Így zajlott a legvéresebb nap Ukrajnában

külföld
2014 február 20., 09:17
comments 282
  • Több tucatnyian halhattak meg csütörtök délelőtt a Kijev központjában kirobbant összecsapásokban.
  • A tűzharc minden előzmény nélkül, teljesen váratlanul robbant ki.
  • Estére összeült a parlament, visszahívták a belbiztonság embereit.
  • Az EU befagyasztotta a mészárlás felelőseinek számláit.
  • Janukovics külügyminiszterekkel tárgyal.

1:06 Csendesednek a dolgok, foglaljuk össze röviden, mi történt Ukrajna legvéresebb napján a Szovjetunió összeomlása óta. Csütörtök reggel váratlanul tűzharc tört ki Kijev központjában, miután ugyan tűzszünet volt, de a radikális Jobb szektor tagjai ezt magukra nézve nem tartották kötelezőnek. Megpróbálták áttörni a rendőrkordont az Október-palotánál, mire a rendőrök tüzet nyitottak. Ekkor viszont már nem csak a radikálisokat lőtték. Jó néhány videó született arról, ahogy mesterlövészek lőnek válogatás nélkül a tüntetőkre - eltaláltak például egy önkéntes medikát is, aki éppen a sebesülteknek segített, és végül csak kórházi beavatkozással tudták megmenteni az életét.

photo_camera Fotó: REUTERS/Yannis Behrakis

Az ukrán belügyminisztérium később elismerte, hogy éles lőszert használtak, de azt mondták, csak önvédelemből. Végleges adat még nincs, de az biztos, hogy több tucat ember halt meg, köztük rendőrök is.

Az ukrán parlament délután rendkívüli ülést tartott, melynek végén visszavonták a belbiztonsági erőket Kijevből. Ez az ellenzék győzelme volt, és még Janukovics pártjából is voltak, akik melléjük álltak.

Az elnök közben a Kijevbe érkezett három uniós külügyminiszterrel tárgyalt, igaz, ezalatt Putyinnal is beszélt telefonon. Állítólag belemenne abba, hogy előrehozott választások kövekezzenek. De könnyen lehet, hogy már nem az ő kezében van a döntés. Az EU közben arról döntött, befagyasztják azok számláit, akik felelősek a vérengzésért, és a vízumot is megvonják tőlük.

Ellentmondásos hírek érkeztek arról, valóban menekül-e az országból a politikai és gazdasági elit. Az biztos, hogy szokatlanul sok magángép szállt fel a kijevi repülőtéren. Utalnak arra jelek, hogy erősen inog Janukovics hatalma, de nincs még vége.

Nyugat-Ukrajnában pedig egyre több helyen veszíti el a hatalmát a fennálló hatalom.

A tudósítást ezzel mára befejeztük, viszontlátásra!

00:59 Összeomlott a közlekedés csütörtök este Lemberg központjában, miután közel ezer autós hajtott a városházához, hogy önkéntes rendfenntartó szolgálatra jelentkezzen a közhivatalok elfoglalása miatt rendőrség nélkül maradt város polgármesterének felhívására. Andrij Szadovij polgármester csütörtök esti videoüzenetében jelentette be, hogy Lembergben gyakorlatilag megszűnt a rendőrség, a közbiztonság fenntartása érdekében pedig "járőrszolgálatot ellátó osztagokat" hoznak létre, amelyekbe autós aktivistákat is várnak. (MTI)

00:53 Egész nap jöttek erről szóló képek, de mostanra egyértelművé vált, hogy az Ukrajna hotel (ahol a legtöbb külföldi tudósító lakik) gyakorlatilag kórházzá alakult, ahol a sebesült tüntetőket látják el. Rengeteg a fej-, szív- és nyaklövés. A halálos áldozatok száma még mindig nem végleges, a legóvatosabb becslés is 36-ról, de a legtöbben több mint hetven áldozatról beszélnek, csak csütörtökön.

00:46 A főtéren tüntetők elfogtak egy buszt, amin a belbiztonsági szolgálat emberei vannak. Egyelőre nem engedik továbbhaladni, de még nem egyértelmű, mit akarnak vele. Felmerült, hogy az elfogott hatóságiakért cserébe tüntetők szabadon engedését kérjék. Sokan dühösek, mások nyugtatni próbálják őket.

00:31 A véres csütörtök után a péntek a tanácskozásról szólhat. Rendkívüli gyűlést tart a krími parlament (a terület autonóm köztársaság Ukrajnán belül), hogy "megvitassák a terület jogállását". Az ukrán parlamentben pedig az alkotmánymódosítás lehetőségéről vitatkoznak majd, ami az ellenzék egyik fő követelése. A parlament csütörtökön arról is határozott, hogy folyamatosan üléseznek, amíg a válság tart.

00:21 Éjszaka a Majdanon.

photo_camera Fotó: MTI, Beliczay László

00:13 És hogy egy pillanatra se felejtsük el, hogy az ukrajnai tüntetéseken azért elég árnyalt a kép: a Lenin-szobrot döntő tömeg az ultranacionalista Jobb Szektor nevét skandálja, írja az Index.

00:09 Prágában így álltak ki a tüntetők mellett (a kép innen):

prague

00:04 Bár délután azt írtuk, mindhárom külügyminiszter ott marad Kijevben, Laurent Fabius francia politikus valójában elutazott este Kínába, egy "régóta betervezett látogatásra". Így csak német és lengyel kollégái maradtak ott. Megállapodásra egyelőre nem jutottak. Politikai menetrendet javasoltak a válság megoldására, ebből Janukovics állítólag arra lenne hajlandó, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Vitalij Klicsko ellenzéki vezető szerint a döntés Janukovics kezében van.

"Minden attól az embertől függ, akinek abszolút hatalma van."

(MTI)

23:45 Már csak ezért megérte fent maradni. Átlagos randi most Kijevben golyóálló mellénnyel, a Kiyv Post tudósítójának twitterén:

23:40

Kedves 444! Egész nap követtem az élő tudósítást, és én is pörögtem vele együtt, de most már érdeklődnék, hogy meddig érdemes még fent maradni

- kérdezhetnék tőlünk most jogosan. Pontos válasz sajnos nincs erre. A Majdanon úgy tűnik, ma éjjel kitart a tűzszünet, ott talán nem várható már nagyobb fordulat. Elvileg Janukovics közben egyeztet az ellenzékkel, ott még azért történhetnek érdekes dolgok. Politikai fejlemény talán várható, utcai harcászati reméljük, nem. De okozott már meglepetést Ukrajna.

23:33 Élő stream a szobordöntésről itt.

23:28 Ha minden igaz, a nyugat-ukrajnai Zsitomir városban éppen döntik le a Lenin-szobrot.

23:13 Azoknak a tömegeknek a kedvéért, akik szeretnek ilyesmit olvasni eredetiben, íme a mai uniós külügyminiszteri tanácskozás döntésének hivatalos szövege a szankciókról. Csak óvatosan kattintsanak, nehogy leszakadjon a szerver!

23:08 Azért Janukovics sem marad ki a történetből - az AP tudósítója szerint Joe Biden amerikai alelnök éppen most beszélt vele telefonon.

23:00 Na ezt nevezem támogató kiállásnak! Ukrán nemzeti színek (kék és sárga) Varsóban.

22:55 Így ünnepelte az ellenzék a parlamenti szavazás eredményét. Ehhez az is kellett, hogy Janukovics pártjából 34-en az ellenzékkel szavaztak (akiknek egyébként nagyob ritkán sikerül többségbe kerülniük bármilyen parlamenti szavazáson). Az elnöknek hivatalosan még alá kell írnia a határozatot, amit könnyen lehet, hogy nem fog megtenni, ettől függetlenül ez is újabb jele lehet annak, hogy kezdi elveszíteni a hatalmát.

photo_camera Fotó: REUTERS/Viktor Gurniak

22:48 Budapesten mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére az ukrán kisebbségi önkormányzatnál. (A kép innen.) mecses

22:39 A Majdanra közben elvitték több meggyilkolt tüntető holttestét, és a tömeg azt kiabálja: Hősök, mártírok!

photo_camera Fotó: REUTERS/Yannis Behrakis

22:34 A parlamenti döntés után a téren ünnepelnek, de a legfontosabb fejlemény talán nem is. Hanem az előbb leírt telefonbeszélgetések közül az, hogy Putyin közvetlenül Cameronnal és Merkellel tárgyalt. Ha elfogadjuk, hogy Putyin a helyzet meghatározó szereplője - és miért ne tennénk - akkor az, hogy már Janukovicson átnyúlva egyeztet, arra utalhat, hogy az ukrán elnök számára vége a történetnek. Ezek továbbra is csak morzsák - ahogy azt sem lehet tudni pontosan, tényleg menekül-e az ukrán elit -, de ezek is abba az irányba mutatnak, hogy valami hamarosan véget érhet.

22:15 Folyamatosan hagyják el a magánrepülők Kijev repülőterét. Ezek közül állítólag sokan a kormánypárt magas rangú politikusai. Ez alapján akkor arra is gondolhatunk, hogy kezd összeomlani a rendszer, de ezt a kijelentést még nem kockáztatnánk meg.

22:10 További hírek a parlamentből: hatályon kívül helyezték a szerdán bevezetett "terrorellenes műveletet". A 450 képviselőből 238 volt jelen, ők szinte egyhangúlag határoztak erről. A képviselők követelték, hogy minden katonai egység térjen vissza a laktanyákba. A határozatot még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek.

22:05 A Freedom House szerint Janukovics már nem legitim elnök. Bár viszonylag tisztességes módon került Ukrajna élére, folyamatosan felőrölte saját legitimitását - mondta David Kramer, az amerikai szabadságjogi civilszervezet elnöke. Szerinte a tiltakozások nem állnak le, amíg Janukovics hivatalban van, az EU részéről pedig teljesen elhibázott politika volt arra törekedni, hogy az ő elnöksége mellett alakuljon egy technokrata, átmeneti kormány.

Vlagyimir Putyin is figyeli, hogyan reagál Európa, és ha nem kellő határozottsággal, akkor olyan csatát veszítünk el, amelynek hosszú távú hatásai lesznek

- mondta Kramer. (MTI)

21:56 Ígértük, hogy tisztázni fogjuk, mi történt a délután meglőtt önkéntes lánnyal - kiderült, szerencsére túlélte a lövést, és kórházban van. Egyébként a tüntetések eleje óta kint van a Majdanon. Története itt olvasható.

21:45 A Financial Times szerint magas rangú orosz tisztviselők bíztatták Janukovicsot arra, hogy csapjon le a tüntetőkre.

21:40 A tüntetők egy része közben a tyituskinak nevezett fizetett provokátorok lebuktatásával és megbüntetésével van elfoglalva. Hogy kik ők, arról például itt lehet olvasni, arra pedig, hogy most mi történik velük, jó példa az, amit Földes András, az Index Kijevben lévő tudósítója írt: "Épp most kaptak el és hoztak be ide az elfoglalt városházára öt-hat tyituskit, vagyis a kormánypárt által pénzelt, civil ruhás provokátort, futballhuligánt. 15-20 harci ruhába öltözött, mellényt és sisakot viselő tüntető hozta be őket. Nem tudom, mi fog történni velük. Azt mesélték korábban, az elfogott tyituskik sorsa a nyilvános megszégyenítés, de azért néha jól meg is verik őket. Volt, hogy egy színpadra állították fel őket, ahol nyilvánosan bocsánatot kellett kérniük az ukrán néptől. És volt, hogy egy táblát akasztottak a nyakukba, azzal a felirattal, hogy "300 hrivnyáért elárultam Ukrajnát". Aztán így vitték őket végig az utcákon. Most egy húsz év körüli gyereket visznek fel a színpadra, terepruha van rajta és sír. Hoznak egy másikat is, összesen ötöt, ha jól látom. Valamilyen népítélet szerű dolog lesz ebből, őket is mindjárt nyilvánosan megszégyenítik. Közben mellettem azt mesélik, ezek a tyituskik korábban megrohamoztak egy kijevi egyetemi kollégiumot."

21:35 Az ukrán parlament megszavazta, hogy

  • visszavonják a belügyi egységeket Kijevből
  • megtiltják a tüntetők elleni fegyverhasználatot
  • elítélik az erőszakot.

(BBC)

21:32 Meg nem erősített hírek szerint Vlagyimir Ribak, az ukrán parlament elnöke Budapestre utazott. Más hírek szerint ő nem, csak a családja.

21:22 Újabb hivatalos ukrán belügyi magyarázat született arra, miért kellett éles lőszert használni a tüntetők ellen. Korábban ez még csak annyi volt, "önvédelemből" volt erre szükség, ez most annyival kibővült,

így tudták csak megvédeni a fegyvertelen rendőröket visszavonulás közben a mesterlövészek és szélsőségesek ellen.

Ezeken a videókon mondjuk ennek a tökéletes ellentéte látszik.

21:15 Ki beszélt kivel telefonon csütörtökön?

  • Janukovics Putyinnal biztosan, még aközben is, amikor az ukrán elnök az európai külügyminiszterrel tárgyalt.
  • Angela Merkel Barack Obamával, akik arról beszéltek, hogy meg kell állítani az erőszakot.
  • Vlagyimir Putyin Angela Merkellel és David Cameronnal, akiknek azt mondta, meg kell állítani a vérontást, stabilizálni a helyzetet, és "elnyomni a szélsőséges és terrorista támadásokat".

21:05 Közben megérkezett a Vice magazin videója arról, mi történt január óta Ukrajnában:

20:52 Pénteken Budapesten az Egyetem téren gyújtanak gyertyát az áldozatokért, és állnak ki a kárpátaljai magyarokért.

20:42 Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter arról twittelt, hogy úton vannak az ellenzékkel folytatott tárgyalásról vissza Janukovicshoz. "Haladtunk, de maradtak fontos különbségek" - írta. Most jön az újabb kör az ukrán elnökkel. Persze valószínűleg "a komoly különbségek" most már azt jelentik, hogy az ellenzéknek más nem elfogadható, mint Janukovics lemondása. Arra viszont kicsi az esély, hogy ez most rögtön megtörténjen. Már amennyire ez innen Budapestről látszik.

20:34 A kelet-ukrajnai Poltavában csütörtök este ellenzéki aktivisták elfoglalták a megyei közigazgatás épületét - írja az Ukrainszka Pravda. Egy aktivista szerint kisebb ostrom után a rendvédelmiek ellenállás nélkül elhagyták az épületet. Poltavában már szerdán is megpróbálták elfoglalni a megyei közigazgatás épületét, de akkor a rendőrségnek sikerült kiszorítania a botokkal, kövekkel, különféle tárgyakkal felszerelkezett támadókat. Akkor öt rendőr sérült meg. A rendőrség és az ellenzéki aktivisták csütörtökön megállapodtak, hogy közösen fognak járőrözni az utcákon. Február 18-án és 19-én, a kijevi összecsapásokkal egy időben ellenzéki aktivisták elfoglalták a Kárpátalja, Volin, Lemberg, Ivano-Frankivszk és Ternopil megyei közigazgatási épületeket. (MTI)

20:30 Így telik egy véres nap estéje Kijev központjában a Reuters képei szerint: General view shows anti-government protesters gathering around tents and barricades near Independence Square in central Kiev

An anti-government protester sets up a barricade using bricks in central Kiev

Anti-government protesters push a cart with bags filled with stones to build barricades in central Kiev

Anti-government protesters pass on bricks to help comrades to set up a barricade in central Kiev Anti-government protesters sit in front of a barricade in central Kiev

20:15

Az erőszak azonnali beszüntetése az első számú cél

- ezt pedig Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilatkozta Brüsszelben az MTI szerint. "A második fő cél a politikai párbeszéd megkezdése, a harmadik pedig Ukrajna európai integrációs folyamatának az újraindítása." Ezen kívül ismertette a találkozó eredményeit.

20:08 Jöjjenek újabb részletek az uniós szankciókról. A külügyminiszterek találkozóján egyhangúan fogadták el az intézkedéseket. A brit külügy közlése szerint a vagyonbefagyasztás és a vízummegvonás azokra a tisztviselőkre vonatkozik majd, akik az "emberi jogi jogsértékesért felelősek a kormányellenes tüntetőkkel szemben." Az intézkedések pontos tartalma (például azok időtartama) még annak függvényében változhat, hogyan alakulnak az események.

"Nem lehet terroristáknak nevezni a tüntetőket. Nagy részük egyszerűen csak jobbat akar az országának"

- mondta William Hague brit külügyminiszter.

20:03 Sajnos nincs idő a Lucas-cikk mellett ezt is lefordítani, de ajánljuk Timothy Snyder történész írását is az angolul tudóknak és az ilyesmire fogékonyknak ukrán-témában a New York Review of Bookson, ami többek között arról szól, miért lehet példa a tüntetők bátorsága.

19:54 Tüntetők imádkoznak az áldozatok mellett.

photo_camera Fotó: Reuters

19:51 A francia-lengyel-német külügyminiszter-trió éjszakára is Kijevben marad. Kemény, egész éjszakás tárgyalásokra számítanak.

19:48 Korábban feszegettük a kérdést, hogy kik is lesznek pontosan a mészárlás felelősei. Ehhez valamivel közelebb visz Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitika EU-főképviselő nyilatkozata:

"Amikor találkoztam Viktor Janukoviccsal, világossá tettem, hogy elsősorban egy kormány felelőssége az, hogy biztosítsa állampolgárai biztonságát. El kell érnie, hogy biztonságban legyenek, és ha nincsenek biztonságban, akkor azért kell dolgoznia."

19:38 Janukovics állítólag hajlandó lenne beleegyezni egy előre hozott parlamenti- és elnökválasztásba. Ezt Donald Tusk lengyel miniszterelnök mondta, akinek külügyminisztere (német és francia kollégájval együtt) ma tárgyalt az ukrán elnökkel. A választásokat idén tartanák meg. Igaz, erről egyelőre semmilyen konkrét megállapodás nem született. (Reuters)

19:30 Egyperces gyászszünettel kezdődött a Dnyipro-Tottenham Európa Liga-meccs. Mindkét csapat játékosai fekete karszalagot viselnek az áldozatok tiszteletére. A hazai csapat szurkolóinak egy része bojkottálja a mérkőzést.

19:14

Oroszország békés, demokratikus ország. A nemzetközi problémákat és konfliktusokat inkább politikai, mint katonai eszközökkel kell megoldani

- közölte egyszercsak twitterén az orosz külügyminisztérium.

17:56 A belügyi erők letették a fegyvert az észak-ukrajnai Luckban. (Kiyv Post)

17:50 Állítólag Janukovics családja már menekül a népharag elől. Oleg Ljasko ukrán képviselő szerintaz elnök két fia a donyecki repülőtéren szállt fel. (Index, gazeta.ua)

17:40 Orosz küldöttség is érkezik Kijevbe, Viktor Janukovics kérésére. Putyin Vladimir Lukin emberi jogi ombudsmant küldi a helyszínre, a hírek szerint már úton is van. Maga Putyin szóvivőjén keresztül korábban azt üzente, a szélsőségeseket tartja egyedüli felelősnek. Elismerte, hogy beszélt telefonon Janukoviccsal (a vele találkozó uniós külügyminiszterek szerint tárgyalás közben is többször beszélt vele), de "nem adott neki utasításokat, vagy tanácsokat".

17:35 És mi történik közben Kárpátalján? A közvetítésben korábban már utaltunk arra, hogy a kijevi fejlemények mellett ez lesz az egyik fő kérdés a közeljövőben. Gazda Albert a Cinken azt írja:

mindenki azt mondja, nyugalom van, de az újságok elkezdtek nyugtalanító híreket közölni.

Érdemes elolvasni a teljes posztot.

17:32 Az eheti Economist nem finomkodott annak kifejezésével, kit tart felelősnek az ukrán helyzetért.  

Putyin pokla:

putin

17:28 Az Együtt-PM szolidaritási akciót szervez az Ukránok Országos Önkormányzata előtt ma estére.

17:25 A Fehér Ház felszólította Janukovicsot, hogy vonja vissza a biztonsági erőket Kijev belvárosából, és oldja meg a válságot politikai eszközökkel. A közlemény szerint felháborítónak tartják, hogy az ukrán kormány gépfegyverrel öli saját népét. Arra is felszólítják az ukrán vezetést, hogy ne vessék be a hadsereget.

17:23 A cikk tetején lévő élő streamen most a parlament ülését lehet követni. A 450-ből 227 képviselő van jelen.

17:18 Így jöttek ki a külügyminiszterek a tárgyalásról Janukoviccsal.

17:00 Duncan Crawford BBC-tudósító szerint most viszonylagos nyugalom van a fővárosban a vérengzés után. A hangulaton viszont érezhető, hogy mindenki újabb erőszaktól tart. Tegnap este, amikor befejeztük a tudósítást, még tűzszünet volt - ma már nem nagyon számítunk ilyesmire.

16:59 Egyelőre különféle adatokat lehetett olvasni arról, hányan haltak meg a csütörtöki összecsapásokban. Végleges szám a kaotikus helyzetben egyelőre nincs, de az biztos, hogy több tucat halálos áldozat van.

photo_camera REUTERS/Yannis Behrakis

16:48 Közben ülésezni kezdett az ukrán parlament.

16:46 És hogy a nap másik fontos hírét, illetve a szabad verseny világát is összekapcsoljuk az ukrán helyzettel: a Facebook bejelentette, hogy 19 milliárd dollárért megveszi a WhatsAppot. Ennek alapítója pedig egy ukrán emigráns, Jan Koum. Már az üzlet bejelentésekor is összehasonlítottuk azzal, hogy ez 1,3 paksi atomerőmű ára, de hogy az ukrán szempont is meglegyen: az több pénz, mint amennyit Putyin ígér az ukrán kormánynak.

16:40 A francia és lengyel külügyminiszterek befejezték a tárgyalást Janukoviccsal. Most az ellenzék képviselőivel találkoznak.

16:29 Egyébként ma meccs is van Ukrajnában, az FK Dnyipro Dnyipropetrovszk a Tottenhamet fogadja Európa Liga-meccsen. A Dnyipro szurkolói azt mondják, bojkottálni fogják a meccset.

"Nem nézhetünk focit, amikor ezt történik az országban, amikor emberek halnak meg"

- mondta egy szurkoló a BBC tudósítása szerint.

16:23 Hogy milyen az élet egyébként Kijevnek azokon a részein, ahol nem zajlanak harcok? Az Index egyik olvasójának beszámolója szerint: "Elmentem kicsit körülnézni a városban. A belvárosból kifelé lassú a haladás autóval, dugó van, a metróvonalon minden buszmegállóban (szintén a városból kifelé) hatalmas tömegek állnak a metró leállítása miatt, az emberek kiállnak még stoppolni is, mert nem férnek fel a tömött járatokra. Az üzletekben hosszú sorok, a polcok kezdenek  kiürülni, mindenki 5-6 telitömött zacskóval jön ki az élelmiszerboltból. A húspulton már alig lézeng 1-2 termék. A benzinkutaknál 20-30 autó áll sorban. Az ATM-eknél, amelyik még működik, szintén sorok állnak."

16:19 Így készülnek a barikádok. A BBC tudósítójának twitteréről.

16:06 Az utolsó megmaradt fa a Majdanon.

16:03 Következzen néhány friss kép a csütörtöki eseményekről.

photo_camera REUTERS/Andrii Skakodub/Pool
photo_camera Jeff J Mitchell/Getty Images
photo_camera Jeff J Mitchell/Getty Images
photo_camera Jeff J Mitchell/Getty Images

15:57 Orbán Viktor csütörtök délután helyszíni szemlét tart a magyar-ukrán határon. "Ellenőrzi a magyar hatóságok, közegészségügyi intézmények felkészültségét, és találkozik a helyi biztonsági erők vezetőivel", közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. (MTI)

photo_camera Orbán Viktor Facebook-oldaláról

15:50 A belügyminiszter az AFP-nek arról beszélt, a rendőrség önvédelemből használ éles lőszert. Szerinte a hatóságok élete és biztonsága érdekében van erre szükség.

15:44 "Kárpátalján a megyei tanács szabadnak nyilvánította magát és a megyét Viktor Janukovics uralma alól, jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség" - írtuk korábban, ennek pedig komoly jelentősége lehet akkor is, ha Kijevben leverik a lázadást. Jóslatokig semmiképp sem merészkednénk, de Nyugat-Ukrajnát jó eséllyel akkor is sokkal nehezebb lesz most már pacifikálni, ha a fővárost brutális eszközökkel igen. A kárpátaljai képviselők közben kiléptek a Régiók Pártjából.

15:40 Fejlemény a lelőtt önkéntes lány ügyében: újabb Twitter-posztok arról szólnak, hogy valóban súlyos a sérülése, de nem halt meg, műtéttel mentették meg az életét. Amint biztosat tudunk, jelezzük.

15:34 Dokumentumokat égetnek a belbiztonság kijevi központjának hátsó udvarán. (via euromaidan twitter)

15:28 A Majdanon agyonlőtt 21 éves önkéntes, Olejsza Zsukovszkaja lehet a vérengzés egyik szimbolikus alakja. Fotói máris végigfutottak a közösségi médián: oleysa2 oleysa 1

15:26 A CNN már legalább száz halottról és ötszáz sebesültről beszél.

14:57 A beszámolók szerint a rendőrök egy 21 éves medikát, a Majdanon önkéntesként segítő Oleszja Zsukovszkaját is agyonlőtték. Az utolsó posztja a Vkontakte közösségi oldalon és a Twitteren ennyi volt:

"Haldoklom"

 

Ezzel a drámai képpel át is adnám a szót Plankó Gergőnek. A délelőtti eseményekről én, Király András tudósítottam.

14:39 Kárpátalján a megyei tanács szabadnak nyilvánította magát és a megyét Viktor Janukovics uralma alól, jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. Hogy ez mit jelent, arról fogalmam sincs.

Olyan vérfürdőt, ami csütörtök délelőtt volt Kijevben, régen látott Európa. Megrázó képsorozat az ukrán tömegtüntetések legvéresebb napjáról.

photo_camera AFP PHOTO / ALEXANDER CHEKMENEV

14:36 Hirtelen nagyon sok felújítanivalót talált a Nyugat-Ukrajnából Kijevbe tartó vasútvonalakon az ukrán állami vasúttársaság, az Ukrzaliznyicja. Legalábbis ezzel indokolják, hogy miért nem jár a legtöbb vonat, és miért késik rengeteget az a néhány, ami mégis elindult.

14:33 Közben a kijevi parlamentben, pár száz méterre a vérfürdő helyszínétől már gyülekeznek az ellenzéki képviselők a rendkívüli ülésre, aminek az összehívását még Janukovics pártjának tíz képviselője is támogatta. A cél az elnök hatalmának a korlátozása. (Reuters)

14:31 Így pihenik ki az oszlatás és lövöldözés okozta fáradalmaikat a Berkut rohamrendőralakulat rendőrei:

kijev2

14:12 Valaki egy magángépen Kijevből Bécsbe próbált repülni, de az osztrákok nem adtak neki leszállási engedélyt és visszafordították. Hogy ki lehetett, nem tudjuk. Csak annyi biztos, hogy az EU éppen utazási szankciókat készül bevezetni az ukrán vezetéssel szemben.

14:10 A Reuters megszerezte az EU külügyminiszteri tanácsának határozattervezetét. Ebben az áll, hogy az EU támogatja az ukrán vezetőkkel szembeni utazási szankciókat. Emellett fegyverembargót vezetnének be Ukrajnával szemben. Ez csak egy tervezet, még változhat a szövege.

14:06 Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Janukovics elnökkel. Azt mondta neki, hogy az időhúzással csak tüzeli a konfliktust. Sürgette, hogy fogadja el az EU ajánlatát, ami közvetítene a kormány és az ellenzék között.

14:02 Ahogy azt több kommentelőnk is észrevette, a közvetítésben korábban mesterlövészpuskának véltem egy légpuskát. Elnézést kérek. Több tüntetőnél van ilyen, a hatalmas távcső zavart össze. Azt mondjuk nem értem, hogy minek járkálnak ilyennel, egy légpuskával semmiben sem tudnak kárt tenni, viszont okot adnak arra, hogy rájuk lőjenek - bár tény, hogy a felvételek alapján az ukrán karhatalmisták nem nagyon keresik az ürügyet.

13:56 Az orosz Komszomolszkaja Pravda újságírója, Dmitrij Sztesin is arról ír, hogy a karhatalmisták a golyóálló mellényt is átütő lövedékeket használnak. "Egyesével szedik le a tüntetőket, a golyó átüti a mellényüket."

13:52 Ungváron átállt a rendőrség. Több ezer tüntető előtt fogadtak hűséget a népnek. Nyugat-Ukrajna amúgy stabilan az ellenzéké, szerdán már Ivano-Frankivszkban és Lvivben is átálltak a rendőrök. (MTI)

13:49 Két órát már tárgyalt Janukovics elnökkel a francia, a német és a lengyel külügyminiszter. Magyar idő szerint tízkor kezdődött a megbeszélés, most éppen szünet van, de a BBC tudósítója szerint perceken belül újrakezdődik a tárgyalás.

13:46 A belügyminiszter szóvivője, Valerij Mazan szerint a tüntetők meggyalázták a nemzeti gyásznapot. "Lőnek a rohamrendőrökre és a karhatalmistákra. Húsznál is több sérült rendőrt szállítottak már kórházba" - mondta a tévében is közvetített beszédében. A képen a másik oldal, a tüntetők áldozatait láthatják:

photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

13:44 Klicsko még azt is mondta, hogy a parlamentnek össze kell ülnie és az elnöki hatalom korlátozásával véget kell vetnie a válságnak. Janukovicsot előrehozott elnökválasztás kiírására szólította. A népnek meg azt üzente, hogy fogjanak össze barátaikkal és szomszédaikkal, hogy meg tudják védeni az életüket, egészségüket és tulajdonukat.

"Mindannyiunk kötelessége, hogy megállítsuk a vérfürdőt."

13:41 Vitalij Klicsko szerint a mai a döntő ütközet:

"Tisztelt ukránok, a mai a döntő nap. A vérfürdő folytatik. A kormány véres provokációhoz folyamodott a világ szeme láttára. Felfegyverzett huligánokat eresztettek szabadon az utcákon, hogy embereket öljenek, azt a látszatot keltve, mintha ez a polgárok közti összecsapás lenne. De tervük kárhozatra ítéltetett."

13:30 A Radio Szvoboda videója a Kalasnyikovval és mesterlövészpuskával lövöldöző rendőrökről:

13:20 Az orosz külügyminiszter "zsarolásnak" minősítette, hogy a nyugati országok utazási szankciókat vezetnének be az ukrán kormány tisztviselőivel szemben.

Amúgy Oroszország 15 milliárd dolláros kölcsönt ígért Ukrajnának, aminek a részleteit visszatartja és követelései teljesítéséhez köti az utalást.

13:11 Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint a zavargások kezdete, vagyis kedd óta összesen 35-en haltak meg. Ma reggel, a tűzharc előtt az ukrán kormány 28 halottról beszélt, tehát ma a hivatalos közlés szerint 7-en haltak meg. Ehhez képest az AP jelentése szerint csak a Majdanon 22 halott volt ma. (MTI, AP)

Az ukrán egészségügyi minisztérium közléséhez a magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy csak ezen a fotón legalább kilenc holttest látható:

photo_camera REUTERS / Maks Levin

13:07 Itt az átállt kijevi vezető, Volodomir Makejenko közleménye:

"Elnök úr, személyesen Önt és a biztonsági szolgálatok vezetőit szólítom: a mai kijevi események az egész ukrán nép tragédiája. Készen állok rá, hogy mindent megtegyek a testvérgyilkosságok és a vérfürdő megakadályozásáért."

12:49 A Kyiv Post újságírója bejutott a tüntetők fogolytáborába, az Ukrán házba, ahol az elfogott rendőröket őrzik. A legtöbb fogoly 18-19 éves rendőr, akinek nem volt fegyvere, csak gumibotja. A többségük már vagy egy napja enni sem kapott - nem a tüntetők éheztetik őket, legtöbbjüket csütörtök délelőtt fogták el. A sebesültjeiket a tüntetők orvosai látják el.

"Hogy mi lesz a sorsuk? A tüntetők szerint attól függ, hogy mire jutnak tárgyalásaikon a tüntetők a kormánnyal" - írja Darina Sevcsenko.

12:44 Kijev kormánybiztosa is elpártolt Janukovicstól. Volodomir Makejenko a városi adminisztráció vezetője - őt nem választották, hanem az elnök nevezte ki - kilépett a Régiók Pártjából. Egyben elrendelte, hogy indítsák újra a kijevi metrót, amit még kedden zártak le a hatóságok. (Interfax Ukrajna)


12:37 Így lövik a mesterlövészek a tüntetőket Kijevben:

kijev_sl

Erős idegzetű olvasóink itt a teljes videót megnézhetik. Felkavaró képek halálos áldozatokról.

12:30 Az Amnesty International szóvivője, Maxim Tucker helyi forrásoktól úgy tudja, hogy a nagyközönség előtt lezárt kijevi metrót a rohamrendőrök szállítására használják:

12:27 Az ukrán Interfax jelentése szerint Arszenij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt vezetője szerint is az Ukrajna szálló tetejéről lövik a belügyi mesterlövészek a tüntetőket:

"Követelem, hogy az elnök rendelje el azoknak a letartóztatását, akik kiadták a tűzparancsot. Követelem, hogy fejezzék be a békés tüntetők mészárlását"

12:25 Közben a krími parlament házelnöke már Ukrajna szétesését vizionálja:

"Van rá esély, hogy az ország szétszakadjon. Legalábbis errefelé haladunk."

A Krím-félsziget lakóinak nagy többsége orosz.

12:23 BRÉKING! Tíz kormánypárti képviselő is csatlakozott az ellenzéki pártokhoz, rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték, ahol az elnök hatalmát korlátoznák.

12:15 Arszenij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt vezetője elismerte, hogy a politikusok "nem urai a helyzetnek", nem tudják kordában tartani a tüntetőket. "Fegyvermentes övezetet kell létrehozni és a konfliktust át kell tenni az utcáról a parlamentbe" - mondta. (MTI)

photo_camera REUTERS / Yannis Behrakis

Halottak, életmentők és foglyul ejtett rendőröket vezető tüntetők Kijevben. A Russia Today csütörtök délelőtti videós összefoglalója.

12:12 A majdani tüntetők "önvédelmi alakulata" - ez jellemzően a Jobb szektor nevű szurkolói csoportot jelenti - kész tűzszünetet kötni, jelentette a BBC. Azt írják a Facebookon, hogy ha a rendőrség nem lő, akkor "mindent megtesznek a vérfürdő megállításáért és garantálják a vezető kormánytisztviselők biztonságát".

11:54 A Guardian tudósítója, Kateryna Kruk szerint a mesterlövészek az Ukrajna szálló tetejéről lövik az Insztitutszkaja utcát. A BBC tudósítója, Duncan Crawford fényképe alapján az Ukrajna szállót is lövik valakik:

11:50 A majdani tüntetők orvosi stábja szerint 13 olyan halálos áldozat van, akikkel egy-egy golyó végzett - ez arra utal, hogy őket mesterlövész ölte meg célzott lövéssel. (Interfax Ukrajna)

11:48 Az ukrán belügyminiszter szóvivője szerint a tüntetők egy rendőrt agyonlőttek, 28-at megsebesítettek. Mármint a 28 sebesültet is golyó találta el. (AP)

11:46 A Kyiv Post korábban már írt arról, hogy a rendőrök páncéltörő lőszert használnak, amivel át tudják lőni a golyóálló mellényt is. Újságírójuk, Christopher Miller le is fotózta az átlőtt mellényt:

11:42 A tüntetők tényleg felfegyverkeztek. A Reuters felvételén egy tüntető mesterlövészpuskát légpuskát* tart a kezében (rosszul):

photo_camera REUTERS/Maks Levin

*JAVÍTÁS: Régi indexes kollégám, Kolbert András hívta fel a figyelmem, hogy a képen egy távcsöves légpuskával lő a tüntető, amivel legfeljebb kisebb madarakat tudna megölni. Elnézést a hibáért.

11:39 Janukovics pártjának egyik vezető politikusa, Szerhij Tyihjipko legfrissebb Facebook-posztjában az ellenzék mellett Janukovicsot és a kormányt is bírálta, írja a BBC. Ezt írta:

"Az elnök, a házelnök, az átmeneti miniszterelnök és az ellenzék vezetői teljesen elvesztették az irányítást."

11:37 A Kyiv Post tudósítása szerint a tüntetők foglyul ejtettek ötven rendőrt. Az egyikükről képet is közöltek:

kijev0220_11

11:30 Az Ukrajinszka Pravda hírszájt jelentése szerint "40 vagonnyi katona" tart Kremencsukból Kijevbe.

11:23 A Reuters szemtanúk beszámolójára hivatkozó jelentése szerint csak a Majdanon 21 holttest fekszik.

photo_camera REUTERS / Vasily Fedosenko

11:11 Janukovics közleménye szerint "több tucat rendőr" vesztette életét a csütörtöki összecsapásokban. (Reuters)

Ha igaz, amit Janukovics mond, akkor ötvennél is több halottja lehet az összecsapásoknak, mert a Majdanon és a környező szállodákban nem rendőrök holttesteit látták a tudósítók.

photo_camera (LOUISA GOULIAMAKI / AFP)

11:10 Janukovics azt mondta még, hogy az ellenzéki vezetők tűzszünete átverés volt, amit arra használtak, hogy felfegyverezzék a tüntetőket. (BBC)

11:09 Megszólalt Janukovics elnök:

"A tüntetők kezdték az offenzívát. Szervezett csoportként mködnek. Fegyvereket használnak, mesterlövészpuskákat is. Őlni akarnak."

11:06 Az EU-s külügyminisztereknek még mindig nem sikerült Janukoviccsal találkozniuk - az ellenzéki pártvezérekkel már tárgyaltak. Frank-Walter Steinmeier, a német külügyminiszter a BBC tudósítása szerint az erőszak azonnali leállítását követelte:

"Nagyon is tudjuk, hogy látogatásunk nehéz időszakban történik. Természetesen nem vagyunk biztosak benne, hogy mit érhetünk el, de az elmúlt napokban látottak alapján nem hagyhatunk ki egyetlen esélyt sem, hogy békére szólítsunk."

11:05 A legtöbb tüntetőt az Október-palota közelében lőtték le. Itt próbálták csütörtök délelőtt áttörni a tüntetők a rendőrkordont.

photo_camera REUTERS / Maks Levin

11:00 A Kyiv Post összesítése szerint már 35 halálos áldozata lehet a csütörtök délelőtt kirobbant tűzharcnak Kijev központjában:

  • Újságírójuk 10 holttestet számolt össze a Majdanon lévő Ukrajna Hotel lobbijában;
  • egy másik tudósítójuk hármat a Hrescsatyik utcában, a közeli Kozatszki Hotelbe pedig hét holttest érkezhet ezekben a percekben;
  • a Reuters fotósai a téren 15 holttestet láttak;

A Post tudósítása szerint a legtöbb áldozat civil, és lőtt seb okozhatta halálukat. Az egyik halott tüntető golyóálló mellényt viselt, de a lőszer ezen is áthatolt.

10:53 Több halálos áldozata is van az összecsapásoknak, a BBC és a Reuters jelentései alapján akár húszan is életüket veszthették. A Reuters fotósai többüket le is fényképezték:

photo_camera REUTERS/Konstantin Chernichkin
photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili
photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

10:47 A Kyiv Post, az egyik legjobbnak bizonyuló ukrajnai forrás fotósának sikerült lefényképeznie a rendőrség mesterlövészeit:

10:46 Újabb fordulat az orosz külpolitikában: Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szerint Oroszország csak akkor tud teljes értékű kapcsolatot fenntartani Ukrajnával, ha annak a vezetése "jó állapotban" van. (BBC)

10:44 A BBC egyik kijevi tudósítója, David Stern szerint kevés a remény rá, hogy normalizálódjon a helyzet. Szerinte most már lehetetlen tűzszünetet kötni. "Az Insztitszkaja utcáról a Majdan térig hallatszik a fegyverropogás. A tér és a szükségkórházak tele vannak halottakkal és súlyos sérültekkel" - írja.

10:36 Sikorski lengyel külügyminiszter ezt a képet küldte Janukovics elnöki palotája elől:

10:32 Janukovics elnök a Majdan közelében találkozott volna három európai külügyminiszterrel. Az egyikük, a lengyel Radosław Sikorski folyamatosan twitterezik. Legutóbbi posztja szerint az ukrán hatóságok pánikolnak, a találkozót pedig áthelyezték egy másik helyszínre:

10:29 A Reuters fotósa legalább 15, ponyvákkal letakart holttestet látott a Majdanon.

10:28 A tüntetők a pódiumról megadásra szólítják a rendőröket, amnesztiát igérnek nekik. A társaikat pedig a barikádok megerősítésére buzdítják. (Reuters)

10:26 A harcok teljesen váratlanul robbantak ki, egyelőre még nagyon kevés az információ. Ezek a Reuters legfrissebb képei a helyszínről:

photo_camera REUTERS / David Mdzinarishvili
photo_camera REUTERS / David Mdzinarishvili
photo_camera REUTERS / David Mdzinarishvili

10:22 A Reuters friss felvételén látható, ahogy a tüntetők egy sebesült társukat próbálják kimenteni a frontvonalból:

photo_camera REUTERS / Vasily Fedosenko

10:20 A BBC helyszíni tudósítója, Kevin Bishop azt írja, hogy a szállodája előterében legalább öt holttest van.

10:19 Szemtanúk szerint legalább tíz, letakart holttest fekszik a Majdanon. (MTI)

10:07 Fegyveres összecsapás robbant ki Kijev központjában, a parlament és a miniszterelnöki hivatal közelében:

  • Az éjjel az ellenzéki pártok vezetői tűzszünetről állapodtak meg Janukovics elnökkel.
  • Az ellenzéki pártoknak viszont alig van befolyásuk a Majdanon gyülekező csoportokra, elsősorban a Jobb szektor nevű szurkolócsoportra.
  • Ennek a vezetője, Dmitro Jaros csütörtök reggel azt közölte, hogy ők senkivel sem állapodtak meg és nem is hajlandók betartani a fegyvernyugvást.
  • Ezután összecsapások robbantak ki. A rendőrök hanggránátokkal támadtak, a tüntetők Molotov-koktélokat dobálnak.
  • A hatóságok kiürítik a miniszterelnökséget és a parlamentet.
  • A tüntetőknek állítólag éles lőszerük és fegyvereik is vannak.

Elméletileg csütörtökön béke lett volna, és diplomáciai egyeztetések. Az ukrán válság miatt mélypontra süllyedt Obama és Putyin viszonya.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.