Világhírű jogász és közgazdász állt ki a marihuána legalizációja mellett

életmód
2014 február 24., 08:47
comments 152

Napjaink két legelismertebb jogásza és közgazdásza, Richard Posner és Gary Becker közös blogján érvel a törvényes szívás mellett.

Úgy tűnik, a marihuána törvényes tilalmának napjai, akár szabadidős, alár orvosi felhasználásról van szó, meg vannak számlálva

– írja Richard Posner 75 éves jogász, közgazdász, a chicagói körzeti szövetségi bíróság bírája, a Chicagói Egyetem professzora. Posner a Yale-en, majd a Harvard jogi karán végzett, számos nagy hatású könyv szerzője (A kapitalista demokrácia válsága; Az igazságszolgáltatás közgazdaságtana).

Richar Posner érvei:

  • A marihunána tudatmódosító drog, de jóval veszélytelenebb az alkoholnál.
  • Kevés bizonyíték létezik arra, hogy kapudrog lenne a veszélyesebb anyagok használatához.
  • Bár a tiltás sokakat eltántorít, az addikcióra hajlamos fiatalokat valószínűleg nem.
  • A legalizáció magas adók hiányában kétségtelenül növelné a felhasználók számát, de a függőkét nem.
  • A legalizáció felszámolná a feketepiacot.
  • Az amerikaiak 58 százaléka támogatja a marihuána legalizációját, ennek ellenére évente 750,000 embert tartóztatnak le miatta, 90 százalékukat birtoklás és nem terjesztés miatt.
  • A piac 36 milliárd dolláros. A marihuánára kivetett 33 százalékos forgalmi adó 12 milliárdos költségvetési bevételt jelentene. További 7,6 milliárdot lehetne megspórolni a rendőrség, az ügyészség és a börtönök költségein.
  • Bár a dekriminalizáció nettó haszonnal járna, nincs szükség a marihuánafogyasztást legalizáló átfogó szövetségi törvényre. Egyrészt azért, mert bár húsz amerikai államban orvosi célra, két államban, Washingtonban és Coloradóban már szabadidős célra is szabad marihuánát fogyasztani, vannak államok, ahol nagy az ellenállás. Másrészt mert a marihuánaellenes törvényeket a legalizáció miatt amúgy is egyre nehezebb lesz betartatni azokban az államokban, ahol még érvényben vannak.

A maruhuána dekriminalizációja olyan sok hathatós előnnyel jár, hogy nehéz megérteni az erős ellenállást

– írja Gary Becker a Chicagói Egyetem 84 éves közgazdaságtan- és szociológiaprofesszora. Becker a Princetonon végzett, PhD-jét Chicagóban szerezte, tanított a Columbián is. Konzervatív politikai nézeteiről ismert. 1992-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott.

Gary Becker érvei:

  • Nincs szükség átfogó szövetségi szabályozásra, hagyni kell, hogy az egyes államok maguk döntsenek.
  • A legalizáció nagy segítséget jelentene Mexikónak, ahol a drogkereskedelemből gazdagodó kartellek háborúi már eddig is tízezrek életét követelték.
  • A függőket sokkal jobban lehetne segíteni egy nyílt rendszerben. A klinikák most nem szívesen foglalkoznak illegális anyagok fogyasztóival, az Anonim Alkoholistákhoz hasonló önsegítő csoportok működése is nehézkes.
  • A dekriminalizáció csökkenti a függők arányát. Több orvosi és szervezeti segítséghez juthatnak.
  • Magas adókkal csökkenthető a marihuánafogyasztás. Minél magasabb az adó, annál kevesebb fű fogy.
  • A marihuána üldözésére fordított költségek helyett az adók révén bevétel keletkezik.
  • Az adóbevételeket a függők kezelésére lehet fordítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.