal kell rákényszeríteni" - mondta. (Reuters)

photo_camera A Reuters forrásai szerint a Majdan minden utcakövét felszedték.
REUTERS/Vasily Fedosenko

14:41 Az ellenzék főhadiszállásán az a hír terjed, hogy helyi idő szerint este hatkor - magyar idő szerint ötkor - indulhat az újabb rendőrattak, írja a BuzzFeed külpolitikai tudósítója, Max Seddon.

14:39 BRÉKING! Kijevben is újra mozgolódnak, pár órányi nyugalom után több száz rohamrendőr hanggránátokkal és vízágyukkal indított rohamot.

photo_camera A Majdan védői elég kreatívak, ha fegyvert kell gyártaniuk.
REUTERS/Vasily Fedosenko

14:22 BRÉKING! Megint lőnek Ukrajnában. A nyugat-ukrajnai Hmelnickijben nyitottak tüzet a belügyi alakulatok a tüntetőkre, legalább hárman megsebesültek, jelentette a Den című ukrán újság.

14:20 Nagy-Britannia volt kijevi nagykövete, Robert Brinkley szerint "most jött el az ideje, hogy az EU komolyan vegye a szankciókat", írja a BBC. Az AFP közben arról írt elemzést, hogy a szankciók bevezetése 180 fokos fordulat lenne az EU részéről, ami keddig folyamatosan visszautasította az amerikaiak ezirányú sürgetését.

13:54 Összegezzünk:

  • 15 halott tüntető
  • 10 halott rendőr
  • 1 halott újságíró
  • 263 sebesült tüntető
  • 342 sebesült rendőr
  • 59 letartóztatott

"Ennek nem lesz jó vége" - írja a helyzetről a Kárpátaljáról elszármazott Gazda Albert, akinél többet kevesen tudnak Ukrajnáról a magyar sajtóban.

13:50 Az ukrán hadügyminisztérium honlapja szerint azok a hírek, hogy Kijevben oszlatják a tüntetőket, "nem felelnek meg a valóságnak". Ezzel szemben "gazdasági-társadalmi leépülés van", ami indokolttá tette, hogy a hadsereg megerősítse a fegyverraktárak védelmét.

13:28 És egy hír a világ legreakciósabb szervezetéről, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságról: megtiltották az ukrán olimpikonoknak, hogy gyászszalaggal emlékezzenek a szerda virradóra elhunytakra.

Ha azt hiszi, hogy a hanggránát ártalmatlan dolog, nagy hangja van, de nem tesz kárt senkiben, gondolja újra!

katerina1

13:19 Közben az ukrán gazdaság is összeomlóban van, az ukrán államkötvények zuhanni kezdtek azután, hogy bizonytalanná vált a kétmilliárd dolláros orosz hitel.

13:16 Vitalij Klicsko kész tárgyalni Viktor Janukoviccsal, ha a rendőrök leteszik a fegyvert, írja a BBC egy meg nem nevezett német újságra hivatkozva.

13:12 Nem egységes az EU, a belga külügyminiszter, Didier Reynerds szerint "nem egyhangú a szankciók támogatása". Szerinte Ukrajna szomszédai aggódnak, hogy a nyomásgyakorlás csak erőszakosabb fellépésre ingerelheti Janukovicsot.

Ukrajnának három közvetlen EU-s szomszédja van. Lengyelország szankciókat követel. Románia még nem jelezte álláspontját. Magyarország pedig atomerőművet épít.

13:10 A tüntetők elfoglalták a rendőrkapitányságot Lvivben és szabadon engedték a folyokat. A rendőrök nem avatkoztak közbe, csak a felszerelést menekítették az épületből, jelentette az ukrán UNIAN hírügynökség.

12:30 Hatvan iskola és óvoda nem nyitott ki szerdán Kijevben a zavargások miatt.

12:28 Janukovics arra szólította az ellenzék vezetőit, hogy határolódjanak el a szélsőségesektől. Szerinte "még nem késő megállítani a konfliktust". (BBC)

12:23 Putyin orosz elnök szerint "a szélsőségesek" tehetnek az erőszakról, az pedig "Ukrajna legitim vezetésének a dolga, hogy eldöntse, hogyan oldja meg a helyzetet". Amúgy szerinte Ukrajnában puccs van. (BBC)

12:21 Angela Merkel, a német kancellár visszafogottabb kollégáinál, szerinte újra kell értékelni a helyzetet. "Lesznek lépések, de még nem tartunk ott" - közölte szóvivője. (BBC)

12:19 Francois Hollande, a francia elnök is azonnali, célzott szankciókat akar az ukrán vezetők ellen.


11:51 PONTOSÍTÁS: 11:35-ös hírünkkel szemben a Reuters eredeti beszámolója szerint Putyin szóvivője nem azt mondta, hogy nem utalják a kétmilliárd dollárt, hanem nem árulta el, hogy mikor fogják átutalni. Hétfőn még azt mondták, hogy szerdán.

Ennek tükrében a hivatalos orosz álláspont tehát az, hogy Oroszország pénzt ad nem ad pénzt talán ad pénzt, de nem avatkozik be beavatkozik, miközben Putyin tanácsot ad nem ad tanácsot Janukovicsnak.

11:49 Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda éjjel telefonon tárgyalt Viktor Janukoviccsal, közölte Putyin szóvivője, aki szerint az orosz elnök "nem ad tanácsot" ukrán kollégájának, és a jövőben sem áll szándékában ez.

11:46 Az ukrán belügyminisztérium szerint még egy rendőr belehalt a sérüléseibe. Vagyis már tíz rendőr vesztette életét az összecsapásokban.

photo_camera A tüntetők gumikat égetnek a barikádokon a Majdanon.
REUTERS/Viktor Gurniak

11:44 Rejtélyes üzenet az Ukrán titkosszolgálat weboldalán: "több politikus" feljelentése alapján államcsíny kísérlete miatt büntetőeljárást indítottak.

11:35 Az oroszok, akik ugye hivatalosan vagy nem avatkoznak be, vagy mindent megtesznek a helyzet békés rendezéséért, most Putyin szóvivőjén keresztül azt közölték, hogy sajnos mégsem áll módjukban elutalni a kétmilliárd dollárt Janukovics elnöknek. (Pontosítva 11:51-kor!)

Ideje összegeznünk a hivatalos orosz álláspontot: Oroszország pénzt ad nem ad pénzt, de nem avatkozik be beavatkozik.

11:30 José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nem spórolt a jelzőkkel:

"Letaglózva, zsigeri aggodalommal figyeltük az elmúlt 24 óra ukrajnai fejleményeit. Nincs olyan körülmény, ami indokolná az ilyen jeleneteket. Legmélyebb részvétünk az áldozatok családjainak."

Azt is írta, hogy a felelősség az ország politikai vezetéséé, mert annak lenne a dolga az alapvető jogok és a biztonság garantálása.

11:28 Az ukrán belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko tagadja, hogy a belügyi alakulatok éles lőszert használtak volna. Szerinte "műanyag lövedékek kilövésére való speciális eszközöket" vetettek csak be

11:26 Viktor Janukovics nemzeti gyásznappá nyilvánította február 20-át. A közlemény szerint a keddi "tömegzavargás" áldozataira emlékeznek.

11:23 A rendőrök átálltak a tüntetőkhöz Ivano-Frankivszkban. A helyi rendőrparancsnok, Petro Suljak alezredes hivatalos közleményt adott ki arról, hogy nem hajlandó bűnös parancsokat teljesíteni és utasította beosztottjait, hogy ők se teljesítsenek ilyeneket. Nem fognak ellenállni a békés tüntetőknek. "Az 1241-es számú belügyi alakulat katonai törzse az ukrán népet szolgálja" - írta- (Kyiv Post)

11:18 Az EU rendkívüli tanácskozásra hívta a 28 tagállam külügyminisztereit. Csütörtökön tárgyalják az ukrán helyzetet. (BBC)

11:15 Békességre szólít a pápa! (AFP)

11:07 Ungváron a tüntetők elfoglalták a helyi kormányhivatalt. Betörték a bejáratot és lényegében ellenállás nélkül megszállták az épületet. Egy ember sérült meg az üvegszilánkoktól. A kormányhivatalt védő rendőrök békésen elvonultak, a dolgozók békében hazamehettek. (MTI)

Egy ukrán lány elmondja, miért küzdenek. A szöveg magyar átíratát itt olvashatja.

11:06 Az oroszok, akik alig pár perce még azt mondták, hogy nem avatkoznak be Ukrajnában, most azt mondják, hogy "minden befolyásukat latba vetik azért, hogy békét és nyugalmat teremtsenek Ukrajnában". (BBC)

11:05 José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke mindkét oldalt az erőszak azonnali beszüntetésére szólította. (Reuters)

11:04 Alakul az európai válasz: Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint Franciaország és Németország "nem marad közömbös". Fabius még ma tárgyal a német kollégájával. Szerinte szankciókat vezethetnek be, "elsősorban azon személyek ellen, akik felelősek az erőszakért". (Reuters)

Durva nap volt kedden Ukrajnában. Képriport az összecsapásokról.

An anti-government protester gestures towards riot police during clashes in Independence Square in Kiev

10:54 Putyin elnök szóvivője szerint "Oroszország továbbra sem kíván beavatkozni Ukrajnában". (Oroszország kétmilliárd dolláros kölcsönt ígért Janukovicsnak, ha olyan miniszterelnököt választ, aki Moszkvának is megfelel.)

10:53 Az ukrán védelmi miniszter 500 deszantost vezényelt Dnipropetrovszkból Kijevbe, hogy megvédjék a lőszerraktárakat. (BBC)

10:52 A kijevi VK azt írta a BBC-nek, hogy a metró még mindig le van zárva. "A buszok tömöttek, képtelenség felszállni rájuk. A város határában ellenőrzőpontok vannak. Pont olyan, mintha szükségállapot lenne, csak nem hirdették ki.

10:48 Életképek a Majdanról a Kyiv Post tudósítójától:

  • A szakszervezetek székháza, a tüntetők főhadiszállása még mindig füstöl.
  • A teret üvegszilánk és törmelék borítja.
  • A tüntetők egy közeli épületből szerzett faállványzattal erősítik a barikádokat.
  • Működnek a tábori konyhák, ételt osztanak.
  • Három tüntető olaj-benzin keverékkel Molotov-koktélokat tölt. Az üvegekbe még hungarocellt is raknak, hogy tovább égjen.
  • A színpadról kitartásra buzdítják a tüntetőket, állítólag buszokkal érkezik az erősítés vidékről.

10:34 A svéd külügyminiszter, Carl Bildt szerint Janukovics elnök "kezéhez vér tapad".

10:11 Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyomást kíván gyakorolni az EU-s vezetőkre, hogy mihamarabb szankciókat vezessenek be Ukrajna ellen. Erre van fogadókészség, legalábbis Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt mondta, hogy az EU szankciókat vezethet be azok ellen "akik felelősek a vérfürdőhöz vezető döntésekért". Az orosz külügyminisztérium szerint a nyugati országok és az EU a felelős ezért. (BBC)

9:54 Az átmeneti miniszterelnök, Szerhiy Arbuzov "a radikális erőket" okolja a vérfürdőért. "A tüntetők szégyent hoznak az országra" - mondta a Kyiv Post jelentése szerint.

9:53 Az 5-ös Csatorna hírtelevízió jelentése szerint a rendőrség körülzárta Lubny városát. Lubny kétszáz kilométerre keletre van Kijevtől. A jelentések szerint se ki, se be nem engednek senkit.

9:50 Mindeközben az ukrán rúdugrólegenda, Szergej Bubka az erőszak beszüntetésére szólított, írja a BBC.

9:49 Ezzel szemben a kijevi Michael azt mondja, hogy semmilyen megosztottság nincs, "csak egy gazemberekből álló kormány, ami minden áron hatalmon akar maradni. Nincs semmilyen meggyőződésük, nincs támogatásuk, csak szolgáik és zsoldosaik vannak".

9:46 Krim stabilan az elnök mellett van, legalábbis a szevasztopoli Kal a BBC-nek küldött levele alapján. Azt írja, hogy "a rendőrök és a hatóságok nagyon bátornak bizonyultak, hogy szembeszegültek a páncélozott, baseball-ütőkkel és Molotov-koktélokkal felfegyverzett erőszakos szélsőségesekkel. A washingtoni, londoni, berlini és párizsi hatóságok nem engedték volna, hogy náluk olyan barikádokat építsenek, mint Kijevben, vagy hogy erőszakosan fenyegessék a hatalmukat".

9:43 Janukovics elnök kedden egész nap nem reagált a nyugati diplomaták hívásaira, de ma a külügyminiszter, Leonid Kozsara találkozik a nagykövetekkel, írja a Kyiv Post.

9:38 A tüntetők elkezdték megszállni a határállomásokat a lengyel-ukrán határon, jelentette az ukrán Interfax a határőrségre hivatkozva.

9:36 Az ellenzéki tüntetők főhadiszállása, a szakszervezetek székháza a Majdanon teljesen kiégett, jelentette a BBC helyszíni tudósítója.

photo_camera AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

9:33 Az orosz többségű Krími-félsziget parlamentjének szóvivője, Volodimir Konsztantyinov viszont arról beszélt, hogy "kizárt minden tárgyalás, előrehozott választás addig, amíg a nyugati pénzen felfegyverzett töntetők nem teszik le a fegyvert és nem hagyják el az országot", írja a BBC.

9:30 Egy érdekes levél Ukrajna déli, papíron oroszbarát részéről: "A tiltakozások egy korrupt és bűnöző posztszovjet kormány allati nyomorult élet eredményei. Ebben egyáltalán nincs megosztottság Ukrajnában. Az egyetlen különbség abban van, hogy hogyan akarunk változtatni ezen. Donyeckben élek, higyjék el nekem, hogy itt sem támogatjuk a kormányt, csak reménykedünk a békés életben", írta Vjacseszlav a BBC-nek.

9:00 A BBC helyszíni tudósítója szerint ezekben a percekben nyugodt a Majdan. "Iszonyatos a kupleráj, sűrű fekete füst gomolyog, de nincs sok összecsapás" - írta.

8:55 Érkezik az erősítés a Majdanra, a Reuters jelentése szerint minden irányból "özönlenek" a terepszínruhás tüntetők, hogy megvédjék a teret.

photo_camera TOPSHOTS/AFP PHOTO/ ANATOLII BOIKO

8:52 A nyugat-ukrajnai Lvivben több ezer tüntető rohanta le a belügyi katonák laktanyáját. Több épületet fel is gyújtottak, írja a Kyiv Post.

8:47 Sűrű füst kavarog a tüntetések központja, a Majdan (Függetlenség tere) felett. A téren az ellenzék szerint harmincezren lehetnek a felgyújtott barikádok mögött. Az AFP jelentése szerint mindkét oldal felsorakozott, a rendőrök és a tüntetők is pajzsokkal állnak sorfalat.

8:30 A rendőrség magyar idő szerint hajnali háromkor indította az eddigi utolsó rohamát a Majdan ellen. A teret nem sikerült elfoglalni, de a Reuters jelentése szerint a harmadát megszállták. Robbanásokat lehetett hallani. Mindkét oldal használ Molotov-koktélokat és köveket, a rendőrök gránátokat is, amire a tüntetők petárdákkal felelnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.