Csendben háború alakulhat Ukrajnában

külföld
2014 február 28., 21:58
comments 39

"Megkértük az ENSZ biztonsági tanácsát, hogy annyira vegyék komolyan a szituációt, amennyire az komoly. Veszélyes a helyzet a nemzetközi békére nézve", mondta Jurij Szergejev, Ukrajna nagykövete az ENSZ-hez. A helyzet pedig tényleg kezd komoly lenni.

Azt is elmondta, hogy orosz katonai helikopterek és szállítógépek léptek be Ukrajna légterébe, hogy a Krímre induljanak. Szevasztopolban van egy nagy orosz katonai támaszpont. Állítólag rengeteg katonát hoztak a térségbe, akik lezárták a reptereket. 

photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

Ukrajna ideiglenes elnöke szerint Oroszország megpróbálja őket beleprovokálni egy háborúba. Megint az abház módszert használják. Megvárják, hogy Ukrajna reagáljon a provokációra, hogy aztán megtorolhassák.

Barack Obama sajtótájékoztatót tartott az ukrán helyzetről. Azt mondta, hogy az USA a krízisben végig egy álláspontot vallott: az ukrán népnek joga van dönteni a sorsáról. Pár napja beszélt Putyinnal, akinek elmondta, hogy az oroszok részei lehetnek egy nemzetközi egyeztetésnek az ukrán helyzetről.

Ugyanakkor nagyon aggasztónak találja a híreket, hogy katonai mozgósítás van a Krím-félszigeten. Egy orosz beavatkozás Ukrajna függetlenségének és területi integritásának megsértése lenne.

“Nemrég megnyugtattam Turcsinov elnököt, hogy az Egyesült Államok Ukrajna kormánya mellett áll. Kiállunk az ország függetlensége és területi integritása mellett” – mondta Obama, amivel arra utalt, hogy az oroszok annektálnák a Krímet.

Közben maszkos emberek, akik azt állították, hogy egy helyi milíciához tartoznak, átkutatják az autókat a Krím félszigethez vezető úton. Turcsinov ideiglenes elnök szerint a helyzetnek hamarosan rendeződnie kell.

Azt is bejelentette, hogy nem lépteti hatályba a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti döntést.

Az International Institute of Finance (IIF) szerint ha Ukrajna reformokat vezet be, még akkor is 20 milliárd dollárnyi segélyre van szüksége a következő két évben, hogy ne menjen csődbe.

photo_camera AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

Svájc állítólag befagyasztotta 20 ukrán állampolgár ottani bankszámláját. Janukovics elnöké is köztük lehet. Ő viszont ezt tagadta.

Janukovics elnök Oroszországban kért menedéket, miután elmenekült Ukrajnából. Onnan jelentette be ma, hogy nem adja fel a harcot és továbbra is Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökének tekinti magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.